דרוש דיון נוסף בפס"ד הפצ"רית

בג"ץ פתח דלת חדשה להתערבות פוליטית ברגעים הרגישים ביותר של מערכת האכיפה, דווקא במקום שבו היא מבקשת לנקות את עצמה מחשש לניגוד עניינים

לירן אוחיון יומני בלוגרים פרשת שדה תימן תגובות
פסק דינו של בג"ץ בפרשת חקירת הפצ"רית ציין רגע חוקתי-מוסדי חריג במערכת אכיפת החוק בישראל. על פני הדברים, בית המשפט העליון שימר את נקודת האיזון המוכרת: סמכויות החקירה, הליווי והעמדה לדין נותרות בידי היועצת המשפטית לממשלה ופרקליטות המדינה, והדרג הפוליטי אינו נכנס בנעליו של תובע בתיק פלילי קונקרטי.

עם זאת, בעומק הדברים נוצרה הלכה חדשה, "הלכת הפצ"רית", שלפיה במקרים חריגים של מניעה מוסדית, מוסמך שר המשפטים, מכוח סעיף 23(ד) לחוק שירות המדינה (מינויים), להעביר את סמכויות הליווי והפיקוח על החקירה לגורם חיצוני, בדמות עובד מדינה בכיר, משפטן מובהק שתחום עיסוקו בעבר או בהווה כרוך בהפעלת שיקול דעת בתחום התביעה או החקירה הפלילית, נטול שיוך פוליטי ובתנאי שמושא החקירה אינו פוליטי.

מבחינה פורמלית, בית המשפט מדגיש, כי מדובר בסמכות חריגה ביותר: הפעלתה מותנית בהכרח, מצב שבו אין עוד אפשרות ממשית להעביר את סמכויות היועצת לגורם אחר בתוך פירמידת האכיפה (פרקליט המדינה או המשנים לו), וכרוכה במנגנוני בלמים ואיזונים של אי-פוליטיזציה, העדר ניגוד עניינים ומינוי מאחורי מסך בערות. בפועל, ההלכה יוצרת שחקן חדש בדמות שר המשפטים, שהופך לשומר הסף במקרים של מניעה מוסדית, בעל כוח לפתוח או לסגור את השער למינוי תובע חיצוני, גם אם מי שימונה אמור להיות דמות מקצועית ועצמאית.

החוק מאפשר לקיים דיון נוסף, בין היתר "אם ההלכה שנפסקה בבית המשפט העליון עומדת בסתירה להלכה קודמת של בית המשפט העליון, או שמפאת חשיבותה, קשיותה או חידושה של הלכה שנפסקה בעניין יש... מקום לדיון נוסף".

בבג"ץ הפצ"רית יכול היה בית המשפט העליון לקבוע מספר הלכות:

1. לעגן מחדש את עצמאות התביעה מול השר, באופן שמבהיר, כי שר המשפטים אינו ממנה תובע או ממונה על חקירה פלילית קונקרטית, וכי הסמכות הראשונית לניהול חקירות ולהעמדות לדין נשארת בידי היועצת המשפטית לממשלה ופרקליטות המדינה, כפוף לביקורת שיפוטית מצומצמת.

2. להכיר עקרונית באפשרות של מניעה מוסדית, מצבים חריגים שבהם לא רק היועץ כאדם אלא גם מערך התביעה כולו מנוע מלעסוק בתיק, בשל חשש אובייקטיבי לפגיעה באמון הציבור.

3. לעצב מנגנון קבוע לתובע חיצוני, שיופעל רק לאחר שבית המשפט יקבע שמתקיימת מניעה מוסדית, באמצעות מנגנון מינוי בלתי-פוליטי ומובנה.

בפועל, פסק הדין אימץ למעשה את שתי הקומות השנייה והשלישית, כאשר הכיר בדוקטרינת המניעה המוסדית וסימן מודל של תובע חיצוני. עם זאת, ההלכה החדשה העבירה את נקודת הכובד הנורמטיבית. במקום שבית המשפט יכריע אם קיימת מניעה מוסדית ואם יש למנות תובע חיצוני, השר יעשה זאת. הכל, בתנאי שימונה אדם "נקי" מבחינה פוליטית ונטול ניגוד עניינים מובהק.

בכך בג"ץ מותיר על-כנה את ההבחנה העקרונית בין קביעת מדיניות לבין החלטות קונקרטיות, ובמקביל פותח דלת חדשה להתערבות פוליטית ברגעים הרגישים ביותר של מערכת האכיפה, דווקא במקום שבו היא מבקשת לנקות את עצמה מחשש לניגוד עניינים. מכאן ברור שקיימת הצדקה לדיון נוסף.

בג"ץ 3545-11-25, אביחי בוארון נ' היועצת המשפטית לממשלה / פס"ד
שר המשפטים יריב לוין רשאי לקבוע מי ילווה את חקירת שדה תימן, בצורה מוגבלת - אך לא אשר קולה
| יעל וילנר, אלכס שטיין, גילה כנפי-שטייניץ בית המשפט העליון
"אין להשאיר זאת להתפתחות קזואיסטית"
מרכיב נוסף של מתח [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
הכנסת שר המשפטים למעגל קבלת ההחלטות בתיק פלילי מסוים מערערת, ולו ברמה מוסדית, את ההבחנה שהיא אבן יסוד בשיטת המשפט הישראלית: השר קובע מדיניות ותשתית ארגונית; ההחלטות הקונקרטיות – את מי לחקור, על מה ומתי – מסורות לתביעה. גם אם חלק מן הביקורת הציבורית על הפרקליטות מוצדקת, הפיכת השר למי שמחזיק במפתח להפעלת מנגנון ה"מניעה המוסדית" ומינוי התובע החיצוני, אינה פתרון אלא בעיה מוסדית חדשה.

ראשית, ההלכה הופכת את שאלת המניעה המוסדית לשאלה פוליטית-משפטית מעורבת. כל הכרעה של השר, להפעיל את הסמכות או להימנע מהפעלתה, תגרור כמעט בהכרח עתירות לבג"ץ. בפועל, בג"ץ אומנם יישאר הכתובת האחרונה, אך מוקד המחלוקת יעבור ממחלוקת מקצועית-מוסדית בתוך מערכת האכיפה למחלוקת פוליטית סביב החלטת השר.

שנית, ברגע שהסמכות נמסרה לשר, רמת הביקורת על אופן השימוש בה משתנה. בית המשפט עצמו מדגיש, כי מדובר בסמכות מינהלית הנתונה למבחן שיקול הדעת, ועל כן התערבות בו נעשית רק במקרים של חוסר סבירות קיצוני או פגמים מינהליים מהותיים אחרים. המשמעות המעשית היא שכאשר השר יחליט שלא להפעיל את הסמכות, כלומר שלא לפתוח את שער המנגנון החיצוני, יהיה קשה מאוד לבטל את ההחלטה, גם אם מבחינת אמון הציבור נראה שהמקרה זועק למניעה מוסדית. ההלכה הופכת את השר לגורם היכול, הלכה למעשה, ליצור צוואר בקבוק מוסדי.

שלישית, גם כאשר השר מפעיל את סמכותו וממנה גורם חיצוני "נקי", אין בכך כדי להעלים את ההשפעה הפוליטית על עצם השאלה אם ימונה תובע חיצוני ומי יהיה אותו אדם. ההלכה מנסה לצמצם זאת באמצעות תנאי הסף (אי-פוליטיות, העדר ניגוד עניינים) אך עצם הבחירה נעשית על-ידי גורם פוליטי, בתקופה פוליטית נפיצה, ביחס לחקירה בעלת מטען ציבורי כבד.

רביעית, במישור המוסדי הרחב, ההלכה מעתיקה את המתח מבפנים החוצה: במקום מתח בין היועצת לבין הפרקליטות הצבאית/המדינה באשר ליכולתן לחקור את עצמן, מופיע מתח חדש בין היועצת לבין השר, מי יחליט על מניעה מוסדית, באלו נסיבות ואיזה פתרון יאומץ. בכך, מתווסף עוד ציר של חיכוך בין רשויות, דווקא בסוגיה שבה בית המשפט ביקש לחזק את אמון הציבור במערכת אכיפת החוק.

ההלכה החדשה שוזרת אל תוך המארג הזה מוקד אי-יציבות נוסף, שחקן פוליטי המחזיק במפתח להפעלת מנגנון המניעה המוסדית, שיכול להתברר גם כשחר של סוג חדש של חוסר ודאות מוסדי, בו כל פרשה רגישה תיתקע בין לשכת היועצת, לשכת השר ואולם בג"ץ, לפני שהחקירה עצמה בכלל מתחילה להתקדם.

טוב לסיים במה שכבר כתב בג"ץ בשנת 1986: "אין להשאיר זאת להתפתחות קזואיסטית, שתבחין בין מקרים חריגים לבין מקרים יוצאי דופן ותשאיר הכל למשחק הכוחות הפוליטי, המשקף את חיי השעה".

Author
מרצה | עו"ד ד"ר לירן אוחיון ושות' | דוא"ל | אתר/בלוג | רשימות | מעקב
ד"ר, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת חיפה. תזה, המסלול המשלים לד"ר, בציון מעולה. דורג באחוזון הראשון במחזורו, בתואר השני וכן בתואר הראשון. פרקטיקן, מומחה בתחום המשפט הפלילי. רשתות חברתיות: יוטיוב ↗ = פייסבוק ↗ = לינקדין ↗ = טוויטר ↗ = אינסטגרם ↗
תאריך: 21/11/2025 | עודכן: 21/11/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
דרוש דיון נוסף בפס"ד הפצ"רית
תגובות  [ 2 ] מוצגות   [ 2 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
שאול א.
21/11/25 12:40
2
שלמה
21/11/25 14:48
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / פרשת שדה תימן
סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין תקף בחריפות את החלטת בג"ץ להוציא צו ביניים שמונע את המשך עבודת החקירה בעניין הנוגע למערכת המשפט. לדבריו, מדובר ב"מפעל טיוח בחסות בית המשפט העליון" ששבר "שיא חדש של חרפה".
20/11/2025 | יואב יצחק | חדשות

נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית, הקפיא ארעית (20.11.25) את מינויו של השופט בדימוס יוסף בן-חמו לליווי חקירת פרשת שדה תימן. עמית אומר כי הדבר נעשה "מבלי להביע עמדה לגופן של טענות המבקשת, ומטעמי שימור המצב הקיים".

שר המשפטים, יריב לוין, חתם (20.11.25) על מינויו של השופט בדימוס יוסף בן-חמו לליווי חקירת פרשת שדה תימן. בג"ץ צפוי להידרש לנושא, לאחר שלשכת עורכי הדין כבר הודיעה שתעתור נגד המינוי, וסביר להניח שגופים נוספים יעתרו (בשבוע הבא, לאחר שמערכת נט המשפט תחזור לתפקד). תנועת משמר הדמוקרטיה שבה ומבקשת צו עיכוב ביצוע, במסגרת בקשתה לדיון נוסף בבג"ץ בנושא; הנשיא יצחק עמית דחה אתמול את בקשתה, באומרו שאין מינוי שניתן לעצור.

הנחיות היועץ המשפטי לממשלה מתירות הדלפה שכזאת וספק אם היה מקום לבדוק אותה עבירת הפרת האמונים מחייבת מעשה בפועל שמוביל לניגוד עניינים, ועבירת השיבוש מצריכה כוונה פלילית

אם להאמין למשה סעדה, הרי שהמטרה האמיתית של חקירת פרשת שדה תימן אינה להגיע לחקר האמת, לקבוע האם בוצעו עבירות ולהגיש כתבי אישום במידת הצורך. היא גם אינה למנוע הדלפות עתידיות ולחזק את מנגנוני הבקרה. מה שהחקירה צריכה להשיג הוא את סילוקה הנכסף של גלי מיארה מלשכת היועצת המשפטית לממשלה.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il