|   15:07:40
  ענבל בר-און  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
תמר פטרוליום: חברה עסקית או בית חרושת לג׳ובים?
מחלקה ראשונה
ניסן-אייר בספריו של איתמר לוין

פסק דין: עורך הדין שלא חקר את השמאי לא התרשל

נפסק: "לא כל טעות בשיקול דעת עולה כדי רשלנות דיון בתביעת רשלנות כנגד עורך דין מחייב דיון בשאלה "מה היה קורה אילו לו היה חוקר עורך הדין את השמאי, זה היה לרעת לקוחותיו
07/05/2010  |   ענבל בר-און   |   פסיקה   |   תגובות
ביהמ"ש פסק כי העדת השמאי הייתה יכולה לפעול לרעת לקוחותיו של עורך הדין

   ענבל בר-און
ביהמ"ש: עו"ד שלא הגיש סיכומים התרשל

   ענבל בר-און
עורכת דין שהתרשלה תפצה את לקוחותיה

   איריס פרחי
עוה"ד התרשל והבקשה להישפט הוגשה באיחור ונדחתה

   איריס פרחי
עו"ד שהתרשל יפצה את לקוחו

   משה ריינפלד
עו"ד לא יקבל שכ"ט בגלל התרשלות

"אין בידינו איפוא להיעתר לערעור. דומה, כי המשיב עשה כנדרש בעבור המערערים, אשר לא היו לקוחות קלים; ואכן, עבודתו הניבה להם פיצויים, שהוגדרו בבית משפט זה כנדיבים. יש להצר על תביעה זו, שהטילה דופי מקצועי במשיב ללא הצדקה". כך קבע (יום ב', 3.05.10) שופט בית המשפט העליון, אליקים רובינשטיין, בערעור שהגישו שני אחים על פסק דינו של בית המשפט המחוזי, ולפיו עורך דינם, אשר ייצגם בתביעת פיצויים בגין הפקעה, לא התרשל.

האחים טענו כי לו חקר עורך הדין את השמאי בתיק, היו יכולים לקבל פיצוי גבוה יותר משקיבלו. כן הלינו האחים כנגד שכר טרח שגבה עורך הדין - סך של 17% מכלל הפיצוי - כאשר הם סברו כי הוצאות השכ"ט שקבע ביהמ"ש בהליך המקורי הן שצריכות להוות את המדד לשכר הטרחה של עורך הדין.

השופט אליקים רובינשטיין דחה את ערעורם, ציין כי לא כל טעות של עור דין בשיקול דעת עולה כדי רשלנות, כי ממילא דיון בתביעות אשר מוגשות כלפי עורכי דין בגין התרשלות הינה מלאכה קשה לעסוק בה שכן בית המשפט צריך לעסוק בשאלה מה היה בית המשפט בהליך המקורי פוסק אלמלא עורך הדין התרשל, וכי לגופו של עניין עורך הדין לא התרשל, עשה מעל ומעבר ללקוחותו ה"סוערת", השיג עבורה פיצוי נדיב מן העירייה, וכי הטענה ולפיה היה צריך לחקור את השמאי - שגויה, שכן חקירת השמאי הייתה מובילה לחשיפת טעויות בחוות דעתו, דווקא לטובת המערערים - כך שסתירת חוות דעתו הייתה עלולה להסתיים לרעתם.
עא 9022/08 אהובה מגורי-כהן נ' עו"ד משה קמר (ניתן: 3.05.10).
נדחה ערעורם של אחים על פסק דינו של בית המשפט המחוזי ולפיו עורך דינם, אשר יצגם בתביעת פיצויים נגד עירית ת"א בגין הפקעה, לא התרשל. נפסק כי לא כל טעות בשיקול דעת עולה כדי התרשלות, כי לא בנקל ידון ביהמ"ש בשאלה - מה הייתה התוצאה אלמלא התרשל עורך הדין - שכן אז יפגע עיקרון סופיות הדיון- וכי לגופו של עניין עורך הדין לא היה צריך להעיד את השמאי שכן לו עשה כן - העדת השמאי יכלה לפעול לרעת המערערים.

עובדות המקרה

בשנת 1995 הפקיעה עירית תל אביב חלק מן הקרקע של המערערת ושל אחיה, לצורך הרחבת נתיבי אילון, והמערערת שכרה את שירותו של המשיב, עו"ד משה קמר, בכדי לעמוד על זכותה לפיצויים. ביהמ"ש פסק לה – אולם לא לאחיה – פיצויים ועל כך הוגש ערעור – שנדחה. כעת תובעת המערערת את עורך הדין קמר ברשלנות – ממספר טעמים – ובהם – הוא לא חקר את השמאי על חוות דעתו, הוא לא עמד על השגת דיור חלופי למערער, והוא גבה שכר טרחה ביתר – קרי – מעבר למה שפסק בית המשפט לעיריה.

בית המשפט המחוזי דחה את תביעתה של המערערת, בציינו כי לו נחקר השמאי – היו מוצאים בחוות דעתו גם פגמים אשר משחקים לרעתה של המערערת ואחיה, וכי בכל מקרה גם לו הייתה מוכחת התרשלות לא הוכח קשר סיבתי בית ההתרשלות לבין הנזק. כן נפסק כי מלכתחילה לא היה סיכוי משפטי להשיג לאח המערער דיור חלופי. באשר לגובה הפיצוי קבע ביהמ"ש המחוזי כי המערערים חתמו על הסכם שכר טרחה בו הסכימו לשלם למשיב "17% בצירוף מס ערך מוסף מכל סכום של פיצוי שישולם", והתקבלה גירסת המשיב, כי המערערים התמקחו על גובה שכר הטרחה, כי הוסבר להם שהוא אינו תלוי בשכר הטרחה שיקבע בית המשפט וכי הם הבינו היטב את מהות ההסכם.

טענות הצדדים

טענות המערערים

עורך הדין התרשל בזדון ובכוונת מכווון בכדי להחיש את הטיפול בתיק - המערערים גורסים כי עו"ד קמר יכול היה לאתר פגמים בעבודת השמאי אך נמנע מלעשות כן "במודע וכוונת מכוון" במטרה להחיש את הטיפול בתיק. הם טוענים כי הוא יכל לחקור את השמאי וכן להגיש כמוצג את הסכם הפיצוי למשפחה אשר נסיבות המקרה שלה דומות וקיבלה פיצוי גבוה יותר.

בהתייחס לטעת עו"ד קמר כי חקירה נגדית של השמאי הייתה יכולה לאתר בחוות דעתו גם פגמים לרעתם - גורסים המערערים כי טענה זו נטענה בעלמא בלא כל פירוט, כי אין טענה זו הגיונית שכן המשיב גורס כי הגיע למסקנה זו ע"ס התייעצות עם השמאי בן-ארי אך זה האחרון העריך כי מגיע להם פיצוי בסכומים גבוהים יותר. כן גורסים המערערים כי בשל הדיוטותם בנושאי משפט לא ניתן לאמר כי "הסכימו" לוותר על חקירה נגדית. כן גרסו המערערים כי אלמלא התרשל עורך דינם היו זוכים בפיצוי גבוה יותר.

יש להשיב למערערים את שכר הטרחה שגבה עורך דינם ביתר - בכל הנוגע לשכר הטרחה נטען, כי בנסיבות אין לכפות על המערערים את אכיפת ההסכם עליו חתמו; נטען, כי מדובר בהסכם בין צדדים ביניהם פערי כוחות משמעותיים, כי הוא אינו מבטא מפגש רצונות, וכי המערערים סברו כי כמו בעניינם של שכניהם - שכר הטרחה ייקבע בהתאם לסכום הפיצוי שיינתן מעבר לסכום המקורי שהציעה העירייה (כפי שנקט גם בית המשפט בבואו לחשב את חיוב העירייה בשכר טרחה). כן גורסים המערערים כי עורך דינם הסתיר מהם הסכמי שכ"ט שערך עם שכנים בקרקעות סמוכות אשר גם הם יוצגו על ידו לעניין ההתנגדות להפקעה, וכן – כי בהתחשב בהיקף העבודה שהושקעה בתיק – כחודשיים בלבד, מדובר בעשיית עושר ולא במשפט.

טענות המשיב

אין להתערב בממצאיו העובדתיים של ביהמ"ש קמא - עו"ד קמר גרס כי המערערים מבקשים להתערב בממצאים עובדיים של ביהמ"ש קמא, ולגופו של עניין הוא גרס כי המערערים נמנעו מהעדת השמאי אלוני בהליך הנוכחי, וכי אילו היה מעיד, ספק אם היה מאשש את גרסתם שלפיה בחקירה נגדית היה מגדיל את סכום הפיצוי. כן חזר עו"ד קמר על טענתו ולפיה – לו היה מעיד את השמאי בן-ארי יתכן ועדותו הייתה פועלת דווקא לרעת המערערים.

קביעות בית המשפט

  • אין מקום להתערבות בפסיקת בית המשפט המחוזי - עו"ד קמר פעל בלא ליאות למען המערערת וכפי שנפסק בהליך המקורי, הוא עשה "מאמץ חריג... לרצות את הלקוחה הסוערת על חשבון חובתו המקצועית לבית המשפט ולצד שכנגד".

  • תביעת רשלנות מקצועית בגין רשלנות בחקירת עד - על מנת לקבל את התביעה, על בית המשפט לשים עצמו בנעלי המותב אשר דן בתיק שלגביו נטענת הרשלנות, ולבחון באופן היפותטי כיצד היה מתפתח המשפט אילו נשאלה השאלה שעורך הדין נמנע - כנטען ברשלנות - מהצגתה לעד. קרי, על בית המשפט להכריע כיצד היה העד משיב לשאלה (במקרה שלנו המערערים אף לא העידו את השמאי אלוני), כיצד היתה משנה תשובה זו את מערך השיקולים, ובסופו של דבר - לשער, כמעט לנחש, כיצד היה מכריע המותב המקורי בתביעה כמכלול. לשון אחר, אילו נתקבלה גישת המערערים היה על המותב הדן בתביעת הרשלנות לקבוע מה היתה התוצאה ה"נכונה" בהליך הקודם.

  • ככלל, הגשת תביעות רשלנות כנגד עורכי דין עלולה להוביל לתוצאות סותרות באותו עניין - מהלך היפותטי זה אינו פשוט במישור הראייתי, ומבחינות מסוימות גם במישור המדיניות הציבורית. מהותה של התביעה הנזיקית היא הטענה, כי ראוי היה להגיע לתוצאה שונה מזו שהגיעה אליה הערכאה שדנה בתביעה המקורית בהליך מתאים (לדוגמה, לקבוע בהליך אזרחי, כי היה ראוי להגיע לתוצאה אחרת בהליך פלילי על כל המשתמע). הליכים מסוג זה מאפשרים (אולי אף מצריכים) להעיד מחדש את העדים שהעידו בהליך המקורי תוך שמיעת עמדתם ביחס לטענה, שנטען שראוי היה להעלותה; למעשה הם עשויים לחייב ניהול המשפט המקורי מחדש בהליך תביעת רשלנות. סוף דבר, תביעות מסוג זה מרבות התדיינויות, עלולות להביא לקביעות שיפוטיות סותרות - ובסופו של דבר פוגעות באמון הציבור בבתי המשפט.

  • האם המשיב התרשל כלפי המערערים? - לא כל טעות בשיקול דעת או כשלון של עורך דין עולה כדי התרשלות. עורך דין אינו יכול לחשוב על כל הטענות שבנמצא לגבי העניין אשר לקוחו מסר לו לטיפול. בכל מקרה, הטענה באשר לפיצוי המופחת אשר העלה המשיב אך ורק בסיכומים שבהליך המקורי הייתה טענה שגויה משפטית, כך שאין נפקא מינה ש"נזכר" להעלותה אך ורק בשלב הסיכומים. המשיב לא התרשל במקרה דנן.

  • האם הוכחו נזק וקשר סיבתי? - "על התובע הנטל להוכיח, כי אלמלא התרשלות עורך הדין תוצאת פסק הדין הייתה משתנה לטובתו". המערערים לא עמדו בנטל זה, ולא הוכיחו שחקירת השמאי אלוני היתה משנה את התוצאה הסופית לטובת המערערים. נזכיר, כי המשיב הציג שורה של הסברים משכנעים מדוע טענת ה'פיצוי המופחת' הייתה טענה שגויה, והדעת נותנת כי לא במהרה משנים מומחים מחוות דעתם על דוכן העדים, אלא אם חקירתם בידי הצד שכנגד מביאה לאין ברירה. וחשוב מכך, הטענה בדבר הפיצוי המופחת עמדה, בסופו של יום, בפני בית המשפט המחוזי (בסיכומים), והוא ציין כי התייחס גם "לגופן של הטענות". זאת ועוד – העדת השמאי אלוני הייתה עלולה לחשוף טעויות שעשה השמאי לטובת המערערים. זאת ועוד – בית המשפט המחוזי בדונו בטענת ההתרשלות של המערערת קבע כי הפיצוי שנפסק לטובת המערערת בהליך המקורי היה פיצוי נדיב.

  • באשר לסוגית שכר הטרחה - מרגע שהסכימו המערערים בחתימתם כי שכר הטרחה יעמוד על כ- 17% מסכום הפיצוי הכולל ברוטו, הם מושתקים מלטעון כעת כי שכר טרחתו של בא כוחם צריך להיות כפי שפסק בית המשפט בהליך המקורי.

תוצאת ההליך

הערעור נדחה. על המערערים הושתו הוצאות בסך עשרת אלפים שקלים.

פרטי ההליך

עא 9022/08 אהובה מגורי-כהן נ' עו"ד משה קמר (ניתן: 3.05.10).

- בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים
- בפני השופטים אליעזר רבלין, אליקים רובינשטיין, עוזי פוגלמן
- בשם המערערים: עו"ד אברהם אלויה
- בשם המשיב: עו"ד רם הורוביץ; עו"ד בן ציון בדש
תאריך:  07/05/2010   |   עודכן:  07/05/2010
ענבל בר-און
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
פסק דין: עורך הדין שלא חקר את השמאי לא התרשל
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
"בהתייחס לסוגייה הספציפית נשוא דיוננו, ההיבט המרכזי של עיקרון טובת הילד, עניינו בזכותם של הקטינים לדעת את זהות אביהם. מתן אסמכתא חוקית לקשר הדם בין הקטינים לבין המערערים (בהנחה שקשר כזה קיים אומנם במציאות), כמו גם האפשרות לחיים משותפים יחד, הן יסוד מוסד בחייהם של קטינים, וחלק אינטגראלי מגיבוש זהותם העצמית. אין תחליף לקשר הדם בין הורה לבין בנו. אין תחליף למשמורת הורית הבנויה על קשר הדם". כך קבעה (יום ה', 6.05.10) שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים, חנה בן עמי, בערעור על פסק דינו של בית המשפט לענייני משפחה בירושלים, בו נדחו בקשותיהם של שלושה גברים למתן צו לעריכת בדיקת רקמות, ולבדיקת אבהותם, בהתייחס לקטינים שנולדו מתרומת ביציות ובמסגרת הסכמי פונדקאות, בהם נקשרו המערערים הנ"ל.
07/05/2010  |  ענבל בר-און  |   פסיקה
"דומה, כי לא אטעה אם אקבע, כי במקרה זה, לקתה משטרת ישראל בליקוי מאורות, והחליטה מראש, כי התובע הינו הפושע המבוקש. מרגע זה ואילך, פעלה ללא לאות, כמכונה משומנת היטב, על-מנת לחלץ מפיו הודאה, בין היתר בהציגה בפניו דוח דנ"א כוזב, הכאתו והשפלתו". כך קבעה (יום א', 2.05.10), שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, דליה גרנות, בתביעה אשר הוגשה בידי רגב שוובר כנגד מדינת ישראל, בגין התרשלות בחקירת אונס קטינה.
05/05/2010  |  ענבל בר-און  |   פסיקה
"על סבל ההינתקות באופן כללי אין צורך להכביר במילים. לעותרים באופן מיוחד נגרמו קשיים רבים. אני סבור כי על-מנת להשיב לעותרים את רכושם שאבד, ראוי היה לנהוג בהם לפנים משורת הדין, באשר נסיבות עניינם כנ"ל הן מיוחדות וחריגות". כך קבע (יום א', 25.04.10), שופט בית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים, נועם סולברג, בעתירה אשר הגישו הזוג שלום ורוית מעודד, מפוני ההינתקות, כנגד מנהלת סל"ע, לפצותם בגין שורה של נזקים רכושיים אשר נגרמו להם עקב ההינתקות.
02/05/2010  |  ענבל בר-און  |   פסיקה
"לאור האמור, עמדת המשטרה במקרה זה, לפיה אין להתיר הנפת דגלים המזוהים עם תנועת "כך" בהפגנת תנועתם של העותרים, עולה בקנה אחד עם סמכויותיה ועם אחריותה למנוע עבירות על החוק. המשטרה לא סרבה להתיר לעותרים, ביחד עם אחרים, לקיים תהלוכה או הפגנה. היא סרבה להתיר שימוש באמצעים פסולים, מפרי חוק, בהפגנה. החלטתה בעניין זה מצויה בגדרי הדין, ומתיישבת עם תקנת הציבור והאינטרס הציבורי. החלטת המשטרה הינה סבירה, ראויה ומידתית, ואין עילה להתערב בה". כך קבעה (יום ג', 18.04.10 ) שופטת בית משפט העליון, אילה פרוקצ'יה, בעתירה שהגישו איתמר ואילה בן גביר בטענה עקרונית כי על כוחות המשטרה לאפשר להם ולאחרים לצעוד בהפגנה במרכז העיר ירושלים עם דגלי כהנא, מנהיגה לשעעבר של תנועת "כך".
01/05/2010  |  ענבל בר-און  |   פסיקה
"אף אנו סבורים שנקיטת ענישה סלחנית כלפי המערער וכלפי המעשים החמורים שביצע עלולה לפגוע באינטרס הציבורי של הוקעה והרתעת רופאים אחרים מלנהוג כפי שנהג המערער". כך קבעו (יום ג', 27.4.10) שופטי בית המשפט המחוזי בפתח-תקווה, אברהם טל, אחיקם סטולר וורדה פלאוט. מדובר במקרה נדיר ביותר שבו סירב בית משפט השלום בפתח תקוה לקבל הסדר טיעון בין המדינה לבין גיניקולוג בכיר מבית החולים בילינסון, אשר הורשע על-פי הודאתו בעבירות של זיוף בידי עובד ציבור בכוונה לקבל דבר, בשימוש במסמך מזויף, בקבלת דבר במרמה ובהפרת אמונים.
28/04/2010  |  ענבל בר-און  |   פסיקה
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
הרצל ובלפור חקק
הרצל ובלפור חקק
דברי הספד עם הבאתה למנוחות של המשוררת דלית בת אדם    שירתה הזכה של דלית בת אדם ידעה לשבות לבבות, שירה שהלכה במסלול השיבה המאוחרת, שיבה למחוזות ילדותה, למחוזות הקסם של ימי האתמול
דן מרגלית
דן מרגלית
אנשי ושוטרי איתמר בן-גביר שורפים את חווארה, עוקרים מטעי זיתים ומביאים על ישראל את האסון שכל הקהילה הבינלאומית, ובוודאי בית הדין הבינלאומי בהאג, נגדנו
רבקה שפק-ליסק
רבקה שפק-ליסק
הלא חרדים מסרבים להיות "חוטבי עצים ושואבי מים" לרבנים, אברכים ופוליטיקאים חרדים    או שהחרדים ימלאו את חובתם האזרחית או שיסתלקו מכאן
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il