|   15:07:40
  המכון למחקרי ביטחון לאומי  
INSS - המכון למחקרי ביטחון לאומי
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
מחלקה ראשונה
ניסן-אייר בספריו של איתמר לוין
כתיבת המומחים
טיפול בתא לחץ: להתחזק בנשימה
ישיבת מועצת הביטחון בה נדונה הצעת החלטה ירדנית-פלשתינית, שעיקרה סיום כיבוש האדמות הפלשתיניות בידי ישראל תוך שלוש שנים, 30 בדצמבר 2014 [צילום: AP]

הערות להצעת ההחלטה הפלשתינית-ירדנית

ההצבעה שהתקיימה במועצת הביטחון ב-30 בדצמבר 2014 מהווה ללא ספק ניצחון דיפלומטי ישראלי, במיוחד על-רקע החלטות קודמות של מוסדות האו"ם והחלטות אחרות שאומצו בחודשים האחרונים בכמה מהפרלמנטים במדינות אירופה הצעת ההחלטה הפלשתינית-ירדנית שנדחתה במועצת הביטחון: הערות משפטיות ומדיניות
07/01/2015  |   המכון למחקרי ביטחון לאומי   |   מאמרים   |   INSS   |   תגובות
   רשימות קודמות
  סיכוי למהלך אמריקני לחידוש התהליך המדיני?
  אסטרטגיית הלחימה המשפטית של הפלשתינים
  הסלמה בזירה הצפונית: רקע ומשמעויות
  טרור בינ"ל נשקף מחליפת המגן של חיזבאללה
  המשבר הכלכלי ברוסיה והקשריו המדיניים

על אף שלא אומץ, נוסח טיוטת ההחלטה, שהוגשה למועצת הביטחון של האומות המאוחדות על-ידי ירדן, בשמה של "פלשתין", ראוי לבדיקה. כשלעצמה, טיוטת ההחלטה בשם הפלשתינים היוותה הפרה ברורה של ההתחייבות הפלשתינית על-פי הסכמי אוסלו, שבהם הסכימו ישראל ואש"ף על כך, כי "שום צד לא יזום צעד כלשהו, או ינקוט בו, אשר ישנה את הסטטוס קוו של הגדה המערבית ורצועת עזה בציפייה לתוצאה הסופית של דיוני מעמד הקבע".

יש להדגיש כבר בראשית הדברים, כי מועצת הביטחון של האומות המאוחדות, היא גוף פוליטי, שהחלטותיו, הן החלטות פוליטיות. לכן, גם אילו אומצה ההחלטה, היא לא הייתה מהווה ממצא משפטי או הצהרה במשפט הבינלאומי, אלא רק הצהרה בדבר עמדותיהן המדיניות של רוב חברות המועצה. בהתאם למגילת היסוד של ארגון האומות המאוחדות, רשאית מועצת הביטחון לאמץ החלטות מחייבות, אולם זאת רק כאשר זו קובעת על-פי פרק VII של המגילה, כי התקיימו "איום לשלום, הפרה של השלום, או צעד של תוקפנות". אף אחת מהחלטות מועצת הביטחון של האו"ם מאז שנת 1948 לא נקטה בלשון של פרק VII בכל הנוגע לסכסוך הישראלי-פלשתיני. אפילו החלטה 242 לא אומצה על-פי פרק VII, והיא הפכה מחייבת רק כאשר היא אומצה על-ידי כלל הצדדים לסכסוך. גם הטיוטה הירדנית הנוכחית נמנעה משימוש בנאמר בפרק VII.

בעוד שהחלטה 242 השתמשה בשפה מעורפלת, כדי לאפשר לצדדים לקיים משא-ומתן, טיוטת ההחלטה הירדנית ביטאה באופן מלא את העמדה הפלשתינית מבלי שהותירה כמעט דבר למשא-ומתן בין הצדדים. ניכר, כי טיוטת ההחלטה מצאה את השראתה ביוזמת השלום של הליגה הערבית משנת 2002, אולם היא שונה ממנה במספר היבטים חשובים. הטיוטה הירדנית מפרטת לוח זמנים קשיח לסיומו של ה"כיבוש" - עד דצמבר 2017, בעוד שיוזמת הליגה הערבית לא ציינה לוח זמנים מסוג זה. בנוסף, בשונה מיוזמת השלום של הליגה הערבית, הטיוטה הירדנית מתייחסת במבוא שלה להחלטת ה"חלוקה" של העצרת הכללית של האו"ם משנת 1947. אזכור זה מפתיע, שהרי החלטת החלוקה הוציאה את ירושלים הן מן המדינה היהודית המוצעת והן מן המדינות הערביות. יתר על כן, החלטת החלוקה התייחסה באופן מפורש למדינה "יהודית" שתוקם לצידה של מדינה ערבית. מרכיב חיובי במיוחד ביוזמת השלום של הליגה הערבית משנת 2002 היה ההצהרה, שבה צוין, כי כתוצאה מאימוץ הסכם עם הפלשתינים יראו כלל מדינות ערב את "הסכסוך הערבי-ישראלי כאילו בא לסיומו, ויכנסו להסכם שלום עם ישראל", וגם "יקיימו מערכת יחסים נורמלית עם ישראל בהקשר של שלום כולל זה". התחייבות חיובית זו של כלל מדינות ערב הושמטה מן הטיוטה הירדנית.

עם זאת, הטיוטה הירדנית, על-אף שהיא קוראת לנסיגה מלאה מכל השטחים לרבות מזרח ירושלים, מתייחסת גם לאפשרות של "חילופי שטחים מוסכמים הדדית, מוגבלים ושווי-ערך" - הצעה שלא נכללה ביוזמת הליגה הערבית.

בנוסף ללוח הזמנים הקשיח באופן מלאכותי ולקריאה לנסיגה מלאה, ההצעה הירדנית מציעה גם, כי בעיית הפליטים הערביים תמצא את פתרונה על בסיס החלטה מספר 194 (III) של העצרת הכללית של האומות המאוחדות. בדומה ליוזמת הליגה הערבית, מנסה טיוטת ההחלטה הירדנית להכניס באופן עקיף את מה שמכונה 'זכות השיבה' כתנאי לניהול המשא-ומתן. יש לציין, כי בזמנו הצביעו כל מדינות ערב נגד החלטה 194, וכי בהחלטה מספר 242 של מועצת הביטחון לא נכללת כל התייחסות אליה. בדומה, גם הסכם קמפ דייוויד עם מצרים משנת 1978, הסכם השלום עמה משנת 1979, הסכם השלום הישראלי-ירדני, או אפילו הסכמי אוסלו אינם כוללים התייחסות להחלטה מספר 194 של העצרת הכללית של האומות המאוחדות. מדובר, אם כן, בניסיון להכניס מרכיב שהוא בלתי קביל לחלוטין מבחינתה של ישראל ואשר נזנח למעשה בכל ההסכמים הקודמים שנחתמו עמה.

כאשר היא הצביעה נגד טיוטת ההחלטה, ביטאה ארצות הברית לא רק את חוסר שביעות רצונה המדינית. היא גם מילאה אחר ההתחייבות שניתנה על ידה כחלק מהסכם השלום הישראלי-מצרי משנת 1979, שבו ארצות הברית שבה ואישרה את התחייבותה "להתנגד לכל יוזמה שתועלה במועצת הביטחון, ואם הדבר יידרש, להצביע נגדה, אשר תקרא לשנות את נוסח החלטות 242 ו-338 בדרכים שלא יעלו בקנה אחד עם מטרותיהן המקוריות".

ההצבעה שהתקיימה במועצת הביטחון ב-30 בדצמבר 2014 מהווה ללא ספק ניצחון דיפלומטי ישראלי, במיוחד על-רקע החלטות קודמות של מוסדות האו"ם והחלטות אחרות שאומצו בחודשים האחרונים בכמה מהפרלמנטים במדינות אירופה. אם היו קיימים ספקות באשר לדרך שבה ארצות הברית תנהג לנוכח צעד פלשתיני זה, אלה הוסרו בזכות עמדה נחושה מאוד שהוצגה בשבועות שקדמו להצבעה יחד עם ההבהרה, שהושמעה ללא ספק באוזני החברות הנוספות של מועצת הביטחון, שארצות הברית עמדה להטיל וטו אפילו על נוסח מרוכך של הטיוטה הראשונה. עם זאת, אל לה להצבעה האמריקנית להטעות איש באשר למצב הרוח השורר בוושינגטון בימים אלה ובאשר לקולות הנשמעים בממשל. נאומו של השגריר הבריטי, בבואו לנמק את ההצבעה של מדינתו (הימנעות), שלפיו בריטניה הסכימה עם נוסח ההחלטה שהומצא, וכי זו הייתה מברכת על בדיקה חוזרת של הרעיון בעניין "החלטה על פרמטרים בדבר תהליך השלום במזרח התיכון בשנת 2015", עשוי לשקף היטב דעות אחרות הקיימות בוושינגטון.

בהתאם לכך, לא רק ההצבעה הצרפתית מהווה סיבה לדאגה, כי אם הנחישות להמשיך לדחוף לאימוץ ההחלטה בעתיד. ארבעת הקולות של האיחוד האירופי התחלקו בין שתי המדינות שנמנעו בהצבעה (בריטניה וליטא) לבין אלה שתמכו בה (צרפת ולוקסמבורג). אם אכן הנושא ישוב ויועלה לשולחן הדיונים בשנת 2015, אין כל סיבה לקוות, כי יירשם שיפור בהצבעותיהן של חברות האיחוד האירופי, לאחר שספרד תיטול את מקומה של לוקסמבורג במועצת הביטחון.

בעוד שאפשר למצוא נחמה מסוימת בהצבעתן של החברות האפריקניות, הקולות של מדינות אמריקה הלטינית הלכו לטובת הטיוטה הירדנית-פלשתינית. בעוד שהאוכלוסייה הגולה הגדולה בצ'ילה יכולה להסביר את ההצבעה של מדינה זו, אין להקל ראש בהצבעתה של ארגנטינה, והעובדה, כי וונצואלה עתידה להחליף את ארגנטינה בשנת 2015 מבטלת כל סיכוי לשינוי. אותם הדברים אמורים לגבי האופן שבו שתי החברות האסיאתיות יצביעו בשנת 2015 כאשר תועלה שוב טיוטת נוסח החלטה דומה, או אפילו כזו שתנוסח באופן גרוע יותר.

ישראלים רבים תוהים באשר לתפקידה של ירדן בהתפתחויות שהובילו לקיום ההצבעה בדצמבר 2014. יש להבהיר בהקשר זה, כי בהיותה הנציג של הליגה הערבית, לא נותרה לירדן כל ברירה מלבד הגשת ההצעה והצבעה בעדה. עם זאת, המהלך הפלשתיני במועצת הביטחון כמעט ולא תואם עם השגרירות הירדנית באו"ם, ומאחורי הקלעים יצרה הטקטיקה הפלשתינית רוגז ברבת-עמון.

מצב עניינים זה מעלה את השאלה מדוע הפלשתינים לא בחרו להמתין עד אשר החברות המבטיחות יותר, מבחינתם, יאיישו את מקומותיהן במועצת הביטחון, שעות מעטות בלבד לאחר שההצבעה התקיימה בפועל. האם הייתה זו תוצאה של מידע שגוי על האופן שבו חברות מסוימות עמדו להצביע, או, כפי שאחדים מציעים, ביטוי להבנה משתמעת שההחלטה עמדה להידחות מבלי שארצות הברית תיאלץ להטיל עליה וטו. ללא קשר להסברים, ברור הוא, כי המערכה המדינית הפלשתינית נעה כעת לעבר זירה מעט שונה. תוצאות הבחירות של מארס 2015 בישראל עשויות לעודד את הפלשתינים, ואולי גם אחרים, לשוב ולשקול את הרעיון בפורום מועצת הביטחון. אם אכן כך יהיה, יהפוך הווטו האמריקני לחיוני ממש, אך משתנים רבים מדי אינם מאפשרים לחזות באופן וודאי, כי הוא אכן יוטל. עם משתנים אלה נמנים לשון טיוטת הצעת ההחלטה, המצב הפוליטי הפנימי הן בישראל והן בקרב הפלשתינים, הלחצים שיופעלו על-ידי בני ברית אירופיים מסוימים של ארצות הברית, וגם לחצים מכיוונן של מדינות ערב מסוימות. מנהיגות מדינית פלשתינית מתוחכמת יותר עלולה להפוך את ההחלטה האמריקנית כיצד לנהוג בהצבעה מחודשת על הצעה שתועלה בפני מועצת הביטחון, קשה עוד יותר לחיזוי.

פורסם במקור: INSS, מבט על, גיליון 652 (6.1.15)
פרופ' רובי סייבל הוא חבר סגל בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, ירושלים.

ד"ר עודד ערן הוא חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי.
תאריך:  07/01/2015   |   עודכן:  07/01/2015
רובי סיבל, עודד ערן
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
הערות להצעת ההחלטה הפלשתינית-ירדנית
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  ישראלי-פלשתיני
היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, מבקש למנוע מבכירים במערכת הביטחון להעיד בתביעות של נפגעי טרור נגד הרשות הפלשתינית. כך עולה מבקשתו להתייצב בשתיים מן ההתביעות מסוג זה, הנדונות בפני בית המשפט המחוזי בירושלים. עמדתו של וינשטיין זכתה לביקורת חריפה ביותר מצידו של השופט הדן בתיק - סגן נשיא בית המשפט, משה דרורי.
06/01/2015  |  איתמר לוין  |   חדשות
ארצות הברית מתנגדת להחלטת הממשלה שלא להעביר לפלשתינים את כספי המיסים ישראל גובה עבורם בסך חצי מיליארד שקלים בשל בקשתה להתקבל לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג. מחלקת המדינה אומרת כי מדובר בצעד שמגביר את המתיחות.
06/01/2015  |  עידן יוסף  |   חדשות
רבים מקרב הפוליטיקאים והעיתונאים מחוגי השמאל המדיני, מבקרים ומתנגדים ל"מדיניות ההפחדות" של נתניהו כהגדרתם. הם תובעים ומאמינים במדיניות של "חזון ותקווה". הם אופטימיסטים נאיביים, שמזלזלים ומבטלים את האיומים להשמדתנו מצד אירן, חיזבאללה, חמאס ודאעש. הם מתעלמים מעובדות מוכחות. הם מאמינים בחזון משיחי שלא קיים בעולם המציאותי. האופטימיות שלהם מתבטאת כנראה במתן תקווה לחמאס ומדינה לעבאס ואז יבוא שלום על ישראל.
05/01/2015  |  מתי דוד  |   מאמרים
התוכן של הצעת ההחלטה הפלשתינית שנדחתה במועצת הביטחון מלמד פעם נוספת כי אבו-מאזן אינו מוכן לפשרות בנושאים המהותיים, שהם תוצאה של מו"מ. למשל, ההצעה מדברת במפורש על "שתי מדינות" ולא על "שתי מדינות לשני עמים", כי הפלשתינים אינם מכירים בעם יהודי; היא במודגש אינה מדברת על "קץ הסכסוך" שיבוא בעקבות הסדר קבע, אלא על "סיום הכיבוש". פניה של הרשות הפלשתינית להמשך המלחמה המדינית-משפטית נגד ישראל על-מנת להטרידה, לכרסם בלגיטימיות שלה ולהתחמק מכל פשרה. איך פועלים נגדה? אכן, שאלה טובה למפלגות.
05/01/2015  |  עמוס גלבוע  |   מאמרים
עדיין הדי מלחמת "צוק איתן" נשמעים ברחבי הארץ צרימתם גורמת לתחושה של חוסר ביטחון מובהק בקרב תושבי עוטף עזה המפגינים נגד מדיניות ממשלת ישראל וצה"ל להסיג את הכוחות מן האזור. וכאילו כל אלה אינם מספיקים, מתפרסמים היום דברי מפקד אוגדת עזה, תת-אלוף איתי וירוב, שנאמרו בשיחה סגורה עם תושבי המקום.
05/01/2015  |  צ'לו רוזנברג  |   מאמרים
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
רפאל בוכניק
רפאל בוכניק
התעלומה האופפת את היעלמותו של יחיא סינואר מהספקטרום התקשורתי ומהפגנת נוכחות פיזית בשטח, שומה שתעלה סימני שאלה באשר למידת תפקודו, או אף גורלו    התהיות בסוגיה זו עשויות לגלם משמעויות...
דן מרגלית
דן מרגלית
בעבר אנשי ציבור הכחישו שחטאו בעבירות של הצווארון הלבן, לקחו כסף? לא ולא    עתה הרושם הוא שכאשר מטיחים בהם זאת הם משיבים לא בהכחשה אלא ב"אז מה"?
אלי אלון
אלי אלון
תלמה חתומה על שירים רבים שהפכו לקלסיקות בתרבות הישראלית ונמנית עם יוצרי פס הקול המוכר והאהוב על רבים מילדי ישראל בעבר ובהווה
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il