ועדת העבודה והרווחה אישרה (יום ג', 26.7.16) את הצעת חוק של ח"כ
רחל עזריה (כולנו) לפיקוח המזון בצהרונים לקריאה ראשונה בכנסת. במסגרת התיקון לחוק יוקם מנגנון פיקוח על התזונה המוגשת לכ-200,000 ילדים בישראל שאוכלים ארוחת צהריים בצהרון.
יו"ר הוועדה, ח"כ
אלי אלאלוף, הדגיש כי יחולו עידכונים בהצעת החוק לקראת הבאתה לקריאה שנייה ושלישית: "אם לא יעלה כסף, סימן שהפיקוח לא יהיה יעיל. מתי כולם יתעוררו? רק כשיקרה משהו נורא? על משרד הבריאות לקחת אחריות כוללת על הצהרונים, אחרת תהיה מערכת מסורבלת מדי והחוק לא יתקיים".
מנהלת המחלקת לתזונה במשרד הבריאות, פרופ' רונית אנדוולט: "אנחנו רואים ילדים עם חוסרים מאוד גדולים במזון, ומנגד גם בעיית השמנה. כיום יש הרבה תהליכים עוקפי תזונה בריאה. אנחנו רוצים תזונה כמה שיותר טבעית, עם טעם טבעי של מזון והרכב תזונתי בריא ומאוזן".
על-פי המוצע: העסקת שירות הסעדה לצהרונים תותנה בקבלת רישיון משרד הבריאות על איכות התזונה לפי פרמטרים שיקבע משרד הבריאות. הגוף שיקבל רישיון יעסיק תזונאית לצורך בניית תפריט. כמו-כן ייקבע הרכב תזונתי מחייב - אוכל מאוזן מבחינה תזונתית. הפחתת ערכי השמן, המלח והסוכר, תפריט עשיר בירקות ואיזון בין אבות המזון.
כיום ההמלצות של משרד הבריאות אינן מחייבות, מעתה ההמלצות תהיינה מחייבות בהזנה בצהרונים. ימונו מפקחים במשרד הבריאות שתפקידם הבלעדי יהיה פיקוח על איכות התזונה בצהרונים. הפיקוח ייעשה בשיתוף פעולה בין משרד הבריאות לבין מרכז השלטון המקומי.
שעות רבות
החוק נעשה בשיתוף פעולה של משרד הבריאות, מרכז השלטון המקומי, ועדת העבודה והרווחה ומשרד האוצר שייתן את הגיבוי התקציבי להקמת המנגנון.
יוזמת החוק ח"כ עזריה: "שוק העבודה בישראל מחייב את שני ההורים לעבוד כדי לפרנס משפחה, לכן הילדים שלנו נמצאים בצהרונים ואוכלים שם את הארוחה המרכזית שלהם ביום ואין להורים דרך לוודא שמה שהילדים אוכלים הוא אכן בריא וטוב. החוק החדש מהפכני - לראשונה המדינה מכירה בכך שצהרון הוא מסגרת חינוכית שצריך לקחת עליו אחריות ותפעל למען תזונה בריאה בו. מה שילדינו אוכלים בצהרונים משפיע באופן ישיר על בריאותם וגם קובע את הרגלי התזונה שלהם בעתיד. מנגנון הפיקוח - באחריות המדינה ומשרד הבריאות - יוודא שילדינו יאכלו אוכל בריא בצהרונים. כך הורים יוכלו להיות רגועים ושקטים במקום העבודה ולדעת שילדיהם אוכלים ארוחה בריאה ומזינה".