משרד הבריאות חשף את הנחיות התזונה הלאומיות, במסגרת חבר-דיון מומחי תזונה בינלאומי, ביוזמת אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, שהתקיים (יום ג', 3.4.19) במוזאון ישראל בירושלים. ההנחיות החדשות נועדו להילחם במגפת ההשמנה ויועברו למערכת החינוך ולקופות החולים.
בין ההמלצות: צריכת ירקות, פירות ודגנים מלאים כבסיס לכל ארוחה; צריכת עוף, דגים וביצים מספר פעמים בשבוע, מנת בשר בקר של 300 גרם בשבוע לכל היותר, הימנעות מסוכר ומזון מעובד.
"ההנחיות התזונתיות הלאומיות הושקו במפגש מרשים עם החוקרים המובילים בעולם בתחום התזונה", אומרת הפרופסור רונית אנדוולט התזונאית הראשית במשרד הבריאות. "החידוש העיקרי בהמלצות משרד הבריאות הוא בהתייחסות הכוללת של התזונה לבריאות האדם ולבריאות הסביבה. התזונה מבוססת בעיקר על מזון מהצומח עם מעט מזון מהחי תוך מתן דגש לדפוסי האכילה התמקדות במזון השלם, הגולמי ולא האולטרה-מעובד. אכילה חברתית, שוויונית, במחיר שווה לכל כיס, בישול ביתי ככל האפשר, תוך שמירה על הבריאות והקיימות".
אנדוולט ציינה כי "כיום, בניגוד לעבר, אנחנו חושבים על תזונה בצורה רחבה יותר ועל השפעותיה על מחלות, הסביבה ועל התנהגות האנושית". אם אנחנו רוצים ליצור המשכיות לכדור-הארץ, עלינו לחשוב גם על התזונה שאנו צורכים ואופן השימוש בה. מזונות מעובדים פוגעים בקיימות, לא רק בשל האוכל עצמו אלא גם בשל הסביבה המייצרת אותו - האריזות, כל תהליך הייצור פוגע בקיימות".
האירוע התקיים במסגרת Colors of Nutrition in Israel, כנס בינלאומי ייחודי בן שבוע, שנועד לחשוף את החדשנות הישראלית במדעי התזונה, המזון ומדיניות הבריאות לכמה ממומחי התזונה המובילים בעולם המשפיעים על מדיניות בריאות הציבור בארצות הברית, אירופה והמזרח הרחוק.
יוזמת הכינוס היא הפרופסור
איריס שי מאוניברסיטת בן-גוריון, חוקרת תזונה ומחלות כרוניות מובילה וחברת ועדת האסדרה לקידום תזונה בריאה בישראל. לדבריה, "ישראל היא מעצמת הזנק גם בתחום החדשנות והיצירתיות במחקרי תזונה ומזון פורצי דרך, בחקלאות מתקדמת וקיימות והיא יכולה להוות מודל במדיניות בריאות אקטיבית בתחום האסדרה והשיח עם תעשיית המזון בשנים האחרונות".
במהלך הערב התקיימה הרצאה מרכזית של הפרופסור וולטר ווילט שכיהן כראש המחלקה לתזונה בבית הספר לבריאות הציבור בהרוואד. ווילט סקר בין היתר מחקרים שהתפרסמו בעיתונים המובילים בעולם לגבי תמותה ותחלואה הנובעים מצריכת בשר אדום, מזון מעובד, מוצרי חלב, ומשקאות ממותקים.
בהמשך התקיים חבר-דיון אקטואלי בהנחיית שי ובהשתתפות חברי המשלחת שעסק ברגולוציה וסימון המזון על-רקע הרפורמות המהפכניות האחרונות הנעשות בישראל בתחום סימון המזון בתווית אדומה וירוקה.
עוד במהלך השבוע נחשפו חברי המשלחת למחקרים פורצי דרך במדעי התזונה, החקלאות, הקיימות בכנס שהתקיים באוניברסיטת בן-גוריון במעמד הרקטור פרופ' חיים היימס וסגן הנשיא ודיקן למחקר ופיתוח, פרופ' רז ילינק. לצד זה נפגשו המשתתפים עם פסיפס הטעמים, הריחות והמראות, המרכיב את התרבות הקולינרית הישראלית .הכנס הוא בתמיכת הקרן האמריקנית The Israel Institute שמטרתה למצב את ישראל כמרכז עולמי למצוינות מחקרית ולהעשיר את ההיכרות עם ישראל בעולם.