|
[צילום: Centers for disease Control and Prevention]
|
|
|
|
|
|
האם תוספת אחת קטנה יכולה לגרום לירידה משמעותית בסיכון לשבץ? ייתכן, מדווחים חוקרים ששילבו תוצאות של שמונה מחקרים קודמים על חומצה פולית, חומר מזין הידוע כמפחית את רמות ההומציסטאין (חומצה אמינית) בדם. רמות ההומוציסטאין קשורות לשבץ.
כל המחקרים שנאספו כללו מקרים של שבץ כחלק מניתוח הנתונים. בסה"כ, תוספות של חומצה פולית הורידו את הסיכון ב-18%, והממצאים היו משמעותיים עוד יותר בתת קבוצות מסוימות.
לדוגמא, כאשר אנשים נטלו את התוספות לתקופה העולה על שלוש שנים, הסיכון ירד ב-29%. במידה והתוספות גרמו לירידה ברמות ההומוציסטאין ביותר מ-20%, הסיכון ירד ב-23%. בקרב אנשים ללא היסטוריה של שבץ, הסיכון היה נמוך ב-25%. ובאזורים בהם המזון לא הועשר בחומצה פולית, הסיכון ירד ב-25%.
למרות הממצאים החיוביים הללו, החוקרים מאמינים כי עדיין יש לחקור את הקשר בין חומצה פולית לשבץ. במיוחד, הם קוראים לניסויים רפואיים שיבוצעו באזורים בהם אין העשרה של דגנים, למעקב ממושך יותר (ארבע שנים או יותר) ובקרב אנשים ללא היסטוריה של שבץ.