מדענים גילו כי מדידת רמות פרוטאין בדם תוכל לספק את הדרך המדוייקת ביותר להעריך את כמות השומן הנמצא סביב איברי הגוף.
הצטברות שומן הקרביים נמצאה קשורה לעלייה בסיכון למחלות לב וסוכרת מסוג 2.
החוקרים גילו כי פרוטאין ספציפי מיוצר בכמויות גדולות הרבה יותר על-ידי שומן הקרביים (שכבה של שומן סביב הבטן מתחת לשרירים) לעומת השומן שמתחת לעור (ומעל השריר).
המחקר, שנעשה על-ידי צוות חוקרים אמריקני וגרמני, פורסם בעיתון "Cell Metabolism". החוקרים - מאוניברסיטת הארוורד ואוניברסיטת לייפציג, ניתחו נתונים של 196 בני אדם.
הם הצליחו להראות כי גנים המייצרים את הפרואטין - RBP4 - היו פעילים פי 60 אצל אנשים שמנים עם רמות גבוהות של שומן קרביים לעומת אנשים רזים.
לעומת זאת, אותם גנים היו פעילים רק פי 12 אצל אנשים שמנים עם כמות יתר של שומן הנמצא מתחת לעור.
הורדת הרמות
החוקרים מאמינים כי מדידת ה-RCP4 תהיה דרך יעילה להעריך את שומן הגוף, וכי טיפול להורדת רמות הפרוטאין עשוי גם הוא להיות בעל יתרונות בריאותיים.
בפרויקט קודם שהיו מעורבים בו, הראו החוקרים כי צמצום רמות ה-RBP4 בעכברים שמנים סייע לחיות להשתמש טוב יותר בהורמון אינסולין - ולכן הוריד את הסיכון שלהם לסוכרת.
הם הראו גם כי אמצעים לשיפור הרגישות לאינסולין בניסויים שנעשו בבני אדם הביאו לירידה ברמות ה-RBP4.
לדבריהם, בעתיד הקרוב, מדידות של ריכוזי RBP4 ישמשו כסמן חדש להשמנה של הקרביים ועלייה בסיכון לסוכרת מסוג 2 וסיבוכים אחרים כתוצאה מהשמנה של הקרביים. בנוסף, התערבות תרופתית שמטרתה הורדת רמוטת ה-RBP4 עשויה להיות גישה חדשה בטיפול בתסמונת מטבלית ובהשמנה של הקרביים.
התפקוד הידוע היחיד של RBP4 הוא נשיאת ויטמין A בדם.
מומחים שהגיבו למחקר הדגישו כי עדיין נדרשת עבודה נוספת לפני שניתן יהיה להסיק מסקנות לגבי אפשרות הביצוע של בדיקת דם כזו. למרות התועלת שבזיהוי אנשים בסיכון, הדרך הפשוטה והמהירה ביותר לאמוד את הסיכון לסוכרת מסוג 2 היא על-ידי מדידת הקף המותניים.
הקף מותניים של 94 סנטימטרים או יותר לגברים ו-80 סנטימטרים או יותר לנשים נחשב כגורם לעלייה בסיכון.
לגברים שמוצאם מדרום אסיה, היקף מותניים של 89 סנטימטרים ויותר נחשב גורם סיכון.
המומחים מדגישים כי עודף משקל או השמנה מעלים את הסיכון לפתח מחלת לב ולסבול מהתקף לב. זו הסיבה שהם ממליצים לאנשים לנקוט בצעדים כדי לשלוט במשקל שלהם, לצמצם את הקף המותניים ולהוריד את הסיכון על-ידי הקפדה על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית.