שומני טראנס, שלאחרונה 'מסולקים' מהמזון מאחר שהם סותמים את העורקים, עלולים להעלות את הסיכון לחלות בסרטן השד. אלו הממצאים אליהם הגיעו חוקרים אירופים.
הם גילו כי נשים עם הרמות הגבוהות ביותר של שומני הטראנס בדם היו בסיכון גבוה פי שתיים לפתח סרטן שד לעומת הנשים עם הרמות הנמוכות ביותר.
בשלב זה, החוקרים יכולים רק להמליץ על הגבלת הצריכה של מזונות מעובדים, שהם המקור לחומצות שומני טרנס תעשייתים.
שומני טראנס, או חומצות שומני טראנס, נוצרים בייצור שומנים מוצקים מלאכותיים - בתהליך הידרוגנציה (הוספת מימן לשמן צמחי) לדוגמא.
במקור, באופן אירוני למדי, הם היו אמורים לשמש תחליפים בריאים לשומנים רוויים הגורמים לסתימת עורקים כמו חמאה ושומן חזיר.
אך התהליך של ייצור שמן צמחי שיהיה בעל מאפיינים של חמאה גרם לו להיות מזיק בדיוק כמו החמאה. ניו-יורק וקליפורניה אסרו על השימוש בשומני טראנס במסעדות. קנדה ובריטניה שוקלות לעשות זאת גם כן וחברות מזון רבות מספור כבר הוציאו אותם מרשימת המרכיבים.
החוקרים - מהמרכז הלאומי הצרפתי למחקר מדעי "Veronique Chajes" באוניברסיטת דרום פריס - חקרו נשים שלקחו חלק בניסוי אירופי מקיף בנושא הסרטן.
הם בדקו דגימות דם שנאספו בין השנים 1995 ל-1998 מ-25,000 נשים שהתנדבו לדווח על הרגלי האכילה וסגנון החיים שלהן, והיו תחת מעקב לאורך שנים כדי לבדוק אם פיתחו סרטן.
הם חקרו 363 נשים שאובחנו עם סרטן שד, והשוו את חומצות השומן שבדגימות הדם שלהן לשל נשים שלא פיתחו סרטן.
החוקרים גילו כי ככל שרמות חומצות שומני הטראנס היו גבוהות יותר, כך גבוהה יותר היתה הסבירות כי האישה תפתח סרטן.
נשים עם רמות גבוהות של חומצות שומן אומגה-3, שנחקרו רבות בשל היתרונות הבריאותיים האפשריים שלהן, לא היו בסיכוי נמוך יותר מאחרות לפתח סרטן שד, ציינו החוקרים.
נשים שמנות נוטות יותר מאחרות לפתח סרטן שד, בין יתר סוגי הסרטן, ותזונה עשירה בשומן גם היא נמצאה קשורה לסרטן השד.
ניתן למצוא שומני טראנס בשומנים לבישול, מזונות אפויים, חטיפים ומגוון של מזונות מוכנים. חומצות שומן אומגה-3 נמצאות בדגים שומניים כמו סלמון, אגוזי מלך וירקות בעלי עלים ירוקים.