הוועדה לביטחון לאומי החלה להכין אתמול (ד') לקריאה ראשונה את הצעת חוק לתיקון פקודת בתי הסוהר (סמכות חיפוש על אדם המנסה לחדור לבית הסוהר) הצעת החוק מבקשת להקנות לסוהר סמכות לבצע חיפוש בסביבת בית הסוהר על גופו של האדם שיש לגביו חשד סביר כי מנסה להיכנס או לחדור לבית הסוהר. במצב החוקי הקיים כיום, קיימת אפשרות לביצוע חיפוש על-ידי סוהר כלפי מי שאינו אסיר רק כאשר מדובר בחיפוש אגב מעצר או על מבקר בבית הסוהר, אך אין סמכות מפורשת לביצוע חיפוש ללא מעצר, בסביבת בתי הסוהר כאשר מדובר בפעולה שנועדה למנוע פגיעה אפשרית במתקן כליאה ולצורך אבטחתו.
יו"ר הוועדה ח"כ
צביקה פוגל הציג את הצעת החוק ואמר כי לוחמי הכליאה עומדים פנים מול פנים מול הגרועים שבאויבינו, והם חלק בלתי נפרד מהמאמץ המלחמתי. לדבריו, הצעת החוק תאפשר ללוחמי הכליאה סמכויות נוספות כגון סמכות חיפוש. עוד אמר כי ב-7 באוקטובר אחת ממטרות הפלישה של הנוח'בות לישראל הייתה שחרור אסירים ממתקני הכליאה וגם בשל כך יש להקנות ללוחמי הכליאה סמכויות נוספות שיאפשרו להם לשמור על מתקני הכליאה.
רפ"ק עירן נהון, יועמ"ש שירות בתי הסוהר: "אירועי 7 באוקטובר הביאו למשבר כליאה לאומי. מתקני הכליאה הפכו להיות צפופים מאוד. הסיכונים עבור לוחמי ולוחמות הכליאה הם אין סופיים, והאיומים כלפי מתקני שב"ס הם מאוד משמעותיים. התפיסה של הנציב החדש שונה ממה שהיה עד כה ובהתאם לכך גם האיום על מתקני שב"ס עלה. אנחנו חייבים מעטפת למתקנים ומעטפת של סמכויות ללוחמי הכליאה כדי שיוכלו לבצע את עבודתם ולחזור הביתה בשלום".
סג"ד הראל ירקוני, רע"ן אבטחה בשב"ס: "יש לנו התמודדות לא פשוטה. ההתמודדות שלנו הייתה לפני 7 באוקטובר וכך גם הצרכים שלנו, אבל התפיסה שונתה לאחר 7 באוקטובר. מתקני שב"ס שונים בתכליתם מיתר המתקנים, הם לא דומים לבסיס צה"ל או למתקנים של רשות כזאת או אחרת ויש עליהם איום מתמיד בכמה מישורים. אדם יכול לשבת ולתצפת על מתקן כליאה במשך ימים ולשירות בתי סוהר אין אפשרות לבדוק אותו ולברר מהן המטרות שלו. אנחנו לא רוצים להחליף את משטרת ישראל, אנחנו רוצים לתת מענה ביטחוני נוסף לכוחות הביטחון של מדינת ישראל, אנחנו רוצים להיות בעלי יכולת להגן על המתקנים שלנו ולתת שקט".
עו"ד ישי שרון, הסנגוריה הציבורית אמר כי לסנגוריה הציבורית אין התנגדות עקרונית להצעת החוק, אך יש היבטים שדורשים חידוד. הוא נתן מספר דוגמאות: במתקני כליאה שנמצאים בקרבת אוכלוסייה, צריך לוודא שאזרחים שומרי חוק שמסתובבים בקרבת מתקן הכליאה לא ימצאו עצמם נתונים לחיפוש, או לדוגמה מי שבכליו נמצא סם מסוים - האם שב"ס יעבירו את הממצאים למשטרה? ומה הסמכויות של שב"ס במקרה זה?
עו"ד עדן בן ארוש, יועצת משפטית של הוועדה לביטחון לאומי, הבהירה כי יהיה צורך לגדר מהי "הסביבה הקרוב של מתקן הכליאה" בה יופעלו הסמכויות של לוחם הכליאה. "אנחנו חושבים שיש הוסיף דרישת הזדהות וסמכות תפיסה של חפץ - ככל שחיפוש מוביל לתפיסה של חפץ, והחפץ ימשך למשטרת ישראל. במקרה של סירוב של האדם אנחנו חושבים שאפשר להסתפק בעיכוב של האדם".
היו"ר פוגל קרא למשרדי הממשלה הרלוונטיים ולשירות בתי הסוהר לגבש את הצעת החוק בהתאם להערות שעלו בדיון. "הצעת החוק לא מדברת על אסיר בבית הכלא או על המבקרים בבית הכלא. הצעת החוק צריכה להיות כזאת שתתן מענה לכל אתגרים שעלו כאן שהם בעיקרם איומים מאויב מיומן בין אם הוא פלילי או בין אם הוא ביטחוני. מטרת הצעת החוק היא לתת ללוחמי כליאה אפשרות להרתעה ומניעה של כל פעילות שתסכן את ביטחון הציבור ומתקן הכליאה. הסמכות שתנתן ללוחם הכליאה לא תאפשר לו בשום מצב לצאת החוצה ולסגור חשבונות עם אנשים שהוא מסוכסך עמם".