הנשיא הנבחר
דונלד טראמפ מחויב לתוכניתו לפירוק ה"דיפ סטייט", שאותה פרסם כחלק מקמפיין הבחירות שלו לנשיאות ארצות הברית בשנת 2024. התוכנית הוצגה בנאומים ציבוריים, ראיונות לתקשורת, ובמסמכים רשמיים של הקמפיין. בימים אלה הוצפה שוב תוכנית זו, ואף זכתה לדחיפה תקשורתית בחשבונו האישי של אילון מאסק ב-X.
במסגרת התוכנית, טראמפ התחייב לבצע רפורמות נרחבות בשירות הציבורי ובמערכות הפיקוח והמודיעין, תוך שהוא מתייחס לטענות על שחיתות ופגיעות בדמוקרטיה.
עיקרי התוכנית
1. השבת סמכויות הנשיא - הוצאה מחדש של הצו הנשיאותי משנת 2020, המעניק לנשיא סמכות להדיח ביורוקרטים "סרבנים", במטרה לחזק את שליטת הרשות המבצעת על המערכת הממשלתית.
2. טיהור מנגנוני הביטחון והמודיעין - "ניקו" גורמים מושחתים בסוכנויות הביטחון והמודיעין הלאומיות, תוך התמודדות עם מערכות נגועות בשחיתות.
3. רפורמה בבתי המשפט של חוק המעקב (FISA) - דרישה לרפורמה מקיפה במערכת בתי המשפט המיועדים לאישור מעקבים, בטענה כי השופטים מתעלמים משקרים המופיעים בבקשות לצווי מעקב.
4. חשיפת ניצול הכוח והשקרים - חשיפת "הונאות" וניצול לרעה של כוח, שלדבריו גרמו לקרעים בתוך החברה האמריקנית.
5. מאבק במדליפים ממשלתיים - יוזמה לאיתור והענשת מדליפים ממשלתיים שמשתפים פעולה עם כלי תקשורת לצורך הפצת “נרטיבים כוזבים” וחתירה תחת הממשל והדמוקרטיה.
6. עצמאות למשרדי המבקר הפנימי - הבטחת עצמאות פיזית ומוסדית למשרדי המבקר הפנימי מהגופים עליהם הם מפקחים, כדי למנוע מהם להפוך לחלק ממנגנון הביורוקרטיה המוגנת.
7. פיקוח על סוכנויות המודיעין - הצעה לקונגרס להקים מערכת ביקורת עצמאית שתפקח על סוכנויות המודיעין, במטרה למנוע ריגול אחר אזרחים, הפצת דיסאינפורמציה או ריגול פוליטי כפי שלטענתו נעשה נגד קמפיין הבחירות שלו.
8. העברת הביורוקרטיה הפדרלית מחוץ לוושינגטון - המשך יוזמות להעברת חלקים ממנגנוני הממשל הפדרלי למיקומים חדשים מחוץ לוושינגטון הבירה, במטרה לצמצם את "הביצה הפוליטית".
9. איסור מעבר פקידים למגזר הפרטי - איסור על פקידים פדרליים לקבל תפקידים בחברות עליהן פיקחו או איתן עבדו, כדי למנוע ניגודי עניינים.
10. הגבלת כהונה לחברי הקונגרס - דחיפה לתיקון חוקתי שיאפשר להטיל מגבלות כהונה על חברי הקונגרס, במטרה לצמצם את ריכוז הכוח הפוליטי במוסדות השלטון.
תומכים ביישום התוכנית
ליישום תוכנית זו, טראמפ מסתמך על תמיכתם של מספר גורמים מרכזיים:
- בעלי תפקידים לשעבר בממשלו: אנשים כמו סטיב באנון, לשעבר יועץ בכיר, הביעו תמיכה ברפורמות שמטרתן לצמצם את הביורוקרטיה הפדרלית.
- חברי קונגרס רפובליקנים: קבוצה של מחוקקים שמרנים, במיוחד אלו המזוהים עם תנועת “מסיבת התה” (Tea Party), תומכים בהקטנת הממשל הפדרלי ובצמצום השפעתו.
- ארגונים שמרניים: מכוני מחקר וארגונים כמו Heritage Foundation ו-Federalist Society מקדמים רעיונות של ממשל מוגבל ורפורמות במערכת המשפט והביורוקרטיה.
- בסיס הבוחרים של טראמפ: תומכיו הנאמנים, הרואים בו דמות הנלחמת בממסד המושחת, מעניקים לו גיבוי ציבורי ליישום צעדים דרסטיים אלו.
- אילון מאסק: איל ההון ומייסד טסלה ו-SpaceX, הביע תמיכה בתוכניתו של טראמפ. מאסק, המזוהה עם קריאה לצמצום הביורוקרטיה הממשלתית והגברת היעילות, עשוי להעניק לתוכנית משקל נוסף בקרב הציבור ובקרב קובעי המדיניות.