סין וארה"ב במעגל של פעולה ותגמול, גם אם אינן רוצות מלחמת סחר

המגבלות ההדדיות על ייצוא מוצרים חיוניים והרטוריקה הלוחמנית אינם בסיס טוב ליחסים בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם, שבוע לפני הפסגה המתוכננת בין טראמפ לבין שי – סבור אקונומיסט

איתמר לוין חדשות מלחמת הסחר תגובות
מקור: אקונומיסט
"אל תדאגו לסין, היא תהיה בסדר!" הכריז דונלד טראמפ בשבוע שעבר, לאחר שאיים עליה בתגמול על מדיניותה החדשה בייצוא סוללות ומחצבים נדירים. גם משרד המסחר הסיני טען ש"יהיה בסדר" באומרו שהשפעתם של הכללים החדשים על שרשרת האספקה תהיה מוגבלת. רבים מאמינים שכך יהיה, במיוחד אם טראמפ ושי ג'ינפינג ייפגשו בקוריאה הדרומית בשבוע הבא, אבל לדעת אקונומיסט עדיין יש מקום לדאגה.

ההתנגשות האחרונה מלמדת, כי טראמפ שמח להטיל מכסים תלת-ספרתיים על אחת משותפות הסחר הגדולות ביותר של ארה"ב – ושרבים בסין ובשווקים אינם מאמינים לו. נכון שטראמפ רגיש לשווקים ותגובתם גרמה לו לסגת בחודש אפריל, אבל הוא שונא להיראות כמי שנדחק לפינה ועשוי להחליט ש"עד כאן".

היא גם מראה, כי ארה"ב וסין עדיין אינן מבינות זו את זו. שר האוצר האמריקני, סקוט בסנט, טען שהכלכלה הסינית מצויה במיתון. הצמיחה אכן חלשה, אבל לא בגלל המכסים. ייצוא הטובין גדל ב-8% ב-12 החודשים שעד ספטמבר, בזכות יעדים חילופיים. הבית הלבן כועס על הצגת הכללים החדשים ערב פסגת טראמפ-שי; בייג'ינג טוענת שוושינגטון הפרה את הפסקת האש כאשר שינתה את כללי הייצוא, באופן העלול להכניס אלפי חברות סיניות לרשימה השחורה.

גם אם מדובר בצעדי תגמול סיניים, הם העלו את הסכנות. היא יצרנית הסוללות הגדולה בעולם, והיצרנים יזדקקו כעת לאישורים לחלק ניכר מסחר החוץ שלהם. חברות המצויות מחוץ לסין יצטרכו את אישורה לייצא מוצרים הכוללים מחצבים נדירים מאדמתה.

טראמפ מקווה לשכנע את שי להסיר דרישות אלו, אך אקונומיסט צופה שיתאכזב. הן חלק ממאמציה של סין לבנות רשת רגולטורית לכלי הנשק הכלכליים הטובים ביותר שלה, וכך תוכל להגביר או להרפות את הלחץ לפי צרכיה.

התקווה היא שאף אחד מהצדדים לא באמת רוצה מלחמת סחר. שני המשקים הגדולים ביותר בעולם מוציאים כסף זה אצל זה, מה שאומר שהם גם יכולים לפגוע קשות זה בזה. ארה"ב הטילה מזמן פיקוח על ייצוא מוליכים למחצה; סין הידקה כעת את הפיקוח על המחצבים הנדירים שלה. האיומים ההדדיים אינם בסיס טוב ליחסים. ההתנהגות של כל אחת מהן גורמת לאחרת להדק את אחיזתה – מעגל שנכון לעכשיו נראה שרק ילך ויחמיר.


הכתבה המלאה
Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך: 21/10/2025 | עודכן: 21/10/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
סין וארה"ב במעגל של פעולה ותגמול, גם אם אינן רוצות מלחמת סחר
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / מלחמת הסחר
מחקר חדש של בנק ההשקעות גולדמן סאקס מאשר את מה שכלכלנים ואנליסטים התריעו מפניו עוד בתחילת מלחמות הסחר של הנשיא דונלד טראמפ: הצרכן האמריקני הוא זה שמשלם את המחיר.
15/10/2025 | עידן יוסף | חדשות

נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הודיע (יום ה', 25.9.25) כי יטיל מכס בשיעור של 100% על תרופות מתוצרת שאינה אמריקנית, מס בשיעור של 50% על ארונות מטבח ועל כיורי אמבטיה מיובאים, מס בשיעור של 30% על רהיטים מרופדים שאינם מתוצרת אמריקנית ומס של 25% על משאיות כבדות מתוצרת חוץ. על-פי הודעתו, המיסים יוטלו החל ב-1 באוקטובר שיחול בשבוע הבא.

הסכם עקרונות הושג במסגרת שיחות הסחר בין ארה"ב לסין בנוגע לבעלות על פלטפורמת הסרטונים טיקטוק. שר האוצר האמריקני סקוט בסנט הודיע כי טראמפ ושי ידונו בפרטים הסופיים ביום שישי, במטרה להעביר את הבעלות מ־ByteDance הסינית לחברה אמריקנית (15.09.25).
16/09/2025 | יואב יצחק | חדשות

יהיו הרבה עימותים משפטיים בהמשך כהונתו של דונלד טראמפ, אך קרוב לוודאי שאף אחד מהם לא יהיה יותר חשוב – לנשיאות ולבית המשפט העליון – מאשר נושא המכסים, מנתח וושינגטון פוסט.

מאז שובו של דונלד טראמפ לבית הלבן, מדינה אחת ספגה את עיקר זעמו: סין. המכסים על מוצריה הם מן הגבוהים ביותר שהטיל. הסכמי סחר עם מדינות בדרום-מזרח אסיה מתמקדים במוצרים שעל-פי החשד מקורם למעשה בסין. ארה"ב סומכת על האיחוד האירופי כתחליף לייבוא מתכות מסין. מדיניות הסחר של טראמפ בנויה משליפות; נסיונו לבודד את סין הוא החלק העקבי היחיד בה, מציין אקונומיסט.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il