נתניהו על בג"ץ בן-גביר: בקשה להתערבות שיפוטית בשל התנגדות אידיאולוגית

אומר שהסמכות להדיח שרים היא שלו בלבד, חובתו להביא בחשבון מגוון רחב של שיקולים והוא נהנה מחזקת התקינות טוען שאין מקום להדיח שר בשל פעולותיו, אותן ניתן לתקוף בצורה פרטנית

איתמר לוין חדשות ממשלה 37 תגובות
"אל לו לבית המשפט הנכבד להיעתר לעתירות המבקשות להביא ליצירת תקדים של התערבות שיפוטית בקביעת שרי הממשלה בשל התנגדות אידיאולוגית למדיניות אותה מקדם השר". כך אומרים (14.12.25) הממשלה והעומד בראשה, בנימין נתניהו, בתגובתם לעתירות המבקשות מבג"ץ להורות לנתניהו להדיח את איתמר בן-גביר מתפקיד השר לביטחון לאומי.

לדברי הממשלה ונתניהו, יש לדחות על הסף את העתירות בשל "העדר כל עילה משפטית להתערבות חריגה וקיצונית באקט החוקתי הראשון במעלה שהוא - הרכבה של הממשלה הנבחרת כפי שזה נקבע בדין על-ידי כנסת ישראל, הממשלה והעומד בראשה, ולאור המשמעויות האנטי-דמוקרטיות, שפוגעות בהפרדת הרשויות, בעקרונות הממשל התקין, בדין ובפסיקה".

לטענתם, אין כל הוראה חוקתית או תקדים משפטי המאפשרים לחייב את נתניהו להדיח את בן-גביר, ולכן מדובר בניסיון בלתי חוקתי שיש לדחות על הסף. הממשלה ונתניהו דוחים את עמדתה של היועצת המשפטית, גלי מיארה, לפיה קיימת אפשרות חוקתית להדיח שר בשל פעולותיו במילוי תפקידו: הדבר אינו אפשרי מבחינה חוקתית ומהווה "תקדים מרחיק לכת שהעותרים מבקשים שבית המשפט יקבע", הם אומרים.

מינוי שרים והדחתם הם פעולה מינהלית-חוקתית, הסמכות להדיח שר היא בידי ראש הממשלה בלבד, החייב להביא בחשבון מגוון רחב של שיקולים - וקיימת לו חזקת התקינות, נאמר עוד. אין בסיס לטענה ולפיה כהונתו של בן-גביר כרוכה בהחלטות ופעולות הפוגעות בעצמאות המשטרה, וניתן לבצע ביקורת שיפוטית על כל אחד מצעדיו בנפרד. לדברי הממשלה ונתניהו, "ביקורת שיפוטית, מרחיבה ככל שתהיה, איננה כוללת סעד של פיטורי הגורם המינהלי, מקבל ההחלטה, בשל פגמים מינהליים בהחלטות שעומדות לביקורת. זאת כבר חריגה מתחומי הביקורת השיפוטית וכניסה לגדרם של רשויות נבחרות".

עוד אומרים הממשלה ונתניהו, כי לא ניתן להסתמך על הלכת דרעי-פנחסי, בה הורה בג"ץ לראש הממשלה דאז, יצחק רבין, לפטר את השרים אריה דרעי ורפאל פנחסי - שכן היה זה לאחר שהוגשו נגדם כתבי אישום. הם גם יוצאים נגד פנייתה של מיארה בחודש שעבר לנתניהו, לבחון את המשך כהונתו של בן-גביר, באומרם שבכך היא לא מיצתה את ההליך המינהלי מולו ולכן אינה יכולה להביע דעה לגבי העתירות [עמדתה של מיארה טרם הוגשה, אך ההערכה היא שתתמוך בקבלתן].

הממשלה ונתניהו גם דוחים את הדוגמאות שהציגה מיארה באותה פנייה בנוגע להתערבותו של בן-גביר בעבודת המשטרה. לדבריהם, התערבותו במניעת קידומה של רב-פקד רינת סבן היא עניין לערכאה הרלוונטית ולא לבג"ץ; מותר לו להביע תמיכה עקרונית בשוטרים המצויים בחקירה, כחלק מחופש הביטוי הפוליטי; ומותר לו לגבש טיוטת מדיניות בנושא ההפגנות. התגובה הוגשה באמצעות עוה"ד מיכאל ראבילו, רועי שכטר ואופק ברוק.
בג"ץ 9037-08-24, גלעד הכהן נ' ראש הממשלה ואח' / תגובה מקדמית מטעם הממשלה וראש הממשלה
הממשלה ובנימין נתניהו מבקשים לדחות את העתירות להדחתו של איתמר בן-גביר
| מיכאל ראבילו, רועי שכטר, אופק ברוק
Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך: 14/12/2025 | עודכן: 14/12/2025
+עתירה: להפסיק את כהונתו של הרשקוביץ כמ"מ נציב שירות המדינה 07:13 15/12/25 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
התנועה לאיכות השלטון: הרשקוביץ משמש כממלא-מקום מאז יוני, נתניהו האריך שוב את המינוי עד מארס - ובכך עוקף את החובה למנות את הנציב בהליך תחרותי ומעצים את בעיית מינוי ממלאי המקום
הרשקוביץ. היה הנציב בשנים 2024-2018 [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+הצעת חוק שדות נגב: הממשלה נותנת אור ירוק מלא 19:03 14/12/25 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
ועדת השרים אישרה את תמיכת הממשלה בהצעת החוק של ח"כ ששון גואטה ▪ ההצעה מעגנת בחוק התחייבות להעברת 20 מיליון שקלים למועצה האזורית שדות נגב לשנים 2026-2025 ▪ הכסף נועד לשיקום, פיתוח וחיזוק החוסן האזרחי לאחר אירועי 7 באוקטובר
גואטה. יוזם הצעת החוק [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+צעד דמוגרפי נרחב: סבסוד מעונות יום ללא מבחן הכנסה בכל יישובי קו העימות 18:25 14/12/25 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
מהלך ממשלתי חדש מבקש להאיץ את הצמיחה הדמוגרפית בצפון ▪ סבסוד מלא במעונות יום ומשפחתונים יינתן לכל משפחה ביישובי קו העימות ▪ 28 היישובים צמודי הגדר יזכו להטבה מוגברת לחמש שנים ▪ נוהל משלים יסיר חסמים ויאפשר פתיחת מסגרות גם בתפוסה חלקית
הצפון קורא למשפחות צעירות

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
תגיות / עוקבים מי ומי בפרשה - לקבלת רשימות חדשות עם הופעתן
אבי דיכטר / Avi Dicter אביגדור מעוז אופיר סופר / Ofir Sofer אורי מקלב / Uri Maklev אורית מלכה סטרוק / Orit Malka Struk איתמר בן-גביר / Itamar Ben Gvir אריה מכלוף דרעי / Aryeh Machluf Deri בג"צ קול העם בנימין נתניהו / Benjamin Netanyahu בצלאל סמוטריץ' / Bezalel Smotrich גילה גמליאל / Gila Gamliel גלית דיסטל אטבריאן / Galit Distal Atbaryan דוד אמסלם / David Amsalem חופש הביטוי חיים כץ / Haim Katz יואב בן צור / Yoav Ben Tzur יואב גלנט / Yoav Galant יעקב טסלר / Ya'akov Tessler יעקב מרגי / yaakov Margi יצחק גולדקנופ / Yitshak Issaschar Goldknop יצחק רבין / Rabin Yitzhak יצחק שמעון סרלאוף יריב לוין / Yariv Levin ישראל כץ / Israel Katz מאי גולן / May Golan מאיר פרוש / Meir Porush מיכאל מלכיאלי / Michael Malkieli מיכאל ראבילו / " מיכל מרים וולדיגר / Michal Miriam Woldiger מירי רגב / Miri Regev מכלוף מיקי זוהר / Miki Zohar משה אבוטבול / Moshe Abutbul משה ארבל / Moshe Arbel ניר ברקת / Nir Barkat עידית סילמן / Idit Silman עמיחי אליהו / Amichay Eliyahu עמיחי שיקלי / Amichai Chikli רון דרמר / Ron Dramer רפאל פנחסי שלמה קרעי / Shlomo Karhi
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
נתניהו על בג"ץ בן-גביר: בקשה להתערבות שיפוטית בשל התנגדות אידיאולוגית
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / ממשלה 37
ועדת השרים לחקיקה אישרה (14.12.25) את תמיכת הממשלה בהצעת החוק שמבקשת לעגן בחוק התחייבות תקציבית למועצה האזורית שדות נגב. ההצעה, שיזום ח"כ ששון גואטה (הליכוד), נוגעת לתמיכה של 20 מיליון שקלים לשנים 2025 ו־2026 - סכום שכבר הובטח למועצה בעבר אך לא קיבל מעמד משפטי מחייב.
14/12/2025 | עידן יוסף | חדשות

הממשלה אישרה (14.12.25) תוכנית רחבת־היקף שמטרתה לחזק את יישובי הצפון ולעודד משפחות צעירות להשתקע בהם. ההחלטה קובעת כי כל משפחה במרחב קו העימות תהיה זכאית לסבסוד למעונות יום ולמשפחתונים ללא מבחן הכנסה, כל עוד עומדים ההורים בתנאי הזכאות האחרים.
14/12/2025 | עידן יוסף | חדשות

שר החוץ יביא את המינוי לאישור הממשלה בישיבתה הקרובה, לאחר שוועדת המינויים בראשות ממלא-מקום נציב שירות המדינה, דניאל הרשקוביץ, אישרה את המלצת משרד החוץ למנות את עו"ד פנינת ינאי לשגרירת ישראל ביוון. על-פי ההצעה שהוגשה למזכירות הממשלה, ינאי צפויה להתחיל את כהונתה באוגוסט 2026, לתקופה של שלוש שנים, עם אפשרות להארכה בשנה נוספת כפוף להמלצת שר החוץ ואישור הממשלה.
12/12/2025 | עידן יוסף | חדשות

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס (יום ה', 11.12.25) לסוגיית הקמת ועדת חקירה לאומית בעקבות הטבח ב-7 באוקטובר, והאשים גורמים בכירים לשעבר במסע לחצים מאורגן שנועד "לעוות את העובדות ולהכתיב לממשלה כיצד עליה לנהוג".
11/12/2025 | מירב ארד | חדשות

ראש הממשלה בנימין נתניהו השתמש בדיון 40 החתימות (8.12.25) כדי להפוך את הבמה המליאתית להזדמנות: לעימות פוליטי חזיתי מול האופוזיציה, לשיווק חוק הגיוס כציון דרך היסטורי, ולהצגת ישראל כמדינה חזקה בזירה המדינית והכלכלית למרות המערכה המתמשכת.
08/12/2025 | עידן יוסף | חדשות
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il