פחות מסתננים, פחות עובדי מדינה, יותר מכסים, יותר עליות מחירים

ניו-יורק טיימס מסכם את השנה הראשונה בקדנציה השנייה של טראמפ, חלק ראשון: ההסתננות וההגירה, הסחר ויוקר המחיה, ונצואלה והסמים

איתמר לוין חדשות תגובות
מאת: איתמר לוין | | News1 | תגובות
דונלד טראמפ הבטיח לשנות את כיוונה של ארה"ב, וזה מה שעשה בשנה הראשונה של כהונתו השנייה. זו הייתה שנה של אין-ספור אירועים לצד קיטוב מעמיק ושימוש חסר תקדים בסמכויות חירום. ניו-יורק טיימס סוקר בהרחבה את ההבטחות והמעשים של טראמפ בתחומים העיקריים.

הגירה

מה הוא אמר. ההגירה הייתה נושא מרכזי בקמפיין של טראמפ, שהבטיח לרסק את ההסתננות ברגע שייבחר.

מה הוא עשה. טראמפ אכן החמיר את הצעדים והגביל גם הגירה חוקית, ומספר הפליטים שהתקבלו הוא הנמוך ביותר אי-פעם. ההסתננות ממקסיקו ירדה לשפל חסר תקדים לאחר ששכנע אותה לעשות יותר מהצד שלה. הממשל החל בפשיטות לאיתור מסתננים בערים, אך לא השיג את היעד שהציג: השנה גורשו חצי מיליון, בעוד היעד היה מיליון. רוב המגורשים הם נעדרי עבר פלילי, למרות שהממשל הבטיח "להיפטר מן הגרועים ביותר".

שירות המדינה הפדרלי

מה הוא אמר. טראמפ הבטיח "לחסל את הדיפ סטייט", מונח בו התייחס לא רק לתחומי הביטחון הלאומי וביטחון הפנים, אלא לשירות המדינה בכללותו.

מה הוא עשה. טראמפ קיצץ משמעותו את היקפו של שירות המדינה. הוא פיטר מאות בכירים ותובעים במשרד המשפטים וב-FBI שניהלו תיקים נגדו. הממשל הקפיא תקציבים במיליארדים לגופי ממשל ולמעשה חיסל גופים שהקים הקונגרס, כמו הסוכנות לסיוע חוץ ומשרד החינוך. הוא ביטל הגנות מפני פיטורים שניתנו לעובדי מדינה והציע תוכניות פרישה מרצון המוניות. מאז תחילת השנה עזבו 317,000 עובדים ונשכרו רק 68,000. המחיר הוא פגיעה במניעת מחלות, טיפול באסונות ומחקרים רפואיים.

סחר

מה הוא אמר. טראמפ הבטיח להשתמש בצורה גורפת במכסים כדי לשנות את מאזן הסחר העולמי, לאחר שנים בהן לטענתו מדינות אחרות חמסו את ארה"ב.

מה הוא עשה. טראמפ הטיל מכסים נרחבים על שותפי הסחר וגרם אי-ודאות ניכרת בשווקים ועליית מחירים. הוא החל במכסים על קנדה, מקסיקו וסין, המשיך באפריל למכסים על עשרות מדינות – ואז הקפיא אותם לפתע כדי לנהל מו"מ, ואז החזיר את חלקם כצעדי עונשין. נטל המכס הגיע ל-18% - הגבוה ביותר מאז 1934.

מלחמת הסחר עם סין גבתה מחיר כבד מכמה ענפים, מציין הטיימס, כאשר זו הגיבה במכסים על חומרי גלם חיוניים; לבסוף הושגה הפסקת אש והמו"מ נמשך. טראמפ הבטיח שהמכסים יחזירו משרות לארה"ב, אך לא נראה שהדבר קורה; התעשיה איבדה השנה 50,000 משרות. גרעון הסחר של ארה"ב השנה גבוה מאשר אשתקד, ומחירי המוצרים המיובאים מתחילים לעלות.
קניות בפילדלפיה [צילום: מאט רורק/AP]

יוקר המחיה

מה הוא אמר. טראמפ הבטיח להוריד את המחירים ביומו הראשון בתפקיד.

מה הוא עשה. ההקלה טרם הגיעה. האינפלציה עודנה גבוהה ורוב המחירים, כולל של מוצרי יסוד, גבוהים מאשר לפני שנה. הבית הלבן גאה בכך שמחיר הדלק הוא בסביבות שלושה דולרים לגלון, אך המומחים חלוקים בשאלה האם מדיניותו של טראמפ הייתה הגורם המרכזי. טראמפ הוריד חלק מהמכסים במטרה להוזיל מוצרים כמו קפה, בננות, בקר ועגבניות. למרות המכסים, המשק רשם צמיחה נאה בשלושת הרבעונים הראשונים.

טראמפ דורש מהפדרל ריזרב להוריד בחדות את הריבית, למרות שהאינפלציה נעה בכיוון הבלתי-רצוי. הבנק המרכזי החל לעשות זאת בהדרגה, אך חושש שמא יוריד אותה יותר מדי. הריבית על המשכנתאות עודנה גבוהה, ובשתי המפלגות מתנגדים להצעתו של טראמפ להציע משכנתאות ל-50 שנה, משום שהגורם האמיתי ליוקר הדיור הוא מחסור בדירות.

סמים בלתי חוקיים

מה הוא אמר. טראמפ הבטיח שיפיל את קרטלי הסמים באמצעות הפצצת מעבדות הסמים במקסיקו.

מה הוא עשה. טראמפ הורה לצבא להפציץ סירות בים הקריבי ובמזרח האוקיינוס השקט, בטענה שהן נושאות קוקאין, ובצעד חסר תקדים - להגדיר את הקרטלים כארגוני טרור. ארה"ב תקפה 29 סירות והרגה 105 בני אדם, פעולה שחוקיותה נמצאת במחלוקת עזה. הטיימס מציין, כי יש סימנים לכך שמדובר בפועל במבצע להפלת נשיא ונצואלה עתירת הנפט, ניקולס מדורו. במקביל, טראמפ העניק חנינה לנשיא הונדורס לשעבר, חואן הרננדז, שהורשע אשתקד בייצוא קוקאין לארה"ב. טראמפ גם הקל חלק מן המגבלות על מריחואנה.
הכתבה המלאה
Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך: 31/12/2025 | עודכן: 31/12/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
פחות מסתננים, פחות עובדי מדינה, יותר מכסים, יותר עליות מחירים
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
"מצב היסוד אליו צריך להיערך הוא מוכנות למלחמה בהפתעה", אמר אתמול (יום ג', 30.12.25) מפקד פיקוד המרכז, אלוף אבי בלוט, עם סיום ביקורת פתע רחבה שנערכה בגזרת הפיקוד. לדבריו, "אנחנו נדרשים לשמור על רמת מוכנות ודריכות גבוהות לצד ניצול הזמן לחיזוק היסודות המקצועיים שלנו כצבא, חיזוק התרבות, הנורמות ועמוד השדרה המבצעי".
31/12/2025 | מירב ארד | חדשות

הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור במשרד המשפטים מפרסמת (31.12.25) רשימה של דגלים אדומים לעורכי דין, אשר הופעתם - ובמיוחד ריבוי שלהם - עלולה להעיד שעסקה שהתבצעו לבצע כרוכה בפועל בהלבנת הון או במימון טרור.

עוד עימות בין שר המשפטים, יריב לוין, לבין הרשות השופטת בראשותו של נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית. לוין מבקש (31.12.25) לבטל כנס בבית המשפט בראשותם של עמית והנשיאה בדימוס אסתר חיות, בעוד הרשות השופטת דוחה את הבקשה. News1 מציין, כי לא ברור האם ללוין יש סמכות להציב בקשה כזאת.

בנק מרכנתיל הודיע (יום ד', 31.12.25) על מהלך חדש שמטרתו להקל על בעלי עסקים קטנים בהתמודדות עם תשלומי המע"מ. במסגרת ההטבה, יוענק מענק כספי אוטומטי לחשבון העסקי של הלקוח בכל רבעון, בסכום שיכול להגיע עד 2,000 ש"ח בשנה, בהתאם למחזור הפעילות ותנאי המבצע המפורטים באתר הבנק.
31/12/2025 | מירב ארד | חדשות

בג"ץ מורה (31.12.25) למבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, לעצור את הביקורת על נושאי הליבה של מלחמת חרבות ברזל, וזאת עד להחלטה אחרת. זאת, לצד צו על תנאי המורה לו לנמק מדוע הוא מבצע ביקורת זו וכיצד יבטיח את זכויותיהם של מי שעלולים להיפגע ממסקנותיו.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il