התעוררו מתרדמת החורף
תרדמת חורף (היבּרנציה) הנה תופעה מעניינת: חיות מאיטות משמעותית את קצב חילוף החומרים (מטאבוליזם) ואת פעילותן, ונרדמות למשך החורף (יש שעושות זאת בקיץ מאותן הסיבות) - תקופה קשה אקלימית, שצפוי בה מחסור במזון - כדי להתעורר באביב, ולחדש את ימיהן כקדם. בין השאר, עושים זאת דובים, סנאים, צבים, נחשים ועטלפים. גופם מתקיים משומן, שצבר בעת פעילותו. משך התרדמת שונה אצל בעלי-חיים שונים - מכמה ימים ועד חצי שנה, בהתאם לתנאי הסביבה, ולגודל גופם. זו אסטרטגיה מוצלחת במיוחד להתגבר על קשיי העונה. ביולוגים ורופאים טרם בדקו את הג'ינג'י - עו"ד ד"ר אליעד שרגא, יו"ר התנועה למען איכות השלטון בישראל - ואת פליצ'ה פלד - יו"ר תנועת אומ"ץ, אזרחים למען מינהל תקין וצדק חברתי ומשפטי - שנעלמו מהזירה הציבורית כשעלתה "ממשלת השינוי" לשלטון. עיתונאים לא תמהו להיכן נעלמו השניים ועמותותיהם הקולניות בחודשי שלטונם של צמד הריקים נפתלי בנט את יאיר לפיד.
השערתי - השניים ועמותותיהם היו בתרדמה מרצון כיוון שממשלת בנט-לפיד מימשה את חלומותיהם הרטובים, ומראש היה מובטח, שהיא חסינה מפני סטיות ממינהל תקין ומאיכות השלטון; ואכן, כידוע, כך היה. לכן, יכלו השניים להירדם שבעי-רצון, ולתפוס תנומה קלה במשך שמונה-עשר חודשי הטרלול שהיכה במדינה. ראו - תכף ייכנסו לפעילות מואצת ורועשת כדרכם.
אזהרה
"גם האלים נלחמו לשווא, כדי לבער את הטיפשות". כך אמר יוהאן כריסטוף פרידריך פון שילר, היוצר הגרמני הנודע, בשנת 1801. נזכרתי בדבריו כששמעתי את דברי החוכמה הנעלים של יהיר לפיד הבּוּר, שגם אינו יודע להפסיד בכבוד, בדיון בכנסת על השבעת הממשלה החדשה.
טוב מראה עיניים
מאותה ההשבעה - התמונה מיציע האורחים בכנסת של שרה נתניהו הצוהלת ושל אסתר חיון, נשיאת בית המשפט העליון, היושבת בפנים מכורכמות, מחזקת את האמרה, "תמונה אחת שווה אלף מלים".
העם אמר את דברו, והאוליגרכים חרדים מה יילד יום, ופן ינותקו מקרנות המזבח, שתפסו על חשבון העם. מישהו שלח לי בוואטסאפ, "כשאני רואה ושומע את הבכי של מי שהפסידו בבחירות, יש לי רגע של שמחה".
עריכה גרועה
"גבייה של 120 מיליון שקלים: רשות המיסים פשטה על עשרות פלאפליות וחומוסיות ועל מאות בתי עסק", הכריזה הכותרת,
שהופיעה בכמה עיתונים אלקטרוניים. ובהמשך: "משרדי מע"ם ברחבי הארץ יצאו בשבוע האחרון למבצע 'גרגיר הזהב' ... חלק אחד של המבצע התמקד בפלאפליות וחומוסיות ברחבי הארץ ... בסך-הכל נערכו 168 ביקורות (בפלאפליות ובחומוסיות)". ועוד מבהירה הידיעה - "נוסף על כך, נערכו פעולות גבייה ואכיפה אצל 1,661 עוסקים מענפים שונים. מ-1,250 עוסקים נגבו כ-120 מיליון שקלים...".
כלומר, אין כל קשר בין המידע בידיעה לבין כותרתה. רק כעשירית מהבדיקות נערכו בחומוסיות ובפלאפליות, ו-120 מיליוני ששקלים נגבו מעוסקים "מענפים שונים". כיוון שהידיעה הופיעה בנוסח הזה (כולל כותרתו) בכמה עיתונים, אני מעריך, שזו הודעת לעיתונות של דובר רשות המיסים, שהועתקה בשלמותה על כותרתה.
דוגמה אחרת לעריכה שגויה ורשלנית הנה הכותרת: "התשובה של צה"ל לחדירות חיזבאללה וחמאס בגבולות: מ
ערכת 'סלינג' לשיגור מהיר של מרגמה". למרות שיש לי קצת ידע באמצעי לחימה, לא הבנתי את הכותרת. ממתי משגרים מרגמה?!
קריאה מדוקדקת של נוסח הידיעה הבהירה לי, שהמדובר במערכת להצבה מהירה של מרגמות, שתאפשר ירי מהיר ומדויק לטווח שבעה עד עשרה ק"מ. גם זו, כנראה, הודעת דובר של חברת אלביט מערכות, שמי שהעתיקה לא קרא היטב את תוכנה.
לסגור, ומיד
אחרי כשבע שנים וחצי של פעולה אפשר לסגור את תאגיד השידור הישראלי "כאן", הניזון מתקציב המדינה, ומגיש לתושבי ישראל, בעברית ובערבית מידע מוטה פוליטית. אני אומר זאת בצער רב, כי פעם האמנתי בחובה לקיים שידור ציבורי, והמציאות לימדה אותי שאצלנו, וגם במקומות אחרים, זו משימה קשה ביותר, אם לא בלתי-אפשרית.
"כאן" החליף את רשות השידור, שנוצרה, באמצע שנות השישים, כביכול כדי לבטל את הפוליטיזציה של קול ישראל, שתחת השם, שירות השידור, היה אגף במשרד ראש הממשלה. רשות השידור הייתה כישלון ניהולי ממדרגה ראשונה, כמעט מהיווסדה, אך לקתה במרבית החולאים של שירות השידור, ובעיקר, בפוליטיזציה. זאת, בעיקר, אחרי מהפך 1977.
תאגיד "כאן" הוקם תוך פולמוס על עצם קיומו, או, בעצם על זכות קיומו. ראש הממשלה בנימין נתניהו אף ניסה לחזור ממהחלטה על פירוק רשות השידור לפני שהוקם התאגיד. כלומר, לייתר את הקמתו.
אין שום הצדקה לקיומו של שידור ציבורי לכאורה, שמכוון רייטינג. עם כל הכבוד, משלם המיסים אינו צריך לממן מכיסו תחרות בערוצים מסחריים; וזה אפילו אינו מוסרי. מה עוד, שטרם נוכחתי, שיש שוני בין ערוץ 12 וערוץ 13 לבין ערוץ 11, שמפעיל "כאן". שלושתם זהים כמעט לחלוטין, וזוכים באחרונה לשפל חסר-תקדים בצפייה בהם. כלומר, אין בהם דבר מעניין, וערוץ של שידור אינו נבחן ברייטינג שלו, אלא בהבאת תוכן ערכי וברמת שידורו. פעם, עוד בימי שירות השידור, וגם בשנות השישים-השמונים היה תענוג להאזין לבערית של קרייני קול ישראל ושל המגישים בטלוויזיה הישראלית. כיום אני מזדעזע למשמע אזניי ... והתוכן - תצילנה אוזניי.
לפעמים פעולות שימור יקרות מאוד, ולבסוף אינן מועילות. לכן, צריך לסגור את תאגיד השידור "כאן" בהקדם, כיוון שהצליח לכרות את הענף, שהוא יושב עליו.
מתחת למכ"ם
עמיחי שיקלי, שר התפוצות, עצר עם כניסתו לתפקידו העברת חמישה מיליוני שקלים לקרן ברל כצנלסון, כמחטף אחרי הבחירות. הכסף נועד לעמותה "בעלת זיקה" למפלגת העבודה. שרי הממשלה הקודמת מדברים הרבה על דמוקרטיה, ומתחת למכ"ם המשיכו עד הרגע האחרון לכהונתם לקבוע עובדות בשטח, למרות שכבר לפני חודשיים השליך אותם העם לאופוזיציה.
פתאום הוכרזה רמת מגרון כשטח צבאי סגור, למרות שבני גנץ, שר הביטחון, שטיפח בכהונתו את רשות הטרור מרמאללה, טוען, שהדבר לא יצא משולחנו. ונזכיר את המחטף של מינוי הרמטכ"ל כמה חודשים לפני תום כהונת רא"ל אביב כוכבי. כמובן, הדברים עברו מתחת לעיני התקשורת הממוסדת, המוטה שמאלה, ועמותות, שהפקידו את עצמן על איכות השלטון (ראו מעלה).