דוח רציחות שטני

"בעקבות רשימת יגר" - סרטו של בוריס מפציר חושף את פרק השואה שנשכח: רצח יהודי העיירות הקטנות בליטא, כפי שתועד בדוח של מפקד משטרת הביטחון הנאצית דווקא בימים של איום קיומי על ישראל, הסרט מזכיר את ההבדל בין חוסר האונים של אז - לעוצמה של היום

יוסי אחימאיר יומני בלוגרים שואה וגבורה תגובות
כמה עשרות אנשים נקבצו בשבוע שעבר באולם הקטן של הסינימטק התל אביבי לצפות בסרט לא קל. שעתיים דוקומנטריות על השואה בעיירות הקטנות של ליטא, שלא תועדו עד כה. "בעקבות רשימת יגר" - זה שם סרטו של בוריס מפציר, מתעד השואה ברחבי בריה"מ לשעבר. "יגר" - שם שאינו אומר דבר לצופים, אבל דמותו השטנית נחשפה במהלך הסרט.

קרול יגר היה מפקד משטרת הביטחון הגרמנית בליטא שתחת הכיבוש הנאצי. הרוצח הזה ניהל במשך חמישה חודשים רישום יומי קפדני על מספר הנרצחים בערים השונים. כך וכך יהודים, כך וכך יהודיות וכך וכך ילדים נרצחו ביום מסוים, בין ה3 ביוני 1941 ל-1 בדצמבר אותה שנה, יום בו שלח את דוח ה"ההישגים" הללו למנהליו.
"הסובייטים שהשתלטו מחדש על ליטא ב1944 - מספר מפציר - קיבלו עותק של הדוח השטני ובשנות ה-70 של המאה הקודמת פירסמו אותו. הגעתי לדוח בצורה אקראית. ב2022 ראיתי באינטרנט מאמר של היסטוריון אמריקני ממוצא גרמני, ובו הדוח במלואו. רציחות היהודים במקומות שלא הכרתי. זהו מסמך יחודי בישירות שלו".

כ-200,000 יהודים נרצחו בליטא במהלך השואה. סיפורם של כמחצית מהקורבנות, אלו שניספו בגטאות וילנה, קובנה ושאוולי, תועד, נחקר ונשמר בזיכרון ההיסטורי. אך גורלה של המחצית השנייה, יהודי העיירות הקטנות, "השטעטלאך", נותר ברובו עלום. סרטו של מפציר, העשירי בסדרת הסרטים הדוקומנטריים שהפיק על השואה בשטחי בריה"מ לשעבר, מוקדש לזיכרן של קהילות אלה, שבהן רק יהודי אחד מתוך מאה שרד.

הסרט מנסה לענות על השאלות: מדוע בליטא, מדינה בעלת היסטוריה עשירה ומשולבת בין שני העמים, החלו רבים מהליטאים, לאחר הכיבוש הסובייטי של 1940, לראות ביהודים בוגדים? איך הפך דימוי זה למנוף לרדיפה ולרצח ההמוני של יהודי ליטא לאחר הפלישה הגרמנית ב-22 ביוני 1941?

ליטא היא דוגמה למדינה שנקרעה במלחמת העולם השנייה בין שתי מעצמות עויינות, בין שני דיקטטורים רצחניים. גורלה הטראגי לא פוטר אותה מחלקה בשואה. בלי סיוע הליטאים, הגרמנים לא יכלו לבצע בארץ זו טבח כה גדול של רבבות יהודים; ויש האומרים שהליטאים היו גרועים יותר מהנאצים באכזריותם. לאחר העצמאות גברה עויינותה של ליטא לרוסיה, עד כדי כך שמי שהיה יו"ר "יד ושם", תת-אלוף (מיל) יצחק ארד ז"ל, לוחם הפרטיזנים לצד הרוסים, נתבע בווילנה המודרנית על... רצח ליטאים בשואה.

ההיסטוריונים המקומיים שמרואיינים בסרט, מנסים לתרץ את התהפכות הליטאים על היהודים -קנאה בהצלחתם, האשמתם בקומוניזם - ומבקשים להכות על חטא. בעיירה קטנה אחת אף מתפאר ראש העיר באנדרטה לזכר הנרצחים היהודים, שהקים לא מכבר. בעיירה אחרת, פלטליאי שמה, הונצח בגן הזיכרון המקומי שמו של מרטין קוזמיצקס, ליטאי שעלה ארצה, התחתן עם יהודייה, התגייס לצה"ל, שירת ב"גבעתי", ולאחר מכן הצטרף למשטרת ישראל. ב7 באוקטובר, סגן-ניצב קוזמיצקס, בן 46, לחם בגבורה עם חבריו בתחנת משטרת שדרות ונפל מירי צלף. גיבור ישראל.

דוקא בימים קשים אלה לישראל חובה לראות את הסרט, המראה זווית אחת, כה כואבת, של מה שעבר העם היהודי בשואה, על אדמת אירופה ובמיוחד בשטחי בריה"מ לשעבר. המדברים על "שואת ה7 באוקטובר", אולי יבינו לאחר צפייה בסרט את ההבדל הגדול בין אז להיום. בין חוסר האונים של מיליוני היהודים אז - לבין יכולתם של היהודים, במדינתם העצמאית, עם עוצמתם הצבאית, להגן מפני מבקשי נפשנו והרוצים בהשמדת מדינתנו. והרי שנאת עולם לעם עולם - לעולם לא תתפוגג. היום מובילים את השנאה הטרוריסטים שכנינו והאיסלאמיסטים בארצות המערב. יהודים ברחבי תבל חשים מאוימים לנוכח גלי האנטישמיות הגואים.

במלחמת העולם השנייה יהודי ליטא היו חסרי אונים מול רוצחיהם-שכניהם. ב-7 באוקטובר ישראל "נרדמה בשמירה", והמיטה על עצמה את הגדול באסונות. מאז - מכה את אויביה בשבע חזיתות, בגבורת בניה ובהקרבתם, וממשיכה להתגושש בתוכה. לא נצליח לשמר את עצמאותנו, אפילו את חיינו, אם השסע בין המיעוט הקיצוני לרוב השפוי יעמיק, ומראות של הפגנות משולחות רסן, חסימות כבישים, קריאות מסיתות, בליווי תקשורתי עויין לכל מה שעושה הממשלה הנבחרת, יימשכו ויקצינו.

זוהי "החזית השמינית" של אומתנו. ינצחו בה רק אנשי ההיגיון הצרוף משני המחנות, יודעי ההיסטוריה, המפוכחים, האחראים, דיירי הבית הלאומי המשותף, שלקח שואת ששת המיליונים לנגד עיניהם. הסרט "בעקבות רשימת יגר" הוא תזכורת חשובה למי ששכח או לא ידע. לעם היהודי, אם חלילה וחס תיפול מדינתו, לא תינתן הזדמנות שניה. אולי בעוד אלפיים שנה.
תאריך: 09/09/2025 | עודכן: 09/09/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
דוח רציחות שטני
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
שאול א.
11/09/25 07:05
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / שואה וגבורה
העונש הראוי על הסדר כובל הוא מאסר בפועל, גם אם לתקופה שניתן להמיר אותה לעבודות שירות. ככלל, בעבירות כלכליות יש צורך ב"ענישה ממשית ומשמעותית, תוך העברת מסר חד וברור לשם שמירה על שוק הוגן". כך אומר (1.9.25) שופט בית המשפט העליון, חאלד כבוב. הוא דחה את ערעורה של איילת יונגסטר, לשעבר מנהלת במשרד הנסיעות גשר, אשר נדונה לחמישה חודשי מאסר על חלקה בקרטל המסעות לפולין.

לא פעם, אבי סיפר על הרעב שידע כבר בימים הראשונים של מלחמת העולם השנייה, כחייל פולני שנפל בשבי הגרמני. שישה חודשי מעצר במחנה השבויים השילו ממנו קילוגרמים רבים, אבל הרבה פחות ממה שחווה מאוחר יותר, במאיידנק, אושוויץ ולבסוף בבוכנוולד.

הרשות לזכויות ניצולי השואה סיימה את חלוקת תקציב התמיכות לשנת 2025, בסכום כולל של 21,932,735 שקלים - גידול של כ־14% לעומת השנה שעברה. עיקר התקציב, בשיעור של כ־19 מיליון שקלים, הועבר לעמותות המלוות את שורדי השואה בפעילות שוטפת בתחומי חברה, טיפול, סיוע אישי ותחושת ביטחון בבית. התמיכה היתרה, בסך של מעל 3 מיליון שקלים, הופנתה להנגשת דיור.
30/07/2025 | עידן יוסף | חדשות

באחרונה סיימתי את תפקידי כחבר הנהלת יד ושם. במשך 12 שנה הייתי שותף (קטן) לפעילות החשובה הנעשית למען שימור זיכרון השואה, תוך כדי צעידה עם הזמן והפעלת טכנולוגיות חדשניות. זו הייתה תקופה שבה התרחבה מאוד הפעילות להנצחת ששת המיליונים ומאות הקהילות שהוכחדו בידי השטן הגרמנו-נאצי.

כ-5,000 מסמכים נאציים התגלו בחודשים האחרונים בארכיון בית המשפט העליון של ארגנטינה. כך דיווחה (יום ג', 15.7.25) סוכנות הידיעות רויטרס. על-פי הדיווח, גורמים בבית המשפט העליון התייעצו עם הרב הראשי של ארגנטינה, הרב אליהו חמרה, בטרם החלו לפתוח את הארגזים שבהם היו המסמכים שבשלב זה לא ברור באופן מוחלט כיצד הגיעו אל המרתף של בית המשפט העליון.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il