אדם נפגע ממשאית אשפה, ממערבל בטון, מרכב גרר וכדומה. האם זו תאונת דרכים? האם מבטח החובה של הרכב הפוגע חייב לפצות את הנפגע? התשובה לכאורה ברורה, שהרי משאית היא רכב, ופגיעה מרכב משמעה תאונת דרכים.
אלא שהחוק - חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים - אינו עולה תמיד בקנה אחד עם השכל הישר. החוק מונה שפע של חריגים וחזקות (הנחות מוצא) שמערימים קשיים לא-פשוטים בבירור השאלה אם אירוע תאונתי מסוים על הכביש בא בגדר תאונת דרכים כמובנה בחוק. כלומר: האם אדם שנפגע בגופו כתוצאה מאירוע שכזה, זכאי לפיצויים מחברת הביטוח של הרכב הפוגע.
החוק קובע, שיש לצאת מנקודת הנחה לפיה אירוע תאונתי שמתרחש תוך כדי פריקה וטעינה של מטען, אינו תאונת דרכים. בגלל קביעה זו מתעוררות לעיתים בעיות במקרים של תאונות שמעורבים בהן רכבים המשלבים כמה ייעודים, דוגמת מערבלי בטון, משאיות לפינוי אשפה, רכבי גרר וכיוצא באלה. מאחר שעצם השימוש ברכבים אלה כולל בחובו פעולה של פריקה וטעינה (יציקת בטון, העלאה והורדה של רכבים נגררים, העמסת אשפה ועוד), הרי שבמקרים של תאונות שבהן אנשים נפגעים בגופם מאותם רכבים, חברות הביטוח מסרבות לעיתים לפצות את הנפגעים בטענה שאין המדובר בתאונות דרכים.
מקרה שהוכרע באחרונה (29.7.15) בבית משפט השלום חדרה ממחיש את הסוגיה. התובע נפגע בגופו ממשאית שעליה הורכבה משאבת בטון. כאשר דרש פיצויים מהנהג ומגדל והראל, שביטחו את המשאית, טענו חברות הביטוח שהפגיעה אירעה תוך כדי פריקה וטעינה של המשאית, ולכן לא מדובר בתאונת דרכים. על כן הנפגע נותר ללא פיצוי.
הנפגע לא הסכים עם עמדת המבטחות ופנה לבית המשפט, אשר חייב את חברות הביטוח לפצות את הנפגע. בית המשפט הזכיר לחברות הביטוח את שאולי נשתכח מהן. השופטת
הדסה אסיף הפנתה את המבטחות לפסיקה המושרשת היטב של בית המשפט העליון, שקבע לא אחת, כי במקרים בהם מדובר בתאונות המערבות רכבים דו-תכליתיים שאחת מפעולותיהם היא פריקה וטעינה של משאות, בדרך כלל לא ייעשה שימוש בחריג והנפגעים יפוצו מכוח החוק.
בכך בית המשפט נוטה להרחיב את מעגל הנפגעים שלא מוצדק למנוע מהם פיצוי. במקרה שנדון בחדרה נמצא, כי הרכב הפוגע מילא, ככל מערבל בטון שמשולב במשאית, שתי תכליות בסיסיות: האחת תעבורתית, והשנייה - ערבול, העמסה ויציקה של בטון, ושתכליות אלה אינהרנטיות לרכב לפי ייעודו. לכן לא הייתה כל הצדקה להחריג את התאונה מגדר תאונות דרכים רגילות.
בעוד חברות הביטוח תדיר מנסות את מזלן לפי שיטת מצליח ולעיתים מסרבות לשלם, מומלץ למי שנפגע בתאונה ממשאית ונדחה בטענה מלאכותית כזו או אחרת, לברר היטב את זכויותיו, ובמקרים המתאימים לפנות לערכאות.