|   15:07:40
  אברהם פכטר  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
קבוצת ירדן
עיצוב הבית: לבד או בעזרת מעצב פנים?
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?

להפסיק לבבג"צ בכל נושא

הרושם המתקבל לאחרונה, כי אנו חיים לא במדינת חוק נורמאלית, לא מושפעים ומונחים ע"י עקרונות של שלטון החוק, כמקובל במדינה דמוקרטית, אלא במדינת בג"צ שופטי בג"צ כל כך התאהבו בכוחם ובהשפעתם על המשפט והציבור - שיהיה צורך בחקיקה כדי לרסנם, אם לא יעשו זאת בעצמם בהקדם
10/12/2006  |   אברהם פכטר   |   מאמרים   |   ועדת וינוגרד (מלחמת לבנון)   |   תגובות

להתנתק משלטון הבג"צ, לצמצם את סמכויותיו באמצעות חקיקה בכנסת - אין מדובר בזמירות חדשות, דעות אלה נשמעות בציבור מזה זמן רב. אין מדובר רק בציבורים שכביכול נפגעו ע"י פסיקות בג"צ וישמחו לצמצם את סמכויותיהם, כמו הציבור הדתי והחרדי אלא גם קולות שנשמעים מזמן מקהיליית עורכי הדין, משפטנים ואקדמאים.

במאמרים שפרסמתי בנושא זה, בתקופה האחרונה, כמו: "בג"צ בשדה מוקשים", "בג"צ עשה זאת שוב" או "אפשר לעקוף את בג"צ אסור לעקוף את הכנסת", הבעתי את דעתי, לפיה בג"צ גלש לתחומים לא לו, התאהב כנראה בכוחו. כדי למנוע ספקות, אי וודאות, או פרשנות לא נכונה - בג"צ כמוסד משפטי עליון, הוא חשוב וחיוני, ואין לו תחליף במסגרות הדמוקרטיות בה אנו חיים ומתפקדים. הבעיה היא שכמו כל תבשיל טוב, מזין ומריח, אם הוא גולש מהסיר, הוא גורם לנזק ובעל תופעות לוואי. גם רכבת משוכללת מודרנית, שדוהרת במהירות ולא עוצרת בתחנות ביניים, למרות שיש קהל על הרציפים, אינה ממלאת את יעודה ומצטיירת כגוף המשרת רק האליטות ולא את כל שדרות הציבור.

אפשר להביא עשרות דוגמאות על פסיקות שעוררו מחלוקות בציבור ומאידך עשרות פסיקות חיוביות בעלי השלכות חברתיות, מנהליות, ציבוריותוערכיות מן המעלה הראשונה. ללמדך, בג"צ הוא כלי נורמטיבי-ערכי חשוב לא רק בתחום ההלכות המשפטיות ונורמות ההתנהגות של אישי ציבור, שרים וראשי ממשלה - אלא גם בתחום הנורמות הציבוריות המנחות בחיינו. לכן הביקורת על בג"צ חשובה וחיונית לשיח הציבורי, כדי שתיווצר מסגרת פסיקתית, סמכותית לגבולות ההתפשטות של בג"צ.

להזכירכם, הפניה לבג"צ רק לפני שני עשורים היתה מוגבלת וממוסגרת לנושאים בעלי השלכה כללית ציבורית - כאשר הפונה לבג"צ היה צריך להוכיח שיש לו "זכות עמידה" (Locus Standi) - לאמור: שלעותר יש אינטרס אישי ישיר בעתירה או שהוא נפגע ישיר מהחלטה מנהלית, או עוול ציבורי ושהוא נלחם ראשית על השגת מטרתו ותיקון העוול או העיוות האישי שנגרם לו - ולא שהוא פועל או עותר מטעמים כלליים למען תיקון הכלל. גישה מסורתית זו ששלטה שנים רבות, מאז הקמת המדינה, בבית המשפט העליון, זכתה לביקורת נוקבת על נוקשותה, שמרנותה וסגירת או מניעת עוולות ציבוריות לדיון בפני ערכאות שיפוטיות עליונות.

משנפרץ המחסום של "זכות העמידה" לצהלת משפטנים רבים, כצעד דמוקרטי ליברלי נאור, הוצף בית המשפט העליון בעתירות רבות, חלקן מוצדקות, חלקן שוליות וחלקן הזויות למדי. ברגע שהוכרה למעשה הזכות לאזרח להגיש עתירה גם בנושאים שלא נוגעים בו אישית, אלא בטענה של פגיעה עקיפה בו כאזרח במדינה, לא ניתן היה לעצור את הנהר שפרץ את הסכר.

האמת ניתנת להאמר, שלמעשה הפתרון לסחף היה מונח כל השנים בפני השופטים והכנסת, אך משיקולים שונים - ביניהם פוליטיים וקואליציוניים - לא נעשה דבר משך השנים. זה החל בכך, שתחילה כולם ברכו על המצב החדש, על פריצת הדרך משפטית והחברתית, על מתן אפשרות זהה לכל אזרח עני ועשיר, שועי ארץ ואנשים מן השורה, להגיע ישירות לבג"צ ללא מתווכים - בהליך אחד, ישיר, שגם לא עולה בכסף רב, כלומר: אגרה נמוכה, מינימאלית וסבירה.
התוצאה המיידית: שיטפון של עתירות, ביניהן מוצדקות ויעילות, אבל גם הרבה עתירות שנוצלו כדי לקבל "כותרת" רגעית או יומית בעיתונות ובטלוויזיה - ולהתהדר בהגשת בג"צ. היו גם מקרים של טרדנים, סקרנים וסתם רודפי כותרות שהתמחו בהגשת עתירות רובן סרק, ללא מענה או הרתעה משפטית.

אחת האפשרויות לבלימת התופעה היתה בחקיקה של הכנסת והשנייה ע"י בית המשפט עצמו. אילו היה בג"צ ממיין את העתירות שצריכות להגיע לדיון מעשי, ואילו היה בג"צ מטיל הוצאות גבוהות וממשיות על מגישי עתירות סרק או רודפות כותרות, ללא בסיס משפטי וענייני מוצדק, היה עוצר ובולם את השטף המיותר.
אבל הבעיה העיקרית אינה בכמות או באיכות העתירות, הבעיה נעוצה בקונספציה ובאידיאולוגיה. שופטי בג"צ התאהבו בתפקידם והשתכרו משפטית מכוחם וסמכויותיהם - כמורי הלכה, קובעי מדיניות, נוהלים וערכי התנהגות - עד שבשלב מסוים לא רצו ולא יכלו לבלום את יצרם וגבולות התפשטותם. על-רקע מצב זה, צצו עשרות עמותות שבאות לייצג את הכלל והציבור, עמותות שנלחמות בשחיתות ציבורית, במנהל תקין, בלחימה על שלטון החוק וכד'.

אין פסול במעשיהם וברצונם לשפר את המנהל התקין ואת האווירה הראוייה לשלטון פוליטי נקי על-פי כללי מנהל תקינים. הבעיה נעוצה בכך, שלפעמים נציגי העמותות הנ"ל חושבים שהם יודעים מה טוב לציבור, מה רוצה הציבור, והם מרגישים כנציגיו על אדמות ובהיכלי המשפט. הבעיה - שהם חושבים בתום לב ובטעות שהם מייצגים את הכלל, כשהם לפעמים ופעמים רבות, מייצגים רק את עצמם. שהרי הציבור, על כל גווניו ומגזריו, לא הפקיד בידם מנדט לייצג אותו, לחשוב במקומו ולטעון במקומו.

כשמנתחים את התופעה הקרוייה בג"צ על כל היבטיה - אסור להתעלם מן העובדה שהחברה, הציבור, המערכת הפוליטית והכנסת, אשמים לא במעט בתופעה של עליית כוחו והאימפריאליזם השיפוטי של בית המשפט העליון. מאחר והגופים הציבוריים, המפלגות, העיריות, וועדות הכנסת, לא נתנו פתרון הולם לתופעות פסולות, במסגרתן - הפתרון המיידי והפשוט היה פנייה לבג"צ - עד כדי כך, שזה הפך "לשוט מאיים" מהמעלה הראשונה. עיריות, מועצות מקומיות, וועדות הכנסת - פנו בכל סוגייה שנתקלו בה ישירות לבג"צ, וזאת בנוסף לאזרחים שמצאו עצמם נפגעים מההתנהלות הקלוקלת והפוגענית של גופים אלה. אילו היה פתרון הולם, יציב מקצועי וחוקתי במסגרות אחרות - הפנייה לבג"צ היתה נמנעת.

ניקח שתי דוגמאות מהתקופה האחרונה, כדי להדגיש את הנושא - שתי החלטות המייצגות, ליד רבות אחרות, את הגלישה המסוכנת והמיותרת של בג"צ - המרגיש כל יכול. העתירה שהוגשה ע"י מספר עמותות, כנגד נשיא מדינת ישראל, שישעה עצמו מתפקידו או יתפטר לאלתר, כדרישת ההמון, המיוצג כביכול ע"י אותן עמותות - לפני שהתיק והתלונות נחקרו עד תומן, לפני שהיועץ המשפטי לממשלה נתן את חוות דעתו הסופית בעניין. למרות החשדות והאשמות החמורות שהוטחו בנשיא קצב, בג"צ דן בסוגייה, למרות שחוק יסוד נשיא המדינה קובע מפורשות שהנשיא אינו "שפיט" במהלך כהונתו ותוך כדי כהונתו.

אבל בג"צ חשב אחרת, ובניסיון פרשנות פתלתל, ניסה להקנות לעצמו סמכות משפטית ומוסרית, עד שבסוף הגיע למסקנה שיש לדחות את העתירה בלב כבד. להערכתי - היה על בג"צ לדחות את העתירה על הסף, מחוסר סמכות ענייני ומשפטי, ולהטיל על העותרים הוצאות כבדות, ולא להציגם כלוחמי הצדק מטעם עצמם, למען הכלל.
גם ההחלטה שניתנה רק לאחרונה לדחות את העתירה (ברוב דעות) שדרשה לפסול את "וועדת וינוגרד" ולחייב את הממשלה להקים וועדת חקירה ממלכתית, שייכת לאותו תחום של התפשטות לתחומים לא בגיצים ולא שפיטים ע"י בית המשפט.

הממשלה מכוחה וסמכותה הטבעיים והאינהרנטיים של ממשלה חוקית במדינה דמוקרטית רשאית להחליט על הקמת וועדת חקירה ממשלתית נוסח "וועדת וינוגרד", הן מכוחה הטבעי כאמור והן מכוח חוק וועדת חקירות. אין באף מקום בחוק עצמו או בפרשנות החוקים סעיף המונע מהממשלה להקים וועדת חקירה לפי בחירתו, או יתרה מכך, מחייב אותו להקים דווקא וועדת חקירה ממלכתית.

ההסתמכות של פרשנים מכובדים על דעת המיעוט של שלושה שופטים מול ארבעה - וללמוד מחוות דעתם, הסתייגותם וביקורתם על הממשלה ועל הוועדה, אינה במקומה ואינה מבוססת. להערכתי - גם כאן הבג"צ היה חייב לדחות העתירה על הסף - בצירוף הוצאות ולא הערות לממשלה. נניח לצורך תרגיל אקדמאי/משפטי שהממשלה היתה ממנה וועדת חקירה ממלכתית בהרכב זהה לגמרי ל"וועדת וינוגרד", עם כל הסמכויות הנלוות, כי אז, ההחלטה היתה זוכה לגיבוי ציבורי ומחיאות כפיים - ההחלטה היתה אז כשרה, מתאימה, סמכותית - נו באמת.

"וועדת וינוגרד" - היא וועדת החקירה הממשלתית/ממלכתית שעליה החליטה הממשלה החוקית - והיא המחייבת. לכן עצתי היא - הפסיקו עם העתירות המיותרות לבג"צ, כי אם בג"צ לא ירסן את עצמו, הכנסת תהיה חייבת לעשות זאת.

הערות לסיום בנושא אקטואליה:

תגובתו של היועץ המשפטי לממשלה בכנסת בנוכחות עיתונאים על מסע לחצים בציבור ובתקשורת בנושא שר רמון היא תגובה לא הולמת בעיתוי רגיש ולא מוצלח, אך כנראה מתוכנן מראש. מטרתו - השפעה ישירה על השופטים שיגנו עליו ועל כתב האישום המיותר שהגיש נגד השר רמון. יועץ משפטי לממשלה לא יכול להסתתר מאחורי הצהרות ותגובות, גם אם הן נכונות, בעיתוי רגיש וקריטי לפני מתן הכרעת הדין בנושא שיש לו אינטרס אישי בו. נראה לכאורה, כי היועץ לא רוצה את רמון חזרה בתפקיד ולא סומך על מערכת המשפט והשופטים.

גם נשיאת בית המשפט עליון השופטת ביניש - הביעה את דעתה בנושא הטרדות מיניות בכנס עורכי דין באילת - וגם כאן, יש חשש לרמז גלוי לשופטים של רמון - תוך הדגשה לאן נושבת הרוח בעליון. נחכה להחלטת השופטים ונראה אם באמת המערכת והשופטים עצמאים ואמיצים.

הכותב הוא עורך-דין, בעל תואר שני במשפטים, המתמחה במשפט פלילי, צבאי וציבורי, והיה בעבר פרקליט צבאי, יועץ משפטי ביו"ש וברצועת עזה, שופט צבאי בדרגת סא"ל, סגן פרקליט מחוז, משנה ליועץ המשפטי של מועצת העיתונות ופרשן משפטי בהווה
תאריך:  10/12/2006   |   עודכן:  10/12/2006
עו"ד אברהם פכטר
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
להפסיק לבבג"צ בכל נושא
תגובות  [ 6 ] מוצגות   [ 2 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
קושקוש
11/12/06 02:25
2
PACHTER GO HOME
11/12/06 21:34
פורום: ועדת וינוגרד (מלחמת לבנון) כתוב הודעה
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שירות חשוב עשה אמנון לוי בתוכניתו "שומר מסך". בתיעוד פרשת ההטרדה המינית של קצב-הבן העניק לוי לחברה הישראלית שיעור בקורס אותו היא עוברת על אודות תופעה חברתית מקיפה זו. נשים רבות אינן זקוקות לקורס - הן מכירות את המטריה היטב, באופן אישי, על בשרן. אך הציבור הישראלי הרחב, ככזה, עודנו לומד כיצד נראית הטרדה, מה הדינמיקה שלה, מהם שלביה.
10/12/2006  |  ד"ר אורית קמיר  |   מאמרים
בית הדין הארצי לעבודה קבע זה מכבר ב-ע"ע (ארצי) שירות התעסוקה נ' שמואלי כהן (ניתן ביום 3.10.02), כי קיימת לכל אדם, בן כל דת, זכות בסיסית להתפלל לבוראו. ואמנם, המחוקק מצא לנכון לתקן את חוק שעות עבודה ומנוחה, תשי"א-1951, (ביום 25.6.00) כך שהוסף סעיף קטן (ד) לסעיף 20 לחוק והוא קובע לאמור:
10/12/2006  |  עו"ד אלי דורון  |   מאמרים
אלוהים מרחם על ילדי הגן,
10/12/2006  |  אברהם שרון  |   מאמרים
אחד הסיכונים העיקריים הנוגעים לשאיפותיה הגרעיניות של אירן הוא האפשרות שפעילותה של אירן תאיץ תהליך של תפוצה גרעינית במדינות נוספות במזרח התיכון.
10/12/2006  |  אמילי לנדאו  |   מאמרים
בן סימון, כך מסתבר, אינו לבד, יחד איתו לקו באותה מחלה מדבקת רבים רבים מתושבי המדינה, והנחמה היחידה כנראה היא כי המחלה עדיין לא הגיעה לצמרת המדינה והם, ראש הממשלה ושריו, מובילים אותנו ברוח עליזה ואופטימית. כי הבעיה כמובן היא באלו שלקו בדיכאון, לא חס וחלילה באלו שגרמו לדיכאון.
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
גאולה - רק בפעולה אנושית שמודעת שהיא כלי לקידום ישועה
איציק וולף
בימים שבהם טוענים רבנים כי ישנה הגנה מיסטית-רוחנית שהיא בלבד זו ששומרת על עם ישראל מפני אויביו כדאי לעיין בפסוקי קריעת ים סוף - שעל-פי המסורת אירעה בשביעי של פסח - ולראות שאפילו רי...
הרצל ובלפור חקק
הרצל ובלפור חקק
דברי הספד עם הבאתה למנוחות של המשוררת דלית בת אדם    שירתה הזכה של דלית בת אדם ידעה לשבות לבבות, שירה שהלכה במסלול השיבה המאוחרת, שיבה למחוזות ילדותה, למחוזות הקסם של ימי האתמול
אלי אלון
אלי אלון
המתחם המיועד לשימור נבנה בשלבים במהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20    על-אף שמדובר במתחם בעל ערך היסטורי ואדריכלי רב, המתחם נמצא מזה שנים במצב של הזנחה מבישה
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il