המיליארדר האמריקני-ישראלי
לן בלווטניק, בעל השליטה בקבוצת כלל תעשיות ומבעלי חברת רשת (זכיינית ערוץ 13), מילא תפקיד מרכזי בשימור למען הציבור של אוסף מסמכי האחיות ברונטה - מן הסופרות החשובות ביותר בתולדות בריטניה. בלווטניק תרם 10 מיליון דולר לרכישת האוסף, מחצית מן הסכום הדרוש והתרומה הבודדת הגדולה ביותר מסוגה אי-פעם בבריטניה.
האחיות ברונטה חיו באמצע המאה ה-19 ונפטרו בגיל צעיר בלא להותיר ילדים. הידועה שבהן היא
שרלוט ברונטה, מחברת "ג'יין אייר"; אמילי ברונטה היא מחברת "אנקת גבהים"; ואן ברונטה כתבה את הספר "הדיירת מאחוזת ויילדפיל". שני הספרים הראשונים הם מן הידועים בתולדות הספרות הבריטית ונמכרים עד היום, ואילו השלישי נחשב לאחד ממבשרי הפמיניזם בספרות האנגלית.
בלווטניק עשה את הונו מקריסת ברית המועצות ולפני חודשיים העריך פורבס את הונו ב-41 מיליארד דולר - האיש העשיר ביותר בבריטניה. את דרכו העסקית החל בלווטניק ברכישת חברות נפט ואלומיניום שהופרטו לאחר קריסת המשטר הקומוניסטי, ובהמשך נכנס לתחומי הנדל"ן, התקשורת והפטרוכימיים. בשנת 2008 רכש בלווטניק 20% מחברת התקשורת RGE שבבעלות
אביב גלעדי, אשר בשנת 2016 רכשה את השליטה ב
ערוץ 10 שהתמזג מאוחר יותר עם ערוץ 13. את כלל תעשיות, השולטת בין היתר במונופול המלט נשר, רכש בלווטניק ב-2012.
בלווטניק מקורב לראש האופוזיציה,
בנימין נתניהו, אשר עודד אותו להיכנס לשותפות בערוץ 10 בתקווה שיהפוך אותו לכלי תקשורת אוהד לימין. ערוץ 10 הפך לחברת החדשות של ערוץ 13, ונשמעו טענות לפיהן הוא פיטר מנהלים וכתבים שנתפסו כעוינים לנתניהו; הטענות הוכחשו ולא הגיעו להכרעה שיפוטית. בלווטניק מיודד גם עם
דונלד טראמפ ועם אוליגרכים המקורבים לנשיא
ולדימיר פוטין. בבריטניה הוא ידוע בתרומותיו לצדקה ולתרבות, ובשנת 2016 אף קיבל מן המלכה אליזבת תואר אבירות ("סר") על תרומות אלו.
|
|
|
|
בלווטניק. התרומה הגדולה ביותר [צילום: מארק ניימן, לע"מ]
|
|
|
האוסף שברכישתו סייע בלווטניק כולל עשרות פריטי רבי ערך. הוא כולל 25 מכתבים של שרלוט ושבעה מבין פנקסי הרשימות המפורסמים שלה, שירים של אן בכתב ידה (כולל הערות של שרלוט), יומנים של שרלוט ואן, והחשוב ביותר – 31 שירים של אמילי בכתב ידה. הוא נוצר בידי האחים ויליאם לאו ואלפרד לאו, בעלי בתי חרושת שהתעשרו עם המהפכה התעשייתית במאה ה-19, אשר הקימו ספרייה פרטית מרשימה בביתם – 30 ק"מ בלבד מהכפר הווארת' בו התגוררה משפחת ברונטה.
ויליאם לאו התמחה באוסף פריטים ספרותיים וגילה חיבה מיוחדת לאלו של האחיות ברונטה. הוא נסע להווארת' וקנה פריטים משכנותיהן ומארתור ניקולס, אשר התאלמן משרלוט שנה לאחר נישואיהם. קיומו של קשר בעלות ישיר זה לא רק העלה מאוד את ערכו של האוסף, אלא גם הוביל לכך שהוא השתמר בצורה מצוינת. האחים לאו הלכו לעולמם בתחילת המאה ה-20 ואת הספרייה ירש אחיינם, אלפרד לאו, איש עסקים מצליח וחבר פרלמנט מטעם המפלגה השמרנית. בשנות ה-1920 וה-1930 הוא התיר לקומץ חוקרים לעיין באוסף, אך מאז מותו ב-1939 – איש כמעט לא ראה את האוסף, שכן יורשיו ביקשו לשמור על פרטיותם.
חלק מן הפריטים שבאוסף פורסמו בעבר, אך זו תהיה הפעם הראשונה שהחוקרים יוכלו לבחון את כתבי היד, לוודא את הדייקנות של המהדורות שפורסמו ובעיקר – לעקוב אחרי תהליך היצירה של האחיות ועל ההשפעות ההדדיות ביניהן. סותבי'ס הודיעה במאי האחרון על הוצאת האוסף למכירה, ובציבור הבריטי עלתה הדרישה להבטיח שהוא יגיע לידיים ציבוריות ולא ייעלם שוב באוסף פרטי. את גיוס התרומות ריכזה אגודת הידידים של הספרייה הבריטית, בראשותו של הנסיך צ'רלס. סותבי'ס הסכימה לדחות את המכירה כדי לאפשר את איסוף התרומות, וכאמור – בלווטניק תרם מחצית, והיתרה הושלמה בידי תורמים רבים אחרים.
הפריטים ייכללו בספרייה הנושאת את שמו של בלווטניק, לצד מכתבים ששלחה הסופרת ג'יין אוסטין לאחותה קסנדרה, כתבי-יד של המשורר רוברט ברנס ויומן מסע וכל כתב היד המקורי של "רוב רוי" מאת ויליאם סקוט. הפריטים יחולקו בין ספריות ומכוני מחקר באנגליה ובסקוטלנד, כולל הספרייה הבריטית, בית ג'יין אוסטין, מוזאון רוברט ברנס, בית וולטר סקוט וכמובן מוזאון ברונטה.
|
|
|
[צילום: סותבי'ס]
|
|
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי באתר ביזפורטל. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה.
| תאריך: |
03/01/22
|
|
|
עודכן: |
03/01/22
|
|
|