|   15:07:40
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
מחלקה ראשונה
ניסן-אייר בספריו של איתמר לוין
קבוצת ירדן
תמר פטרוליום: חברה עסקית או בית חרושת לג׳ובים?

הגיון עמוק בבג"צ – יש להתייעץ בהורה שנעלמו עקבותיו

האב נטש את בנותיו, ועקבותיו נעלמו בג"צ סירב לדון בבקשת בנותיו, הזכאות לפי חוק השבות להתאזרח בישראל, משום שלא ניתן לקבל את עמדת האב
19/06/2009  |   מאיר הילזנרט   |   פסיקה   |   תגובות
השופט ג'ובראן. דבר אל העצים ואל הנעדרים

"חזקת ההסכמה נסתרת בעתירה גופא, בה נטען כי אבי העותרות נעדר מזה מספר שנים ולא ניתן ליצור עימו כל קשר. טענה זו מחייבת ממילא, כי הוא לא נתן את הסכמתו להגשת הבקשה למשיב ולהתחלת הליך ההתאזרחות של בנותיו. לא ניתן ללמוד את הסכמתו של האב גם מכללא. אין כל ראיה המאפשרת לשער, כי אילו האב היה נותן דעתו לשאלת קבלת תעודת העולה וההתאזרחות, היה הוא מסכים לכך". דברים אלו נאמרו על-ידי שופט בית המשפט העליון, סלים ג'ובראן (יום ג', 16.06.09) בעתירה אשר הגישו שתי אחיות, בנות 13 ו-15, לקבלת אזרחות. אבי האחיות נטשן עוד ברוסיה ועקבותיו נעלמו.

השופט ג'ובראן קבע כי הגם שכבנותיו של יהודי הן זכאות לתעודת עולה לפי חוק השבות, הרי שלפי סעיף 18 לחוק הכשרות אין לדון בבקשת כלל שכן כל פעולה של קטין צריכה לקבל את אישור שני ההורים, ומכיוון שאבי המשפחה לא אישר את פנייתן לרשויות המדינה לרבות לבג"צ אין לשמוע את בקשותיהן לא במשרד הפנים ולא בבג"צ.

ג'ובראן פירש פירוש יצירתי משהו את סעיף 18 לחוק הכשרות אשר קובע כי אם הוראה פעל לבדו לגבי הקטין, חלה חזקת הסכמת ההורה השני: הגם שנטישת האב את המשפחה מבטאת, מכללא, את הסכמתו שהאם תגדל את הבנות כפי ראות עיניה, נצמד השופט ג'ובראן לכללי הטקסט ומכריע כי עד אשר לא יתקבל אישור מהאב כי הוא מסכים שבנותיו תפנינה לרשויות המדינה, יש להניח שהוא מסרב ממש לאפשרות שבנותיו תהיינה אזרחיות ישראל, ולכן אין לשמוע את רצונן להתאזרח. השופט ג'ובראן דחה את העתירה על הסף.

עובדות המקרה

שתי האחיות בנות ה- 13 וה – 15 עלו ארצה עם אימן בעקבות הסבים אזרחי הארץ. מאחר והוריו של אביהן יהודי, הרי שמכוח חוק השבות הן זכאיות לקבל תעודת עולה, מה שמקנה באופן אוטומטי אזרחות ישראלית. אלא מאי, אביהן נטש את המשפחה עוד בעודן ברוסיה. האחיות מתגוררות בארץ עם אימן, שוהה בלתי חוקית שאינה יהודיה, ועל כן אינה זכאית לאזרחות בארץ.

ביום 16.4.08 פנו האחיות ללשכת מנהל האוכלוסין בבקשה כי תוענק להן אזרחות ישראלית, ובקשתן נדחתה שכן כבר נפתח תיק בעניינן על-ידי אימן בלשכה באשקלון.

מאחר ולא חלה התקדמות בעניין בקשת האזרחות באף אחת מלשכות מנהל האוכלוסין, פנה עורך דין המשפחה למחלקת הבגצי"ם בפרקליטות על-מנת לברר מה עוד ניתן לעשות על-מנת לקדם את עניינן, טרם יעתרו לבג"צ, צעד שנועד למנוע דחיה על הסף בגין עילת "אי מיצוי הליכים" – הלכה על פיה כל זמן שישנה אפשרות לפתור בעיה מול הרשויות, אין להביאה לבג"צ. הפרקליטות לא מצאה דחיפות בפניה והמליצה להמשיך ולפעול מול לשכת מנהל האוכלוסין. משחלפו הימים ועדיין לא זכו באזרחות עתרו השתיים לבג"צ על-מנת שיורה למשרד הפנים להעניק להן אזרחות.

טענות הצדדים

לטענת האחיות, בשל היותן בנות של יהודי, הן זכאיות אוטומטית לאחר שבאו ארצה והביעו רצון להשתקע בה, לקבל אזרחות, ומשכך על בג"צ להורות למשרד הפנים להעניק להן אזרחות.

לדברי משרד הפנים, דין העתירה הוא דחיה על הסף, וזאת משלושה טעמים.

הראשון שבהם – תקנה ארבע לתקנות סדרי הדין בבג"צ מחייבת כי את העובדות, להן טוען העותר לבג"צ, יש לרשום בתצהיר. אכן, מודה משרד הפנים, העותרות הגישו תצהיר שכזה, אולם יש לפסלו שכן הוא הוגש רק באישור אם הקטינות מבלי שנועצו באביהן (שנטש את המשפחה ונעלם מבלי אפשרות ליצור עימו קשר שנים טרם בואה ארצה) ומכיוון שכך, הרי התצהיר כמי שאינו.

שנית – אי מיצוי הליכים. אימן של הקטינות פתחה בבית המשפט לענייני משפחה הליך שבסופו, אם ייעתר בית המשפט לבקשתה, היא תהפוך לאפוטרופוס היחידי. או אז תהיה פניה של הקטינות לבג"צ, אף אם תיעשה הפניה באישור אימן בלבד, בבקשה כי יורה למשרד הפנים לתת להן אזרחות, פעולה משפטית כשרה. כל עוד לא הסתיים הדיון בבית המשפט לענייני משפחה, הרי שלא מוצו כל האפשרויות טרם הביאו את העתירה לבג"צ, ומשכך יש לממש את עילת הפסלות של אי מיצוי הליכים, ולדחות את העתירה על הסף.

בנוסף טוען משרד הפנים שיש בעתירה לבג"צ משום חוסר ניקיון כפיים ושימוש לרעה בהליכי משפט, שכן לא צוין בעתירה פרט מהותי, לדעת משרד הפנים, שגם סבי הקטינות ביקשו מבית המשפט לענייני משפחה אפוטרופסות על הקטינות (מה שנעשה, אולי, גם על דעת האם, תחת הסברה שמוטב שאפוטרופוס הילדות יהיה אזרח הארץ).

קביעות בית המשפט

השופט סלים ג'ובראן, בהנמקות פסק דינו, קובע כי למרות שמהמשוואה שנוצרת מהאמור בחוק השבות בסעיף 3(א) - "יהודי שבא לישראל ולאחר בואו הביע רצונו להשתקע בה, רשאי, בעודו בישראל, לקבל תעודת עולה" ומהאמור בחוק זה בסעיף 4 א'(א') -"הזכויות של יהודי לפי חוק זה ... מוקנות גם לילד ולנכד של יהודי..." ,נדמה, על פניו, כי די בכך שהעותרות הן בנותיו של יהודי והן נמצאות בארץ ומביעות את רצונן להשתקע בה, על-מנת שתהיינה זכאיות לאזרחות ישראלית – אך למעשה, אין פני הדברים כך, ויש לדחות את בקשתן.

לדבריו ישנו פגם מהותי באופן בו הביעו הקטינות את רצונן להשתקע בארץ, מהותי עד כדי כך שלא יוכל רצונן להישמע כלל. זאת משום שסעיף 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות התשכ"ב – 1963 מורה שכל פעולה לגבי הקטין הנובעת מכח אפוטרופסות ההורים טעונה את הסכמת שני ההורים, במפורש או מכללא, ואילו במקרה דנן הושמע רצון הקטינות להתאזרח בהסכמת אימן בלבד, מבלי שנשמעה דעת האב בנדון, מה שפוסל את דבריהן וגורר דחיה של העתירה ואף את ביטול כל ההליכים שנפתחו במשרד הפנים לצורך התאזרחותן.

בהמשכו של הסעיף האמור נקבע שאם אחד ההורים פועל לגבי הקטין לבדו – חזקה עליו, על ההורה שפעל יחידי, שהוא עושה כן מבלי שהייתה התנגדות מצד ההורה השני. יתירה מכך – על הטוען, שההורה השני מתנגד, חלה חובת ההוכחה. זו לשון הסעיף:

"בכל עניין הנתון לאפוטרופסותם חייבים שני ההורים לפעול תוך הסכמתו של אחד מהם לפעולת רעהו יכולה להינתן מראש או למפרע, בפירוש או מכללא, לעניין מסויים או באופן כללי, וחזקה על הורה שהסכים לפעולת רעהו כל עוד לא הוכח היפוכו של דבר. בעניין שאינו סובל דיחוי רשאי כל אחד מההורים לפעול אל דעת עצמו".

השופט ג'ובראן מודע לנטישת האב את בנותיו מבטאת את אדישותו לגורל משפחתו, כך שניתן לקרוא מכללה את אי-התנגותו לקבלת האזרחות הישראלית של בנותיו. ג'ובראן מודע לכך שניתן גם לאמר כי אם הוא נטש את בנותיו בהשאירו אותן עם אימן בלבד, הרי שהוא הסמיך את האם להכריע לבדה בכל עניין של הקטינות. ברם, השופט ג'ובראן מקיש דווקא כי עצם הסתלקות האב פירושה אי הסכמתו להתאזרחות בנותיו בישראל:


"חזקת ההסכמה נסתרת בעתירה גופא, בה נטען כי אבי העותרות נעדר מזה מספר שנים ולא ניתן ליצור עימו כל קשר. טענה זו מחייבת ממילא, כי הוא לא נתן את הסכמתו להגשת הבקשה למשיב ולהתחלת הליך ההתאזרחות של בנותיו. לא ניתן ללמוד את הסכמתו של האב גם מכללא. אין כל ראיה המאפשרת לשער, כי אילו האב היה נותן דעתו לשאלת קבלת תעודת העולה וההתאזרחות, היה הוא מסכים לכך. אדרבה, הלה איננו אזרח ישראלי ולפיכך בניגוד לעניינים אחרים, תמיכתו בקבלת אזרחות חדשה איננה מתבקשת כלל וכלל."

גם את טענת משרד הפנים בדבר אי – מיצוי הליכים טרם פניה לבג"צ קיבל השופט סלים ג'ובראן, באמרו שרק אם וכאשר יוכרע בבית המשפט לענייני משפחה שיש להכריז על האם כאפוטרופסית היחידה על בנותיה יתחיל הליך לגיטימי של בקשת ההתאזרחות, ורק אז, באם תהיה לקטינות עילה בגינה תרצינה לפנות לבג"צ, יהיה לה מקום, אולי, להתקבל. לדבריו, כל פניה לבג"צ מצד העותרות טרם שתתקבל הכרעת בית המשפט לענייני משפחה היא בבחינת עתירה שבאה טרם שנעשה ניסיון סביר לפתור את הבעיה מחוץ לכותלי הבג"צ, כזו שמקוים בה הגדר של "אי –מיצוי הליכים", ודינה להידחות על הסף.

עוד סובר השופט ג'ובראן כי מכיוון שהעותרות לא ציינו בעתירה, שבבית המשפט לענייני משפחה לא רק אימן ביקשה אפוטרופסות בלעדית עליהן אלא אף הסבים הגישו, בנפרד, בקשה לאפוטרופסות , הרי שאי איזכור פרט זה מהווה מעין חוסר תום לב, "חוסר ניקיון כפיים", מה שמהווה עילה לדחיית סף.

תוצאת ההליך

העתירה נדחתה על הסף

פרטי ההליך

- בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק
- בפני השופטים איילה פרוקצ'יה, אליקים רובינשטיין וסלים ג'ובראן
- בשם העותרות: עו"ד אילן שויד
- בשם משרד הפנים: עו"ד ערין ספדי

לפסק הדין
בג"צ 1288/09 לוקובסקי סופיה ויליזבטה נגד משרד הפנים –מינהל האוכלוסין
תאריך:  19/06/2009   |   עודכן:  20/06/2009
מאיר הילזנרט
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
הגיון עמוק בבג"צ – יש להתייעץ בהורה שנעלמו עקבותיו
תגובות  [ 3 ] מוצגות   [ 3 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
מרק
22/06/09 16:09
2
בירמן
27/06/09 02:06
3
אילן שויד
19/10/09 19:48
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חלופת המינהור היא יקרה, בלתי אפשרית ליישום, ובכל מקרה תוביל להפקעת שיעור קרקעות זהה לזה שממילא יופקע עם סלילת כביש 531. כך קבע (יום ד', 17.6.09) המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, אליעזר ריבלין, בעתירה אשר הגישו תושבי השרון, ביחד עם 'אדם טבע ודין' ועם עיריות רעננה והרצליה, נגד הקמתו המתוכננת של כביש 531.
19/06/2009  |  ענבל בר-און  |   פסיקה
"התנהלות מנהל מקרקעי ישראל, אשר המשיך לקיים משא-ומתן עם המערער אשר פלש שלא כדין למקרקעי המנהל, וזאת לאחר מתן פסק הדין אשר מחייב את הפולש להתפנות, תמוהה". כך קבע (יום ג', 16.6.09) שופט בית המשפט העליון, אליעזר ריבלין, בערעור שהגיש פולש למקרקעין לבית המשפט העליון, ובו הוא מבקש ממנהל מקרקעי ישראל לקיים עימו משא-ומתן על חכירת קרקע, וזאת על אף שניתן נגדו צו פינוי.
19/06/2009  |  ענבל בר-און  |   פסיקה
הגם שסעיפים 62 - 61 לחוק המעצרים קובעים כי בתום תשעת חודשי מאסר ובלא הכרעה של בית המשפט העליון, ישוחרר עצור ממעצרו, כאשר עסקינן בהסגרה, חל חוק ההסגרה אשר קובע כי ניתן לעצור אדם בלא מגבלת זמן - לצורך הסגרתו למדינה אחרת. התכלית - מניעת משבר ביחסים עם המדינה מבקשת ההסגרה. כך קבע (יום ג', 24.03.09) שופט בית המשפט המחוזי, יורם נועם, בבקשה שהגיש עצור הכלוא בישראל למעלה מתשעה חודשים בלא הכרעה של בית המשפט העליון בעניינו, לשחרורו.
18/06/2009  |  מאיר היילזנרט  |   פסיקה
"כפי שכללי הצדק הטבעי מנחים את הרשות לשמוע את עמדתו של הנפגע מהחלטותיה, כך מציאות החיים ומורכבות המוסדות הציבוריים אינם מאפשרים, מבחינה מעשית, מתן זכות שימוע גורפת ומלאה לכל גוף הרואה עצמו ניפגע מהחלטה מינהלית ומבקש להשמיע טענותיו בעניין שכן אין לדבר סוף. מצב משפטי שכזה יצור מערכת חובות בלתי מוגבלת שהרשות עלולה שלא לעמוד בה, והוא עשוי אף לפגוע בגמישות החיונית לרשות בהפעלת סמכויותיה וביכולת תפקודה... ". דברים אלו נאמרו בידי שופטת בית המשפט העליון, עדנה ארבל (יום ד', 17.06.09) בעתירה אשר הגישו חברות התקשורת ברק - נטוויז'ן וקווי זהב כנגד משרד התקשורת, לדחייה בכמה שנים טובות, של ההחלטה 'ליטול מהן קידומת אחת'.
18/06/2009  |  מאיר הילזנרט  |   פסיקה
תכלית מרשם השיעבודים הינו אפשרות ההסתמכות של צדדים שלישיים אשר נובעת מפומביות המרשם. אי לכך, ההלכה ולפיה, כל עוד לא נרשם השיעבוד הצף לפי סעיף 169(ב) לפקודת החברות, הוא אינו מחייב, סבירה, שכן היא עולה בקנה אחד עם תכליתם של שיעבודים צפים. את הדברים האלו אמרה (יום ב', 15.06.09) נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, בעתירה לדיון נוסף שהגיש כונס הנכסים מטעם בנק הפועלים, אשר הטיל את השיעבוד הצף אשר נסוג מפני שיעבוד קבוע מאוחר יותר, אך ורק משום שלא נרשם.
16/06/2009  |  מאיר הילזנרט  |   פסיקה
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
רון בריימן
רון בריימן
האשמת נתניהו כאילו הוא זה שמונע עסקה, היא עלילה מרושעת המופצת על-ידי מתנגדי נתניהו אשר שכחו מי האויב    אחת השגיאות החמורות ביותר של ממשלת ישראל: ההפרדה בין חטופים לחטופים, ואי-עמיד...
רפאל בוכניק
רפאל בוכניק
התעלומה האופפת את היעלמותו של יחיא סינואר מהספקטרום התקשורתי ומהפגנת נוכחות פיזית בשטח, שומה שתעלה סימני שאלה באשר למידת תפקודו, או אף גורלו    התהיות בסוגיה זו עשויות לגלם משמעויות...
דרור אידר
דרור אידר
ההגדה אינה מסמך קפוא אלא טקסט גנרי שמחזיק רעיון המתחדש עלינו מדי תקופה    ממצרים העתיקה שבה העבדים העברים סיפרו על יציאת האבות מהגלות, עד ליציאת מצרים של תקופתנו היא מדינת ישראל
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il