סגן נשיא ארה"ב: אירן היא מדינה מוזרה - אי-אפשר לדבר עם הבוס

סגן הנשיא ג'יי.די ואנס חושף את הכאוס הדיפלומטי מול טהרן "טראמפ מרים טלפון לפוטין ולשי, אבל באירן אין עם מי לדבר" התסכול האמריקני מהמבנה השלטוני של הרפובליקה האיסלאמית נחשף האם הערוץ מול שר החוץ הוא רק מסך עשן בזמן שחמינאי מקבל את ההחלטות?

יואב יצחק חדשות מלחמה נגד אירן - שאגת הארי תגובות
סגן הנשיא האמריקני, ג'יי.די ואנס, סיפק הצצה לעמדת הממשל האמריקני בנוגע ליחסים עם אירן, תוך שהוא מותח ביקורת על המבנה הפוליטי בטהרן. לדבריו, קיים פער בלתי ניתן לגישור בין הדמויות שאיתן ארה"ב מקיימת קשר לבין הגורם שמחזיק בסמכות המכרעת. ונס הבהיר כי בעוד שוושינגטון מתנהלת מול שר החוץ האירני, ברור לכל כי הוא אינו האיש שמקבל את ההחלטות האסטרטגיות.

הוא הגדיר את אירן כ"מדינה שמוזר מאוד לנהל איתה דיפלומטיה", בעיקר בשל העובדה שלא ניתן לדבר ישירות עם המנהיג שנמצא בראש הפירמידה. ונס הדגיש כי המצב הזה יוצר מחסום משמעותי ביכולת של ארצות הברית לקדם אינטרסים בינלאומיים או להגיע להבנות יציבות בתחומי הביטחון והגרעין.

השוואה למנהיגי רוסיה וסין

כדי להמחיש את האבסורד, לשיטתו, ערך ונס השוואה למדינות אחרות שנמצאות בעימות מול ארצות הברית. הוא ציין כי הנשיא טראמפ מסוגל להרים טלפון ולשוחח ישירות עם ולדימיר פוטין ברוסיה או עם שי ג'ינפינג בסין. למרות היחסים העוינים והמתיחות הגיאופוליטית, קיומו של ערוץ תקשורת ישיר עם "האדם שבקצה" מאפשר מרחב תמרון שאינו קיים מול טהרן.

ואנס הסביר כי במקרה של אירן, הדיפלומטיה הופכת למשימה קשה ומורכבת פי כמה כאשר המנהיג העליון, עלי חמינאי, נותר מבודד ואינו נגיש לשיח ישיר. לדבריו, העובדה שארצות הברית נאלצת לתקשר עם גורמים שאינם בעלי הסמכות העליונה היא מצב שמעכב כל אפשרות לפתרון משברים בצורה יעילה.
המטרה: מניעת התחמשות גרעינית
למרות הקשיים המבניים, בממשל מבהירים כי היעד המרכזי נותר בלימת תוכנית הגרעין האירנית. ונס רמז כי הקושי בניהול הדיפלומטי אינו פוטר את אירן מאחריות, אך הוא בהחלט משנה את הדרך שבה וושינגטון בוחנת את צעדיה לעתיד.

הביקורת של ואנס משקפת את הגישה שמוביל הממשל הנוכחי, המעדיפה תקשורת ישירה בין מנהיגים על פני סבבים אינסופיים של תיווך דרך דרגי ביניים שאינם מוסמכים לחתום על הסכמים גורליים.
Author
עיתונאי-חוקר. מייסד News1. מתמקד בחשיפות ובתחקירים בלעדיים בתחום המשפט העסקים והממשל. מקדש את חופש הביטוי. חשבון ב-X ↗ | פייסבוק ↗
תאריך: 05/02/2026 | עודכן: 05/02/2026
+ההנחה בוושינגטון: השיחות עם אירן ייכשלו והמתקפה תהיה נרחבת 12:07 05/02/26 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
אקונומיסט מזכיר מפגש בין טראמפ לחמינאי בשנת 1988 ואומר שהרטוריקה של שניהם לא השתנתה ▪ מטרת-העל של חמינאי היא שרידות המשטר, ושל טראמפ - לשים קץ לעימות עם אירן
יקבעו את גורל האיזור לדור הבא [צילום: בן קרטיס/AP]
+טראמפ חושף: זיהינו ניסיון של אירן להקים אתר גרעין חשאי במיקום חדש 10:53 05/02/26 | יואב יצחק | לרשימה המלאה
הנשיא האמריקני הזהיר בראיון ל-NBC כי ארה"ב תפעל צבאית אם טהרן תמשיך בתוכניתה ▪ "הם חשבו להקים אתר בחלק אחר של המדינה - גילינו זאת ואמרנו להם שנעשה דברים רעים מאוד" ▪ טראמפ טוען כי התקיפות הקודמות השמידו כליל את המתקנים הישנים ומנעו מאירן להגיע לפצצה בתוך חודש ▪ הדברים נאמרו ערב פתיחת שיחות הגרעין בעומאן ועל-רקע הצבת נושאת מטוסים באזור
טראמפ. חשף מידע מודיעיני חדש על אירן [צילום: AP/Allison Robbert]
+ברקע המתיחות מול אירן: ישיבת הקבינט הוקדמה לאחר-הצהריים 23:36 04/02/26 | עידן יוסף
שרי הקבינט המדיני ביטחוני קיבלו הודעה על כך שישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני שאמור היה להתכנס ביום ראשון הוקדמה ותתקיים בשעה 16:00 (יום ה'). ההודעה מגיעה ברקע המשך ההתחממות מול אירן.
[צילום ארכיון: לע"מ]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן

מושגים
אירן (IRANׂ)
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
סגן נשיא ארה"ב: אירן היא מדינה מוזרה - אי-אפשר לדבר עם הבוס
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / מלחמה נגד אירן - שאגת הארי
הבית הלבן אישר כי השיחות בין ארה"ב לאירן יתקיימו כמתוכנן ביום שישי בעומאן, לאחר שבשלב מוקדם יותר דווח על ביטול המפגש בעקבות טענת וושינגטון כי טהרן נסוגה מהבנות לגבי מהות השיחות ומקום קיומן. כעת, עם האישור המחודש, המסלול הדיפלומטי שב לכיוון מוסקט – תוך חשיפת פערים עמוקים בשאלת התוכן והמסגרת.
04/02/2026 | עידן יוסף | חדשות

ע׳ולאמרזא דריכוונד, דיפלומט אירני ותיק, סיים בשבועות האחרונים את תפקידו כמנהל העסקי בשגרירות אירן בווינה שבאוסטריה והגיש בקשה למקלט מדיני בשווייץ יחד עם משפחתו. לפי דיווח באירן אינטרנשיונל, כלי תקשורת בינלאומיים ומקורות ישראלים, מדובר בעריקה משמעותית שזרעה דאגה בטהרן.
04/02/2026 | עידן יוסף | חדשות

צבא ארצות הברית יירט (3.2.26) כלי־טיס בלתי־מאויש אירני שהתקרב לנושאת המטוסים אברהם לינקולן שפועלת באזור, והפיל אותו בטרם הגיע לטווח מסוכן.
03/02/2026 | עידן יוסף | חדשות

על-רקע המתיחות הביטחונית הגוברת והצבת כוחות אמריקניים נרחבים במזרח התיכון, מדווח עיתון ה-ניו-יורק טיימס מפי שני גורמים רשמיים כי אירן מוכנה להשבית או להשעות את תוכנית הגרעין שלה. לפי הדיווח, בכירים בטהרן מאותתים על מוכנות להשבתה או השהיה משמעותית של הפעילות הגרעינית, זאת במטרה למנוע סבב תקיפות הרסני מצד ארצות הברית.
03/02/2026 | יואב יצחק | חדשות

"נסיך צריך לעודד פחד", כתב ניקולו מקיאוולי, "אבל עליו למנוע שנאה". בתחום הזה עלי חמינאי נכשל, סבור אקונומיסט. משטרו רצח אלפים ואולי רבבות. הרחובות נראים כזירת קרב. "כל מה שמשמש ככלי לרודנות ושליטה – נהרס", אומר מפגין. אפילו אם ארה"ב לא תפעל נגד המשטר, כיצד אירן תחזיק מעמד אחרי מרחץ דמים שכזה?
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il