כ-25% מהאוכל שמכינים במסעדות, באולמות אירועים, בחדרי אוכל מפעליים, בבסיסים צבאיים, ברשתות שיווק ובבתי מלון - נזרק. הסיבה העיקרית לכך היא שמוסדות אלו אינם מוכנים לתרום את המזון במקום להשליכו לפח, היא החשש מחשיפה לתביעות.
הצעת חוק, שקיבלה אישור עקרוני מוועדת השרים לחקיקה, מבקשת לקבוע פטור מאחריות פלילית או נזיקית על אדם התורם
בתום לב מזון לעמותה ללא כוונת רווח שמחלקת מזון. ההגנה האמורה תחול גם על תרומת מזון, שלא היה משווק למסחר מטעמים שונים, ובכללם טעמים אסתטיים, כל עוד מדובר במזון שאינו עלול לסכן את בריאות צרכניו.
בנוסף, מוצע לקבוע פטור כאמור גם על עמותות לחלוקת מזון, ובלבד שהן פעלו על-פי הכללים הנדרשים לעניין הובלת, אחסנת ואספקת מזון.
כמו-כן, פעמים רבות מסתייע ארגון ללא כוונת רווח במתנדבים לשם איסוף וחלוקת המזון. כדי לעודד מתנדבים אלה וכדי להגן על העמותה מתביעות הנובעות מפעולת מתנדבים מוצע לחייב אותה לבטח את הפועלים מטעמה או עבורה באיסוף, בארגון או בחלוקת תרומות מזון.
את הצעת החוק הגישו חברי הכנסת
אורי מקלב ו
משה גפני, והיא זהה להצעה שהגישו חברת הכנסת שולי מועלם-רפאלי וקבוצת חברי הכנסת הקודמת.
חלק מן החוק יהיה בתיאום עם משרדי המשפטים והבריאות, וחלק אחר יוסדר בתקנות מול משרדי הרווחה והכלכלה.