ועדת המשנה למאבק בסחר בנשים ובזנות סיירה (יום ה', 4.1.18) במעון 'גלגל' בית הידידות בירושלים שמפעילה עמותת עלם - הפועלת למען נוער במצבי סיכון ומצוקה במימון ובפיקוח משרד העבודה והרווחה.
בפתח הסיור אמרה יושב-ראש הוועדה, ח"כ
עליזה לביא: "נדרשים עוד מאמצים לאיתור ולחילוץ נערות ונערים ממעגל הזנות, והמדינה חייבת להשקיע עוד משאבים רבים. אני רוצה לציין שזו הפעם הראשונה שנציגים של עירית ירושלים מגיעים לדיון, ומכירים בעובדה שהזנות קיימת לצערנו גם בירושלים, כי עד היום בכל דיון של ועדת המשנה שבו הם הוזמנו הם לא הגיעו ופשוט אמרו 'אצלנו זה לא קיים'".
המעון נותן מענה לצעירות בסיכון בנות 25-18. המסגרת שהוקמה בשנת 2002 פעלה עד לפני מספר חודשים במתכונת חלקית ולאחרונה החלה לתת מענה לצעירות בכל שעות היממה, לרבות לינה. במקום פועלים בה 11 אנשי צוות בשכר וכ-40 מתנדבים. במפגש שנערך במעון השתתפו חברי הכנסת עליזה לביא, מוסי רז ומירב בן-ארי, וכן נציגים של משרד הרווחה, עיריית ירושלים ועמותת עלם, מנהלת המעון וכן צעירות השוהות בו, ששיתפו את הנוכחים בסיפור חייהן, בקשיים שהן חוות ובתפקיד שממלא המעון בהתמודדות עמם.
קשיים להקים מעון דומה בת"א
ח"כ
מירב בן ארי אמרה: "עד לא מזמן מדינת ישראל חשבה שהצרות נגמרות בגיל 18. לשמחתנו הבינו שזה לא כך והתחילו להקים מסגרות - מקלטים, דירות, דירות מעבר וסיוע בשכר דירה. המיזם הזה ואחרים ממומנים מתקציב ייחודי שהשגנו בוועדה לצעירים חסרי בית על סך 20 מיליון ש"ח, כדי לבוא ולתת פתרון לצעירים. עוד ציינה בן-ארי כי ניסיונות להם היא שותפה להקים מקלט דומה בתל אביב מתעכבים כבר שנתיים בשל "שטויות וביורוקרטיות מיותרות" מצד העירייה, זאת על-אף שהתקציבים למטרה זו כבר הועמדו. מנגד, שיבחה את עיריית ירושלים על שיתוף הפעולה המוצלח.
ח"כ מוסי רז אמר בהתייחס למעון כי "העבודה שנעשית פה היא עבודת קודש. הייתי רוצה לדעת כמה צעירות ונערות שיש להן בעיות דומות לא זוכות לפתרון כמו המקלט הזה. טוב שיש עמותות שנותנות את המענה, אבל מי שצריך לתת אותו הן העירייה והמדינה וזה לא נעשה מספיק".
רעות גיא, מנהלת תחום קצה נערות בעמותת עלם, הסבירה כי "להרבה מהצעירות שמגיעות לכאן יש דימוי עצמי מרוסק וביטחון עצמי נמוך שצריך לבנות אותו. אם עד היום הן היו צריכות להתאים את עצמן למסגרות ולכללים שונים, כאן אנחנו רוצים להפוך את הגלגל. אנחנו לא מכתיבים להן איך ומתי יתבצע השינוי, אלא מקבלים את הקצב והתכתיבים שלהן ולאט-לאט מחזירים להן את השליטה על החיים שלהן". מנכ"ל העמותה, ענבל דור הוסיפה כי "במקרים רבים הקשר עם הצעירות מתבצע קודם כל ברחוב, אנחנו יוצאים ומגיעים למקומות שבהן הן נמצאות ורק אז הן מגיעות לכאן. בהתאם לכך גם כאשר צעירה יוצאת מפה הקשר והליווי נמשכים". בהמשך הוצג בפני חברי הוועדה דגם חדש של העמותה של בוגרים ומשפחות מלוות, שעומדים בקשר עם צעירים וצעירות לאחר יציאתם מהמסגרות ומלווים אותם עד שירגישו חזקים ובטוחים בקהילה.
דיירת במעון בשנות ה-20 לחייה אמרה: "לפעמים יש מחשבה שאנשים נמצאים פה כי נוח, יש תנאים ומיטה. אבל להיות פה דורש ממך הרבה כוחות שאת לא תמיד צריכה להשקיע אותם במקום אחר. הגעתי לכאן לראשונה לפני 3 שנים, יצאתי וחזרתי אבל היום אני לא כאן מבחירה. אני יוצאת בכל יום לעבוד וטכנית אני יכולה לשכור לעצמי חדרון קטן, אבל אין לי מספיק ביטחון כלכלי לעשות את זה ואני גם מפחדת מהלבד, כי בעבר הוא לא עשה לי טוב. אני מעדיפה להתחיל במשהו עם תמיכה ואני מחכה כבר חצי שנה לדירת מעבר ממשרד הרווחה".
דיירת נוספת ביקשה לברך על הסיור ועל פעילות הוועדה ואמרה: "אני שמחה שהגעתם לפה ואתם מכירים בעובדה שמי שמדרדרת למצב שהיא מוכרת את הגוף שלה היא הקורבן. בזכות זה שידעתי שיהיה אי-הפללה יכולתי לבוא ולדווח על מה שעשו לי ועל זה אני מברכת אתכם ואת פעילותכם".
ציפי נחשון גליק, מנהלת השירות לנוער, צעירות וצעירים במשרד הרווחה אמרה כי "יש לנו כרגע כמה הלנות חרום מהדגם הזה ואנחנו בקשר כיום עם 14 רשויות שונות בנוגע לתוכניות לאיתור, טיפול ומזעור נזקים עבור צעירים וצעירות על רצף הזנות, כולל הלנות חרום קבועות או כאלה שיפעלו על-פי צורך. בשיחה עם הממונה על תקציבים באוצר הוא אמר לי כי בתקציב 2019 יוקצו כספים נוספים למתן מענים לצעירים וצעירות בזנות".
ציפי לפלר, ממונה על מחלקת ילד נוער ומשפחה בעיריית ירושלים, אמרה: "עיריית ירושלים השקיעה קרוב למיליון וחצי ש"ח בשנת 2017 בשני המקלטים, זה שבו אנו נמצאים היום ועוד אחד שמיועד לצעירים יוצאים בשאלה שמצאו עצמם מחוץ לבית. בקרוב אנו עומדים לפתוח מקלט נוסף לבנים בעיר. עם זאת לעירייה יש בעיה קשה של מבנים, אין כיום לעירייה מבנים לצרכי רווחה ואנחנו מתמודדים עם קשיים רבים לרבות התנגדויות של סוחרים ותושבים. אל מול הטענות שעלו כאן על-ידי הסביבה הייתה הירתמות של העירייה, משרד הרווחה והמשטרה לטיפול בבעיות וכיום המצב רגוע יותר".