מבקר המדינה קובע: כל הממשלות בעשור האחרון נכשלו במאבק בתאונות

אנגלמן: הכשלים הם בכל התחומים - מהעדר אסטרטגיה כוללת, דרך חולשה של הרשות למאבק בתאונות הדרכים ומחסור בשוטרים ושופטים, וכלה בהימנעות מתיקון ליקויים בטיחותיים

איתמר לוין חדשות מבקר המדינה תגובות
כל הממשלות בעשור האחרון נכשלו במאבק מול תאונות הדרכים, כפי שמלמדת העלייה במספר התאונות, ההרוגים והפצועים קשה. הכשלים הם בכל המישורים: בתקציב ובניהול, באסטרטגיה שאינה קיימת, באכיפה ובשיפוט. כך קובע (28.5.24) מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, בדוח מיוחד בנושא. שרי התחבורה בתקופה זו היו ישראל כ"ץ (2019-2009), בצלאל סמוטריץ' (2020-2019), מירי רגב (2021-2020 ומ-2023) ומרב מיכאלי (2022-2021).

מספרי ההרוגים והפצועים קשה בעשור האחרון היו תנודתיים, ולא ניכרה מגמת שיפור משמעותית; זאת לאחר שבשנים 2012-2005 הייתה מגמה כללית של ירידה ברורה. "הנתונים מלמדים, כי לא ניתן מענה הולם לבעיה המורכבת של תאונות הדרכים, וכי פעולות המדינה למאבק בתאונות הדרכים בעשור האחרון לא הניבו תוצאות חיוביות. זאת בניגוד למגמות שהתרחשו במדינות אירופיות רבות באותה תקופה, מדינות שבניגוד לישראל קבעו יעד של אפס הרוגים". ההשוואה לעולם מלמדת שניתן להפחית בעשרות אחוזים את מספר ההרוגים והפצועים קשה, מדגיש אנגלמן.

אנגלמן מסכם את הדוח במילים אלו: "המאבק בתאונות דרכים הוא מאבק מתמיד, והוא דורש השקעה של אמצעים ומאמצים רבים. אף שזה שנים רבות סוגיית תאונות הדרכים נמצאת על סדר היום בשיח היומיומי, הנתונים ממחישים כי לא ניתן מענה הולם לבעיה מורכבת זו וכי הפעולות השונות שנקטו ממשלות ישראל בעשור האחרון לא הצליחו להשפיע באופן מובהק על היקף התאונות ולא הצליחו להקטין את מספרי ההרוגים והנפגעים בתאונות הדרכים, זאת בניגוד למגמות שהתרחשו במדינות אירופיות רבות באותה תקופה.

"הביקורת מצאה ליקויים במגוון היבטים הנוגעים למאבק בתאונות הדרכים, הן בהיבטים מערכתיים - כמו העדר גורם מוביל למאבק בתאונות הדרכים שהינו בעל סמכויות, העדר תוכנית אסטרטגית רב-שנתית מתוקצבת, אי-כינוס של ועדת מנכ"לים במשרדי הממשלה לטיפול בתופעה והעדר דיווחים בנושא לכנסת - והן בפעולותיהם של הגורמים הממשלתיים השונים העוסקים בנושא. הביקורת העלתה כי לאורך העשור האחרון, התקציבים המוקדשים לנושא הבטיחות בדרכים וכמות כוח האדם העוסקת בנושא הלכו ופחתו בכל אחד מהגופים המטפלים בנושא.

לרכז מאמצים ברכיב האנושי

"בהמשך לכך, קיימים פערים רבים, בין היתר בתוכניות לימוד בגני הילדים ובבתי הספר, בתהליכי הכשרת הנהגים, בווידוא כשירותם הרפואית של הנהגים, בפעולות האכיפה וההסברה, בעומס על בתי המשפט לתעבורה, בתשתיות בטיחותיות בכבישים הבין-עירוניים וביישובים ובפעולות להבטחת תקינותם של כלי הרכב הנוסעים בכבישים. פערים גדולים במיוחד נמצאו בחברה הערבית.

"ריבוי הגורמים המשפיעים על היקף תאונות הדרכים הופך את המאבק בהן לתהליך מורכב. מאחר שהגורם האנושי אחראי למרבית תאונות הדרכים, נדרש לרכז מאמצים רבים בטיפול בגורם זה, וזאת במשולב עם פעולות לשיפור התשתיות ושיפור בטיחות כלי הרכב. על כלל הגופים הממשלתיים האחראים לנושא הבטיחות בדרכים, ובהם משרד התחבורה, הרלב"ד, משטרת ישראל, מערכת בתי המשפט ומשרד החינוך, לפעול לתקן את הליקויים שעלו בדוח זה.

"הצלחה במאבק חשוב זה מתחילה באחריות אישית של כלל משתמשי הדרך וממשיכה בקיומו של גוף מוביל ובעל סמכויות, בקביעת תוכנית אסטרטגית מתוקצבת הכוללת יעדים ברורים ומדידים, בפעילותו העצמאית של כל אחד מהגופים הרלוונטיים לנושא ובפעילותם המשותפת והמתואמת, ומעל הכל - במחויבותם של ראש הממשלה וכלל שרי הממשלה.

הניסיון הבינלאומי במדינות שהצליחו להקטין את כמויות הנפגעים בתאונות הדרכים מלמד כי אין מדובר בגזירת גורל אלא במאבק שניתן להצליח בו ולהציל חיי אדם. מדינות רבות בעולם אינן מוכנות להשלים עם האובדן הכרוך בתאונות דרכים, ועל כן קבעו יעד של אפס הרוגים בתאונות דרכים. על שרת התחבורה להציב את הנושא בראש סדר העדיפות ולפעול לתיקון כלל הליקויים שעלו בדוח".

בטיחות בדרכים / דוח מבקר המדינה
| מתניהו אנגלמן מבקר המדינה
Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך: 28/05/2024 | עודכן: 28/05/2024
+נתניהו החליט לבד וללא הסמכה על חיסוני הקורונה 15:49 28/05/24 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
אנגלמן: ההחלטה הייתה נכונה, אך אין זה ראוי שתתקבל בידי אדם אחד ▪ עד היום לא הופקו לקחים מן הדרך לנהל משבר לאומי אזרחי ▪ אנגלמן קורא לעגן בחקיקה את פעילותם של גופים כמו קבינט המלחמה
נתניהו מקבל את החיסון של פייזר [צילום: מן הטלוויזיה]
+ליקויים בכבישים אדומים אינם מטופלים במשך שנים 15:48 28/05/24 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
אגף הפיקוח במשרד התחבורה סובל ממחסור בכוח אדם, בכלי רכב ובציוד חיוני ▪ ההנחיות לבתי הספר לנהיגה לא עודכנו מזה 20 שנה ונושאים חיוניים אינם נלמדים
כביש 90. נהרגו 251 בני אדם [צילום: משה שי, פלאש 90]
+זגזוג במדיניות אכיפת התעבורה של השרים לביטחון פנים 15:48 28/05/24 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
למשטרה אין תוכנית עבודה ארוכת טווח למאבק בתאונות ▪ אגף התנועה ומשטרת התנועה סובלים ממחסור בכוח אדם ▪ עומס אדיר ואכיפה בלתי יעילה בבתי המשפט לתעבורה
פגיעה באפקטיביות של הענישה [צילום: פלאש 90]
+אין תוכניות ואין סמכויות למאבק בתאונות הדרכים 15:47 28/05/24 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
הרלב"ד פעלה בלי יו"ר ומנכ"ל ותקציבה קוצץ בהתמדה ▪ התוכנית שהוכנה לבקשת הממשלה לא אושרה ולא תוקצבה ▪ המשטרה אוספת מידע חלקי בלבד על התאונות
התוכנית האחרונה - בשנת 2005 [צילום: פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
מבקר המדינה קובע: כל הממשלות בעשור האחרון נכשלו במאבק בתאונות
תגובות  [ 3 ] מוצגות   [ 3 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
ד"ר משה בקר
28/05/24 16:11
2
במבה
26/07/24 06:50
3
במבה
26/07/24 13:43
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / מבקר המדינה
ישראל הייתה מן המובילות בעולם בשיעור ההתחסנות נגד הקורונה במנה הראשונה של החיסון, אך שיעור זה ירד בחדות במנה השנייה - ושב ועלה במנה השלישית. כך מלמדים נתונים שמפרסם (21.5.24) מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן.

הרשות לבקרת תקציבים בהתאחדות לכדורגל אינה משיגה את היעד לשמו הוקמה: להבטיח את היציבות הפיננסית של הקבוצות וכדי למנוע שיקרסו ויותירו חובות. כך קובע (21.5.24) מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן.

ליקויים מנוגדים בתחומי מידע מסווג המצוי בארכיונים וברשותם של בכירים לשעבר. מצד אחד, תיקים המותרים בפרסום אינם מתפרסמים במועד אם בכלל; מצד שני, מי שאינם מורשים לכך נחשפים לחומר רגיש כאשר הם מסייעים בכתיבת ספרים. כך מגלה (21.5.24) מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, שלוש שנים לאחר דוח קודם של משרדו בנושאים אלו.

מניעת סיכוני הונאות ומעילות בתעשייה האווירית נגועה בליקויים, כולל הימנעות מרוטציה בתפקידים רגישים והעדר נתונים על מקרים אלו. מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, מגלה (21.5.24), כי בשנים 2023-2019 היו בחברה שורה של מקרים; ככל הידוע, הם לא הובילו להגשת תלונות למשטרה ותביעות אזרחיות. תע"א היא אחת החברות הגדולות בישראל: בסוף 2022 היו לה 13,800 עובדים, 5,100 ספקים ו-46 תאגידים מוחזקים, מהם 26 בחו"ל, והכנסותיה באותה שנה הסתכמו ב-5 מיליארד דולר.

עשרות מיליארדי שקלים בשנה בתקציב משרד הביטחון מתנהלים ללא בקרה נאותה של משרד האוצר, וגם ללא תכנון מיטבי במשרד הביטחון עצמו. כך קובע (21.5.24) מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, בדוח על ההרשאה להתחייב בתקציב הביטחון. הדוח מתפרסם בעיצומה של מחלוקת בין השרים יואב גלנט ובצלאל סמוטריץ' על האופן בו יש לתכנן את המענה התקציבי לצרכיו של צה"ל במלחמת חרבות ברזל ואחריה.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il