בית המשפט העליון אישר (9.10.24) לקיים תפילה ציבורית בהפרדה מגדרית בתל אביב ביום הכיפורים הקרוב, אם כי לא בכיכר דיזנגוף אלא בגן מאיר. נציגי עיריית תל אביב דחו את ההצעה שהעלו השופטים במהלך הדיון, אך כצפוי - זהו פסק דינם של השופטים
דוד מינץ,
עופר גרוסקופף ו
יחיאל כשר.
עמותת "ראש יהודי" ביקשה לקיים את התפילה, בנימוק שבתי הכנסת צרים מלהחיל את מאות המבקשים להשתתף בה. בית המשפט המחוזי בתל אביב (השופט
ארז יקואל) קבע שעל העירייה לאפשר תפילה במרחב הציבורי, אך ללא הפרדה מגדרית פיזית; הוא הביע ספק בדבר האפשרות להפרדה מגדרית וולונטרית. שני הצדדים ערערו לבית המשפט העליון.
בית המשפט העליון קובע, כי התפילה תתקיים בשעות שביקשה העמותה (בליל יום כיפור ל"כל נדרי" ובשעות אחר-הצהריים למחרת לתפילת נעילה), במתחם שהעירייה תגדיר בהתאם למספר המשתתפים. "המערערים יהיו רשאים לקיים את התפילה על-פי המסורת הדתית המקובלת עליהם, וכי לשם כך יהיו רשאים להקים את האמצעים הנדרשים לקיום התפילות באופן האמור (לרבות מחיצה בעבור אותם מתפללים המבקשים לקיים את התפילה בהפרדה בין גברים לנשים).
"העירייה תהיה מוסמכת לקבוע הסדרים לביצוע האמור לעיל, לרבות לעניין הבטחת הבטיחות, מתן אפשרות שימוש בחלקי הגן שלא ישמשו לתפילה ובמכלול הגן בשעות בהן לא מתקיימת תפילה, ואפשרות המעבר בגן בזמן התפילה". בשל לחץ הזמן, פסק הדין ניתן ללא נימוקים, אשר יתפרסמו בהמשך.
אפליה של מתפללים אורתודוקסים
בפתח הדיון אמר מינץ, העומד בראש ההרכב, כי היה מקום לפתור את הסוגיה מחוץ לכותלי בית המשפט. הוא הציג את הצעת הפשרה שכאמור נדחתה בידי העירייה. מינץ וגרוסקופף הגיבו: "זו תפילה שמקובלת ברוב הקהילות, מה קרה?! מה קרה?!" גרוסקופף שאל האם העירייה מתנגדת להפרדה מגדרית (הקיימת מזה עשרות שנים) בחוף הים ובבתי הספר, וכאשר נענה שבית ספר אינו מרחב ציבורי - הקשה: "אז מה זה מרחב ציבורי?" העירייה הבהירה שתתנגד לכל הפרדה מגדרית, וכשר רמז שדעתו אינה נוחה מכך.
גרוסקופף הוסיף: "אני לא מבין, עירייה לא יכולה לאפשר במרחב הציבורי תפילה על-פי מנהגים מקובלים? אתם אומרים: כשהמקום סגור, בבית כנסת, אפשר הפרדה מגדרית - ואילו תחת כיפת השמים במרחב, אז אסור? מי שרוצה תפילה אורתודקסית ילך לשם, ומי שלא, שלא ילך. למה עירייה צריכה למנוע תפילה?" לדברי השופטים, מדובר באפליה ברורה של מתפללים אורתודוקסים.
כשר אמר: "עיריית תל אביב אומרת - 'אורתודוקסי לא, כל השאר כן', בעוד יש 'שוּנוּת רלוונטית' שמאפשרת הפרדה מגדרית בתפילה [למרות החוק המחייב שוויון]. אדוני אומר: אני לא נגד התפילה, רק נגד המחיצה. זה כמו שתגיד: יש לי רק בעיה עם הכיפה".
השופטים יצאו להתייעצות וחזרו, ולאחר מכן אמר מינץ: "יקח לנו זמן לכתוב את פסק הדין, עד אז אנחנו מציעים לעיריית תל אביב להסכים להצעה". נציג העירייה שאל: "ואם נסכים, מה יהיה בשנה הבאה?". מינץ השיב: "השנה הבאה זה בשנה הבאה". את "ראש יהודי" ייצגו עוה"ד אורי פז ו
הראל ארנון, את העירייה ייצג עו"ד שמואל זינגר, ואת התושבים שהתנגדו לבקשת העמותה - עוה"ד
חגי קלעי ו
יעל ויזל.