אנשים עלולים לסכן את חייהם אם הם נוטלים, אפילו בתדירות מתונה כמויות גדולות של ויטמין E, כך עולה מעדויות חדשות.
ב-BBC דווח (יום ה', 11.11.04), כי המחקר האחרון שנעשה באוניברסיטת ג'ונס הופקינס גילה, כי אנשים שנטלו אף מחצית מהמנה המקסימלית המומלצת ביום העלו את הסיכון למוות. עורך המחקר אמר בפגישה של איגוד הלב האמריקני, כי קובעי המדיניות צריכים לשקול הורדת גבול הבטיחות המקסימלי של נטילת הוויטמין.
לדברי מומחים, אכילה בריאה היא עדיין הדרך הטובה ביותר לקבל את החומרים המזינים החיוניים לגוף.
מבקרים טוענים, כי הממצאים עלולים להיות משוחדים מאחר ולמרות שקיימים סוגים רבים של גלולות ויטמין E הנבדקים במחקרים, כמו בזה הנוכחי, הנטייה היא להתמקד בוויטמין המלאכותי ולא בטבעי.
עורכי המחקר הנוכחי ציינו כי מאחר ורוב האנשים שלקחו חלק במחקר היו בגילאים 60 ויותר וסבלו ממצבים כמו מחלות לב, הממצאים אינם נכונים אולי לגבי צעירים בריאים.
מחקרים קודמים בתחום הציעו כי מנות גבוהות של ויטמינים, כולל ויטמין E, עלולים להזיק יותר משלהועיל.
צוות החוקרים מג'ונס הופקינס בחן 19 מחקרים שבוצעו בין השנים 1993 ל-2004 בהם היו מעורבים יותר מ-136,000 בני אדם. תשעה מן המבחנים בדקו שימוש בויטמין E בלבד ועשרה שימוש בויטמין E בשילוב עם תוספות ויטמינים אחרות. כולם השוו את השימוש בויטמין לשימוש בתרופות דמה.
אצל אנשים שנטלו ויטמין E על בסיס יומי בכמות שחרגה מ-400 "יחידות בינלאומיות" (IU) ליום, (שווה ערך ל-270 מ"ג) נמצאה עלייה גבוה ב-10% בסיכון למוות בהשוואה לאלו שלא.
"הגבלות בטיחות
בבריטניה, ארגון תקני המזון ממליץ על צריכה יומית של בין 3-4 מ"ג, או 4.5-6 IU. הוא קבע את הגבול העליון של 540 מ"ג (800IU ) ליום, שהוא גבוה פי שניים מרמת הצריכה שנמצאה במחקר זה כמזיקה. בארצות הברית, גבול הבטיחות הוא 1,000 מ"ג או 1,500 IU ביום. גלולות ויטמינים יכולות לספק מנה של 200-400 מ"ג ליום.
מוביל המחקר, ד"ר אדגר מילר, אמר כי אם אנשים נוטלים מולטי-ויטמינים - עליהם לוודא כי הם אינם מכילים יותר מכמות נמוכה של ויטמין E. לטענתו המחקר הנוכחי מראה כי השימוש בכמות גבוהה של תוספת ויטמין E בוודאות לא מאריך חיים אך נמצא קשור לסיכון גבוה למוות.
המחקר יפורסם ב"תולדות הרפואה הפנימית".
תוספות של ויטמין E אמורות להגן מפני מחלות קרדיו-וסקולריות וסרטן. במחקר לא נמצא עלייה בסיכון למוות כתוצאה מצריכה של כמות של 200 IU, שהם 133 מ"ג, ליום או פחות, ונמצאו ראיות כי יתכן ולכמות זו ישנם כמה יתרונות.
שינוי מדיניות
לדברי ד"ר מילר השאלה הגדולה ביותר היא מהי הכמות המומלצת, מהי כמות נמוכה, ובאיזה שילוב יהיה הטיפול היעיל ביותר. לדבריו, על קובעי המדיניות לשקול הורדת כמות המקסימום המומלצת ל-400 IU - כ-266 מ"ג ליום.
ויטמין E, כמו ויטמין A ו-D ו-K הם חומרים ממיסי שומן. הם עלולים להוות סכנה במינונים גבוהים מאחר ושלא כמו מנות גדולות של ויטמינים מומסים במים שיכולים פשוט להשטף ולצאת מהגוף בשתן, אלו עלולים להשאר בגוף ולהפוך לרעל.
דובר ארגון תקני המזון בבריטניה חזר על עדויות אלו ואמר כי הממצאים ייבדקו ויתכן וימצא צורך לשנות את ההמלצות.
ויטמין E נמצא באגוזים, גרעינים, ירקות בעלי עלים ירוקים ושמן צמחים.