הרעבה מכוונת

ארגון בצלם: "מאז אוקטובר 2023, מבצע המשטר הישראלי ג׳נוסייד [רצח עם] ברצועת עזה; לאחר מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר, הטילה ישראל סגר מוחלט על הרצועה; כל גורמי אכיפת הסדר הציבורי ברצועה, בהם שוטרים, מפקדי משטרה ויחידות ההגנה האזרחית, הותקפו בשיטתיות לאורך חודשי הלחימה על-ידי כוחות ישראלים"

יהונתן דחוח הלוי יומני בלוגרים מלחמת התקומה תגובות
ב-21 באוגוסט 2025, ארגון בצלם, המכנה עצמו "מרכז המידע הישראלי לזכויות האדם בשטחים", פרסם דוח שכותרתו "מצור ומלכודות מוות - כיצד מרעיבה ישראל את תושבי רצועת עזה", שקטע ממנו מובא להלן:

מאז אוקטובר 2023 מבצע המשטר הישראלי ג׳נוסייד ברצועת עזה. הרג של עשרות אלפי בני אדם, פציעה גופנית ונפשית של מאות אלפים, הרס בהיקפים אדירים של מבני מגורים ושל תשתיות אזרחיות, הרעבה, עקירה ומניעה של סיוע הומניטרי - כל אלו נעשים באופן שיטתי, כחלק ממתקפה מתואמת, שמטרתה להחריב את תנאי החיים ברצועה. זאת ועוד, ההחלטה הישראלית להמשיך את המתקפה למרות אינספור אזהרות מפני השלכותיה הקטלניות וראיות להתממשותן - בשילוב עם ההצהרות הרבות של קובעי המדיניות, שהבהירו שישראל פועלת נגד כלל תושבי הרצועה - מוכיחות את כוונתה של ההנהגה המדינית והצבאית של ישראל לפגוע באופן בלתי הפיך בקיום האנושי הפלשתיני באזור זה.

כבר בימים הראשונים לאחר מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר 2023 הטילה ישראל סגר מוחלט על הרצועה. בחודשים שלאחר מכן, מנעה ישראל לסירוגין הכנסה של מזון, מים, דלק ותרופות דרך המעברים היבשתיים שבשטחה. גם כאשר הסכימה ישראל, בעקבות לחץ בינלאומי, לאפשר הכנסת סיוע, היא עשתה זאת בהיקף שרחוק מלענות על צרכי האוכלוסייה. בתוך זמן קצר החריבה ישראל גם את התשתית האזרחית לייצור ולהפצת מזון. צעדים אלה הפכו מאות אלפי בני אדם לתלויים לחלוטין בסיוע הומניטרי. המחסור גם הביא לעליות מחירים ניכרות ברחבי הרצועה, שהקשו עוד יותר על גישתה של מרבית האוכלוסייה למזון. ארגוני סיוע התריעו כבר בשלבים מוקדמים של הלחימה על הידרדרות חדה בביטחון התזונתי ברצועה, ובאפריל 2024 הכריזו גופי האו"ם כי "צפוי רעב בקנה מידה עצום".

ישראל גם מנהלת מתקפה חסרת-תקדים נגד הסדר האזרחי והחברתי ברצועת עזה. כלל גורמי אכיפת הסדר הציבורי ברצועה, ביניהם שוטרים, מפקדי משטרה ויחידות ההגנה האזרחית, הותקפו בשיטתיות לאורך חודשי הלחימה על-ידי כוחות ישראלים. אל הוואקום השלטוני שנוצר ברצועת עזה נכנסו כנופיות עבריינים חמושות שפועלות ברחבי הרצועה וישראל אפשרה להן לצבור כוח.

במקביל, ישראל ניסתה להציג תמונה שקרית לפיה לא קיימים ברצועה משבר רעב חמור ומחסור נרחב במזון, וטענה כי גם אם קיים מחסור באזורים מסוימים הרי שהאשמה היא על חמאס, הגונב סיוע שמוכנס בידי האו"ם. טענה זו הוכחשה על-ידי סוכנויות הסיוע העוסקות בנושא; בתחקיר שפורסם בניו-יורק טיימס בסוף יולי 2025 אף העידו בכירים בצבא כי הצבא מעולם לא סיפק הוכחה לכך שחמאס גונב סיוע באופן שיטתי. בניגוד לטענות הישראליות, דיווחים רבים והצהרות של קובעי מדיניות מלמדות כי אחת הסיבות העיקריות למניעת כניסת הסיוע לרצועה הוא הניסיון הישראלי להפעיל לחץ על חמאס, בין היתר על-מנת לעורר תסיסה פנימית בקרב הציבור ברצועת עזה נגד הארגון. שתיים מסוכנויות הממשל האמריקני האמונות על חלוקת הסיוע קבעו כי ישראל מנעה ועיכבה במכוון הכנסת סיוע הומניטרי, ושהיא האחראית העיקרית לרעב השורר ברצועת עזה. בינואר 2024 קבעו מטעם האו"ם "ישראל משתמשת במזון כנשק נגד העם הפלשתיני".

ההרעבה המכוונת ברצועה, שהוגדרה במאי על-ידי גופי האו"ם כ"מקום הרעב ביותר בעולם", היא אחד האמצעים שמפעילה ישראל כחלק מהג'נוסייד שהיא מבצעת ברצועת עזה. עם כל יום שחולף מחריף הרעב ברצועה ואנשים נוספים, בהם ילדים, מתים בנסיבות הקשורות ברעב ובתת תזונה. למרות זאת, מאמצי ההשתקה של ישראל את משבר הרעב בעזה נמשכים. [סימוכין]

פורסם בדף ה-X של יהונתן דחוח הלוי
Author
סא"ל (במיל). מזרחן וחוקר טרור ותנועות אסאלמיות קיצוניות במזה"ת ובצפון אמריקה. חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. שותף בחברת Orient Research Group, המספקת מידע וייעוץ אסטרטגי.
תאריך: 16/11/2025 | עודכן: 16/11/2025
+אנגלמן מתקרב לדרג המדיני בביקורת המלחמה: הציג טיוטות לנתניהו 19:57 16/11/25 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
לוח הזמנים למענה על הטיוטות יתואם בין דרגי המקצוע של לשכת ראש הממשלה ומשרד המבקר ▪ נקבעה פגישה נוספת, בה ישתתפו גם מנהלי החטיבות הרלוונטיים במשרד המבקר
אנגלמן. מפרסם שורה של דוחות [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+הרמטכ"ל בעזה: "עלינו להיות ערוכים למעבר מהיר להתקפה רחבה ולכיבוש שטחים נוספים" 19:20 16/11/25 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
שליטה ביותר ממחצית הרצועה אך ללא שליטה באוכלוסייה ▪ הרמטכ"ל מזהיר מהתעצמות מחודשת של חמאס ומדגיש את הצורך במוכנות להרחבת הלחימה ▪ דגש על טיהור הקו הצהוב והשמדת תשתיות התת-קרקע ▪ תחקירי שבעה באוקטובר נמשכים - "מחויבות מלאה לאמת"
זמיר. שלטון חמאס לא יתקיים מעבר לגבול [צילום: דובר צה''ל]
+כ"ץ: "צה"ל מחריב את המנהרות, הכוח הרב-לאומי יטפל בפירוז" 18:07 16/11/25 | עידן יוסף
שר הביטחון ישראל כ״ץ מסר כי עודכן בידי סגן הרמטכ״ל על התקדמות משמעותית במבצע להשמדת מנהרות החמאס בעזה. לדבריו, צה״ל פועל לפיצוץ התוואים התת־קרקעיים או למילויים בבטון נוזלי בכל האזורים שבשליטת הכוחות.

כ״ץ הוסיף כי הכוח הרב־לאומי בהובלת ארה״ב צפוי לקחת חלק בהמשך, ולבצע את פירוז החמאס ופירוקו מנשק בעזה הישנה.

[צילום: דובר צה''ל]
+הממשלה החליטה: ועדת חקירה "בלתי תלויה" ל-7 באוקטובר - עמית יישאר בחוץ 17:53 16/11/25 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
הממשלה אישרה כי הוועדה שתוקם תהיה בעלת סמכויות חקירה מלאות, אך ללא מעמד של ועדת חקירה שממנה נשיא העליון ▪ ועדת שרים בראשות ראש הממשלה תגבש בתוך 45 יום את הסמכויות - מה ייחקר, מאיזה מועד ואילו מערכות ייכללו ▪ ההרכב אמור "לשקף הסכמה רחבה בציבור ככל הניתן", אך הממשלה היא שתגדיר את מסגרת המשחק ▪ באופוזיציה מתריעים כי הנחקר מבקש למנות לעצמו את החוקרים
הפגנת מתנגדי הממשלה להקמת ועדת חקירה ממלכתית [צילום: אבשלום ששוני/פלאש 90]
+דרום לבנון: צה"ל זיהה בטעות שני חיילי או"ם כחשודים וביצע ירי הרחקה 15:30 16/11/25 | מירב ארד
צה"ל עדכן כי מוקדם יותר היום, זוהו שני חשודים במרחב חממיס שבדרום לבנון.
הכוחות ביצעו ירי להרחקה והחשודים התרחקו, ללא נפגעים. לאחר בדיקה, עלה כי החשודים הינם חיילי או״ם אשר ביצעו פטרול במרחב וסווגו כחשודים בעקבות תנאי מזג אוויר לקויים. האירוע מתוחקר. צה"ל מדגיש כי לא בוצע ירי מכוון לעבר חיילי יוניפי״ל, הנושא מטופל באמצעות ערוצי הקישור הצבאיים הרשמיים.
[צילום: אייל מרגולין, פלאש 90]
+לא חוזרים לטרור 12:27 16/11/25 | יהונתן דחוח הלוי | לרשימה המלאה
דוד מידן, לשעבר בכיר במוסד: רק 2 אחוזים מהאסירים הביטחוניים ששוחררו בעסקת שליט חזרו לטרור ▪ נתוני השב"כ שהועברו למרכז המחקר והמידע של הכנסת: "ישנן אינדיקציות, כי כ-75% ממשוחררי עסקת שליט שבו לעסוק בטרור"
בידן. החלטה נכונה
+נזק נרחב לצה"ל 12:02 16/11/25 | יהונתן דחוח הלוי | לרשימה המלאה
שישה ימים לפני מתקפת שבעה באוקטובר - אתר חדשות המזוהה עם חמאס מצטט דברים המיוחסים לאלוף (במיל.) דן הראל: הביטחון הלאומי במצב הגרוע ביותר מעולם; צה"ל עומד בפני איום קיומי אמיתי; [נגרם] נזק נרחב למערך המילואים של היחידות החשובות ביותר בצה"ל, ולפגיעה בכשירות וביכולת המבצעית הקריטית
הראל. מצב גרוע [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+איום קיומי 11:17 16/11/25 | יהונתן דחוח הלוי | לרשימה המלאה
כשלושה חודשים לפני מתקפת שבעה באוקטובר - שקמה ברסלר, מראשי המחאה נגד הרפורמה המשפטית: "מדינת ישראל ניצבת בפני האיום הקיומי החמור ביותר מיום הקמתה; אם תצא לפועל, עלולה ההפיכה המשטרית המתוכננת להביא להרס מוחלט של מדינת ישראל שראו לעיניהם מייסדיה, ועימו להרס החזון הציוני כולו"
ברסלר. "נעשה ונצליח" [צילום: אבשלום ששוני/פלאש 90]
+צבא העם - רק בדמוקרטיה 10:21 16/11/25 | יהונתן דחוח הלוי | לרשימה המלאה
חודשיים וחצי לפני מתקפת שבעה באוקטובר - איל נוה, ממייסדי ארגון "אחים לנשק", משבח את 1,142 קציני וחיילי המילואים, בהם טייסים, 669, שלדג, היחידות המובחרות ובקרי התעופה, שחתמו על מכתב המופנה לשר הביטחון, הכולל לדבריו את המסר הבא: די, אנו לא נשרת דיקטטורה, כי צבא העם יש רק בדמוקרטיה
נווה. כבוד לטייסים [צילום: אבשלום ששוני/פלאש 90]
+ביטחון אישי 08:37 16/11/25 | יהונתן דחוח הלוי | לרשימה המלאה
שבעה חודשים לפני מתקפת שבעה באוקטובר - בנימין נתניהו: "אני מקבל וקורא את הדוח הסודי של המודיעין יום יום; היכינו אותם [את חמאס והג’יהאד האיסלאמי] שוק על ירך במבצע שומר חומות [מאי 2021], והם נזהרים, הם לא כל כך ממהרים להתעמת עם הממשלה בראשותי ועם מדינת ישראל; אנו נערכים לכל תרחיש"
נתניהו. בטוח [צילום: אלכס קולומויסקי/פול AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / מלחמת התקומה
ב-5 במרס 2023, התראיין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ליעקב ברדוגו בערוץ 14, ולהלן קטע מהראיון העוסק בנושא הטרור:

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין התקשר (15.11.25) לראש הממשלה בנימין נתניהו, כך אישרו בקרמלין ובלשכת ראש הממשלה. השיחה התקיימה ביוזמת פוטין ובהמשך לסדרת שיחות טלפוניות בין השניים בחודשים האחרונים, שעסקו בעיקר במתרחש בזירה האזורית. בירושלים לא מסרו פרטים על תוכן השיחה, אך בתקשורת הרוסית נטען כי פוטין התנגד להצעת ארה"ב להצבת כוח בין־לאומי בעזה וכי השיחה עסקה גם בנושא אירן.
15/11/2025 | עידן יוסף | חדשות

אני חושב וחושש שגם אם יוחזר - הלוואי, במהרה - החלל החטוף האחרון שנותר קבור בחול העזתי הארור, שום מעגל לא ייסגר. אולי, הלוואי שאתבדה, יקרה ההפך. במקום מעגל שיח, שיתחיל דיבור אחר במקומותינו, מפייס, מאחה, מאחד - ייפתח עוד מעגל של קרע, פיצול, שיסוע, שיסוי, שנאה, מעגל שבכמוהו אנחנו מסוחררים זה מכבר. גם אצל משפחות שאל חיקן וחיבוקן יחזור יקירן לא ייסגר מעגל. השכול לא יהיה פחות חריף. אולי יותר. הגעגוע לא יהיה פחות מייסר. אולי יותר.

הממשלה לא מתנגדת לחקירת המלחמה; היא מתנגדת לממנה. זו ליבת הוויכוח. במדינת חוק הנחקר אינו בוחר את חוקרו. לשם כך נבנה בישראל חיץ מוסדי ברור, בו הממשלה מחליטה אם להקים ועדת חקירה ממלכתית, אך נשיא בית המשפט העליון ממנה את יו"ר הוועדה וחבריה, ובראשה עומד שופט עליון או מחוזי (מכהן או בדימוס). זה איננו טקס פרוצדורלי אלא מנגנון אמון. החקירה מנותקת מן הפוליטיקה כבר בשלב המינוי.

מאז הפסקת האש שנכנסה לתוקף בחודש שעבר, חמאס פועל לשיקום מנגנוני השליטה ברצועה. הארגון השתלט מחדש על אזורים מהם נסוג צה"ל, וביצע חיסולים של עשרות פלשתינים שנחשדו בשיתוף פעולה עם ישראל או בעבירות פליליות. במקביל, דיווחים מעזה מצביעים על החמרת הפיקוח הכלכלי: גביית אגרות על סחורות מיובאות, בהן דלק וסיגריות, לצד קנסות על סוחרים שמעלים מחירים.
14/11/2025 | יואב יצחק | חדשות
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il