חשש ביטחוני מהתגברות תופעת המחבלים הבודדים

במערכת הביטחון חוששים מהתגברות תופעת המחבלים הבודדים שמתמקדת בעיר ירושלים כתוצאה מההסתה הפלשתינית באמצעי התקשורת וברשתות החברתיות. בשבועות האחרונים גברה ההסתה הפלשתינית על-רקע המלחמה של צה"ל נגד הטרור בצפון הגדה והאירועים בהר-הבית

יוני בן-מנחם יומני בלוגרים ישראלי-פלשתיני תגובות
בניגוד לכל התחזיות, הטרור הגיע לעיר ירושלים עוד לפני חודש הרמאדאן. שוב תוקפת את ישראל תופעת טרור היחידים או טרור "הזאבים הבודדים" שמכה בבטן הרכה של ישראל שהיא העיר ירושלים, כפי שראינו בסוף השבוע האחרון בשני פיגועים, האחד בשכונת נווה יעקב שבה רצח מחבל בודד, בן 21, 7 אזרחים ישראלים ובעיר דוד סמוך לכפר סילואן בעיר העתיקה בירושלים שם ירה מחבל נוסף, נער בן 13, לעבר 2 אזרחים נוספים ופצע אותם.

את שיטת "הזאבים הבודדים" הגה אבו מוצעב א-סורי, מבכירי הג'יהאד העולמי, בספר שפורסם ב-2004 שבו הוא מדבר על יצירת תאי טרור קטנים ועצמאיים, של מחבל בודד או כמה מחבלים, הפועלים ללא תלות בשום ארגון טרור. הדבר הזה מאפשר להם לבצע פעולות טרור במפתיע, מבלי שיאותרו מראש על-ידי מנגנוני הביטחון באזור שבו הם פועלים, מה שמזין אותם הוא דלק ההסתה האיסלאמית הקיצונית והם רואים את עצמם כמגינים על האיסלאם ועל סמליו.

הזעם הפלשתיני במזרח ירושלים ובשטחי הגדה החל לגאות בימים האחרונים בעקבות עליית השר לביטחון לאומי איתמר בן-גביר להר-הבית והמבצע שעשה צה"ל במחנה הפליטים ג'נין שבו נהרגו 9 פלשתינים, רובם מחבלים. יו"ר הרש"פ אבו-מאזן הודיע על הפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל בעקבות פעולת צה"ל במחנה הפליטים ג'נין, בעוד שכמה מדינות ערביות גינו את הפיגוע בשכונת יעקב בירושלים, הוא נמנע מכל גינוי, דבר שמתפרש על-ידי הרחוב הפלשתיני כתמיכה בהמשך הטרור. לשכתו של אבו-מאזן פירסמה הודעה רשמית המאשימה את ממשלת נתניהו בהסלמה האחרונה.

המאבק על הר-הבית

מערכות ההסתה של חמאס, ירדן והרש"פ ממוקדות מאז מבצע "שומר החומות" במאי 2021 בנעשה בהר-הבית, בימים האחרונים גברה ההסתה על-רקע עלייתו של השר איתמר בן-גביר להר-הבית. ביקורו של ראש הממשלה נתניהו בירדן והבטחתו למלך עבדאללה כי לישראל אין שום כוונה לשנות את הסטטוס קו בהר-הבית ולפגוע במעמדה של ירדן כאפוטרופוס של המקומות הקדושים בירושלים לא השפיע כלל על ההסתה שנמשכת ללא הפסק.

ירדן, הרש"פ ותנועת חמאס מפיצות פייק ניוז כי ישראל תנסה לחלק את מתחם הר-הבית ולהקים במקום בית כנסת, תותר כניסה חופשית של יהודים למתחם, לא כמבקרים, והמתחם כולו יפעל בהסדר דומה לזה שבו פועלת מערת המכפלה בחברון מאז 1994. לכך יש להוסיף את הגדלת מספר המבקרים הישראלים בהר-הבית בצורה משמעותית, דבר שהפך לעימות יומיומי ולנושא קבוע במערכת ההסתה הפלשתינית, השב"כ הישראלי שעוקב אחרי הרשתות החברתיות לא הצליח לאתר מראש את כוונות שני המחבלים הבודדים, הם לא השאירו פוסטים בפייסבוק או צוואות ושמרו את כוונותיהן הזדוניות עד לרגע הביצוע.

מערכת ההסתה הדתית האיסלאמית מגדירה את המחבלים האלה כ"שהידים" שיגיעו היישר לגן עדן ויהנו ממנעמיו, בני משפחותיהם נהנים מכבוד בחברה הפלשתינית כמי שבניהן "הגנו על האיסלאם ועל מסגד אל-אקצה" והם אף זוכים לקצבה חודשית מהרש"פ.
הצלחת הפיגועים מעודדת את תופעת החקיינות ולכן הסכנה בעינה עומדת שיהיו בקרוב עוד פיגועים של "זאבים בודדים" שקשה לסכל אותם מראש.

לשב"כ הישראלי, כמו לארגוני ביטחון אחרים במערב, אין תשובה הולמת לתופעת "הזאבים הבודדים", זוהי תופעה שקשה מאוד להתמודד עמה מבחינה מודיעינית ולסכל אותה, קשה להיכנס למוחו של המפגע הפוטנציאלי, במיוחד אם המחבל הבודד נוקט אמצעי זהירות ואינו משתף את המעגל הקרוב אליו בתוכניותיו הזדוניות לבצע פיגוע.

ארגוני חמאס והג'יהאד האיסלאמי מעודדים את תופעת "הזאבים הבודדים", החשש של גורמי הביטחון היא ש"הזאבים הבודדים" שמתכננים לעשות פיגועים בחודש רמדאן יתמקדו באזור העיר העתיקה בירושלים, קרוב ככל האפשר למסגד אל-אקצה, כדי "לזכות" בהילה הדתית ולהציג עצמם כ "מגיני מסגד אל-אקצה" מפני היהודים שמתכננים לפגוע בו. מוסלמי שנהרג בחודש רמדאן, שהינו חודש קדוש בדת האיסלאם, ומוכרז כ"שהיד" זוכה לכבוד חברתי רב.

השב"כ והמשטרה מגבירים כעת את הניטור של הרשתות החברתיות של הפלשתינים במזרח ירושלים ובשטחים כדי לנסות ולאתר מבעוד מועד "זאבים בודדים" פוטנציאלים שמתכננים לבצע פיגועים נגד ישראלים, קשה מאוד להילחם בתופעה ובהסתה הנוראית ברשתות החברתיות, למעשה יש להתמקד בשתי דרכים עיקריות: פריסה מוגברת והדוקה של כוחות הביטחון במרכזי הערים בישראל ובמיוחד באזור העיר העתיקה בירושלים ובהר-הבית והגברת המודעות והערנות של האזרחים למתרחש סביבם במיוחד במקומות הומי אדם ובמרכזי קניות. חיזוק ההרתעה הוא חשוב מאוד ועשוי לגרום ל"זאבים הבודדים" להתחרט ולא לבצע את זממם ברגע האחרון, המסר שחייב לעבור לשטח באמצעי שונים הוא כי כל מחבל שבא להרוג יהודים לא ייצא בחיים.
תאריך: 31/01/2023 | עודכן: 31/01/2023
+העליון דחה הערעור על הפיצוי למשפחות הנערים 10:48 31/01/23 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
בית המשפט המחוזי חייב את החמאס לשלם למשפחות הנערים החטופים 38 מיליון שקל ▪ העליון: אין מקום לשנות את ההלכה בנוגע לפיצוי העונשי לנפגעי טרור או לחרוג ממנה
הלוויית גיל-עד שער, נפתלי פרנקל ואייל יפרח [צילום: פלאש 90]
+קיר ברזל מחוזק 08:24 31/01/23 | יוסי אחימאיר | לרשימה המלאה
אירועי הימים הללו ממחישים עד כמה אקטואלית תורת ז'בוטינסקי ובראשה רעיון קיר הברזל שלו, מאמר בן מאה שנה. האם היפנמנו אותו עד הסוף? האם הוא מרתיע את הטרור שבא עלינו גלים גלים? האם אין צורך לחזקו? האם ניבעים סדקים בקיר הברזל שלנו? יש האומרים שאכן כך הוא. את זאת לפחות טוענים האלופים בדימוס יצחק בריק וגרשון הכהן
להתאחד מאחורי לוחמי צה"ל [צילום: תיעוד ימ"מ]
+המאבק לחיסולה של ישראל 08:19 31/01/23 | רבקה שפק ליסק | לרשימה המלאה
האג'נדה הפלשתינית בנויה על סילוף העובדות ההיסטוריות ▪ המנהיגות הערבית פלשתינית לדורותיה אחראית למצב, לא ישראל ▪ ידה המושטת של ישראל לא נענתה
אולמרט. דחו את ההצעה [צילום: מרים אלסטר, פלאש 90]
+שיח ושיג כואב עם שירת א.צ. גרינברג 07:55 31/01/23 | איתן קלינסקי | לרשימה המלאה
בכאב רב אני מביע את הסתייגותי מאמירה רווית יהירות לאומנית של משורר אהוב, אך אינני יכול לקבל את גישתו שבעולמנו קיימים - "שני מיני אדם בעולם נימולים וערלים" ▪ ובהתאם לקביעה זו הוא מתייחס לבני אדם
אורי צבי גרינברג [צילום: דוד אלדן/לע"מ]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
חשש ביטחוני מהתגברות תופעת המחבלים הבודדים
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / ישראלי-פלשתיני
הפלשתינים דחו 6 הצעות להקמת מדינה פלשתינית לצד ישראל:

בסוף השבוע מצאתי עצמי במפגש חוזר עם ספרי השירה של המשורר אורי צבי גרינברג. אודה, שאני שבוי בהערכה ואף בהערצה לעוצמות הלשוניות והשיריות בשירת א.צ. גרינברג, וזאת תוך חילוקי דעות מעמיקים עם גישתו הפוליטית. אני אוהב את ספר שיריו "רְחוֹבוֹת הַנָּהָר", כי אני חש שאני קורא פרץ לשוני ותכני מספר הספרים שלנו - התנ"ך.

מליאת הכנסת אישרה (יום ב', 30.1.23) בקריאה ראשונה את הצעת החוק לביטול אזרחות או תושבות מחבל שמקבל תגמול עבור ביצוע מעשה טרור. 89 חברי כנסת תמכו בהצעת החוק שהגישו חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה.

הסיבות לעזיבת הפלשתינים הערבים תושבי ארץ ישראל שנויות במחלוקת: המנהיגות הערבית פלשתינית לדורותיה מטילה את כל האחריות על היווצרות בעיית הפליטים על ישראל. הצד הפלשתיני טוען - הפלשתינים גורשו בכוח מהשטחים שבשליטת מדינת ישראל. הקיצוניים בדעה שהגירוש היה מתוכנן מראש. אבל, העובדות מוכיחות שהמנהיגות הערבית-פלשתינית אחראית בלעדית להיווצרות הבעיה:

שר החוץ האמריקני טוני בלינקן יגיע היום לישראל והוא ייפגש עם ראש הממשלה נתניהו ועם יו"ר הרש"פ אבו-מאזן בניסיון להביא להרגעת הרוחות והפסקת האלימות.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il