טראמפ דחה בחודש את הטלת המכסים על הייבוא מקנדה ומקסיקו

שתי המדינות הבטיחו להרחיב את פעילותן למניעת הסתננות והברחת סמים לארה"ב נמשך הכאוס בממשל: הוקפאה פעילות סוכנות הסיוע USAID, טראמפ עשוי להודיע על סגירת משרד החינוך

איתמר לוין חדשות מלחמת הסחר תגובות
הנשיא דונלד טראמפ עיכב בחודש את הטלת המכסים על קנדה ומכסיקו, לאחר שהשתיים הודיעו שיגבירו את פעילותן למניעת הסתננות והברחת סמים לארה"ב. המכסים, בשיעור של 25%, אמורים היו להיכנס לתוקף היום (4.2.25). נכון לעכשיו, המכס בשיעור של 10% על הייבוא מסין יופעל היום.

טראמפ שוחח אתמול עם נשיאת מכסיקו, קלודיה שיינבאום, ועם ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו - עימם לא שוחח מאז השבעתו ולפני הודעתו בסוף השבוע על המכסים. שיינבאום הבטיחה לפרוס בגבול 10,000 מאנשי המשמר הלאומי. טרודו הודיע שממשלתו תקדם את יישומה של תוכנית בהיקף של מיליארד דולר לאבטחת הגבול, כולל פריסת כוחות וטכנולוגיה ומינוי אחראי למניעת הברחת סמים.

קנדה, מכסיקו וסין הן שותפות הסחר הגדולות ביותר של ארה"ב, ומלחמת סחר ביניהן תטלטל את העולם כולו. הבורסות ברחבי העולם הגיבו אתמול בירידות, חלקן חדות, על הטלת המכסים, בעוד הדולר התחזק מחשש להתגברות האינפלציה בארה"ב. טראמפ טוען שהיצרנים הזרים יצטרכו לספוג את המכסים, אך הדעה הכמעט-אחידה של הכלכלנים היא שלמעשה ההתייקרות תגולגל לכתפי הצרכן האמריקני.

גם אם המכסים על קנדה ומכסיקו לא יוטלו בסופו של דבר, טראמפ מאותת שהוא מוכן להשתמש בכלי זה כדי להשיג מטרות שאינן כלכליות, וגם במחיר של מלחמת סחר עולמית, עימות עם בעלת הברית הקרובה ביותר של ארצו (קנדה) ופגיעה במשק האמריקני. בשבוע שעבר הוא הודיע מהרגע להרגע על מכסים בשיעור של 25% על הייבוא מקולומביה, כאשר זו סירבה לקלוט שני מטוסים של מסתננים מגורשים. קולומביה חזרה בה בתוך דקות והמכסים לא הוטלו.

במקביל נמשך הכאוס בתוך הממשל האמריקני, עם הודעות על השעיה ואף הפסקה של פעולות בהיקף עתק - אשר חלקן מוטלות בספק מבחינה חוקית. את רוב הפעולות מוביל אילון מאסק, אותו העמיד טראמפ בראש "המשרד להתייעלות כלכלית". מינויו של מאסק אינו טעון אישור הסנאט, למרות שלכאורה הוא מצוי בסבך חסר תקדים של ניגודי עניינים כמי שמוביל כמה מן החברות הגדולות בארה"ב (טסלה, רשת X, חברת SpaceX) להן יש עסקים נרחבים עם הממשל ופעילות נרחבת בחו"ל.

מאסק קיבל בפועל כוח חסר תקדים, המתקרב רק לזה של טראמפ עצמו - אשר אמר הלילה, כי יבוצעו רק הצעות של מאסק שהוא יאשר. בין היתר, הוא דרש וקיבל גישה למערכת התשלומים הפדרלית שמנהל משרד האוצר, ולא ברור האם מדובר רק בגישה לצורכי מידע או שהוא גם יוכל בפועל לבלום הוצאות.

בשבוע שעבר הודיע טראמפ על השעיית כל סיוע החוץ, למעט לישראל ולמצרים. למחרת הבהיר הבית הלבן, כי אין המדובר בסיוע מציל חיים - אך במקביל הושעתה פעילות USAID, המחלקת מדי שנה 70 מיליארד דולר בסיוע הומניטרי ובריאותי ב-100 מדינות. שר החוץ, מרקו רוביו, מינה את עצמו למנהל בפועל של הסוכנות, כך שיוכל להחליט בעצמו על עתידה. ביטול הסוכנות יחייב אישור של הקונגרס, בו יש לרפובליקנים רוב - אם כי לא ברור האם הדמוקרטים לא יוכלו לבלום את החקיקה בסנאט והאם גם רפובליקנים מתונים יתמכו בצעד זה. הסיוע משרת במישרין גם את ארה"ב, במניעת התפשטות מגיפות העלולות לפגוע גם בה.

וושינגטון פוסט מוסר, כי טראמפ מתכוון לחתום על צו שיבטל את משרד החינוך, שתקציבו 200 מיליארד דולר בשנה; גם צעד זה מחייב אישור של הקונגרס, אך עצם פרסום הצו ייצור כאוס. מאסק טוען, כי כבר חסך לממשל מיליארד דולר ביום בביטול חוזים ובביטול משרות של מי שעסקו ב"גיוון, שוויון והכלה" (DEI).

הבית הלבן הודיע בשבוע שעבר על הקפאת העברה של טריליוני דולרים במענקים והלוואות למדינות ולמלכ"רים, אך שני שופטים פדרליים הוציאו צווי ביניים להשעיית המהלך. במקביל כבר הוגשו ארבע תביעות נגד פעילותו של מאסק, אך ייתכן שעד שיינתנו בהן פסקי דין ואפילו החלטות ביניים - הוא כבר יבצע מהלכים רחבי היקף ואף בלתי הפיכים.


Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך: 04/02/2025 | עודכן: 04/02/2025
+יותר ויותר מדינות יוצרות גושי סחר העוקפים את ארה"ב 12:14 04/02/25 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
צעדיו של טראמפ האיצו מגמה שהחלה עוד קודם לכן, מסביר ניו-יורק טיימס ▪ הסכמי הסחר הרב-לאומיים חוצים יבשות ומשטרים, ויוצרים שווקים המקיפים מיליארדי בני אדם
נמל דובר. גם בריטניה מחפשת חלופות [צילום: קים צ'אונג, AP]
+מלחמת הסחר מחריפה: סין מעלה את המכסים על ייבוא מארה"ב 09:35 04/02/25 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
מיד לאחר שנכנסה לתוקף העלאת המכסים עליה הודיע טראמפ, הגיבה סין בהעלאה דומה על נפט, גז טבעי, ציוד חקלאי ועוד ▪ הודיעה גם על חקירה נגד גוגל בחשד למונופול בלתי חוקי ועל הגבלת ייצוא מתכות חיוניות
טראמפ אמר שישוחח ביממה הקרובה עם שי [צילום: דמיטרי לובצקי, AP]
+ההיסטוריה חוזרת? מכסי טראמפ מעוררים חשש בשווקים 08:45 04/02/25 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
גל חדש של מכסים שהוטלו על-ידי ממשל טראמפ מעורר חששות מפני משבר סחר עולמי, בדומה למדיניות הפרוטקציוניסטית של שנות ה-30 ▪ שווקים באירופה, באסיה ובצפון אמריקה מגיבים בתנודתיות חדה, עם ירידות במגזרי טכנולוגיה, ברכב ובסחורות ▪ כלכלנים מזהירים כי המכסים עלולים להחמיר את האינפלציה, לשבש שרשראות אספקה ולהאט את הצמיחה הכלכלית העולמית
שוקי העולם מגיבים בהלם

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
טראמפ דחה בחודש את הטלת המכסים על הייבוא מקנדה ומקסיקו
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / מלחמת הסחר
ירידות משמעותיות נרשמו בבורסות העיקריות (3.2.25), בעקבות מלחמת הסחר שהכריז הנשיא דונלד טראמפ נגד קנדה, מקסיקו וסין - שלוש שותפות הסחר הגדולות ביותר של ארה"ב. במקביל נרשמה עלייה חדה בשער הדולר, עקב החששות מפני התפרצות אינפלציונית בשל הטלת המכסים. עם זאת, המסחר בוול סטריט הסתיים בירידות מתונות מאלו שבהן החל, לאחר הודעה על עיכוב המכסים נגד מקסיקו.

שדרות פנסילבניה בוושינגטון הן הרחוב הפוליטי החשוב ביותר בעולם. במספר 1600 ניצב הבית הלבן, ובצמוד אליו - משרד האוצר. במעלה הרחוב מצויים משרד המשפטים ומטה ה-FBI, הארכיון הלאומי, הגלריה הלאומית לאמנות, עיריית וושינגטון, בית ההארחה בלייר האוס ועוד. בקצהו מתנוסס בניין הקפיטול ובו הקונגרס על שני בתיו. ויש בו גם שגרירות, אחת ויחידה מבין 186 השגרירות בעיר: זו של קנדה.

עשרות שנים של אינטגרציה בסחר בצפון אמריקה עומדות בפני טלטלה עזה, עם הודעתו של דונלד טראמפ (1.2.25) על הטלת מכסים של 25% על קנדה ומקסיקו, שתי שותפות הסחר הגדולות ביותר של ארה"ב. המכסים יזיקו לכל השלוש, במיוחד לענפי החקלאות, הרכב והאנרגיה, אך בעיקר לקנדה ומקסיקו – צופה ניו-יורק טיימס.

ברשתות החברתיות הסיניות הוא ידוע בשם "החבר ג'יאנגו". זהו כינויו של דונלד טראמפ ומשמעותו "בונה המדינה" – אבל הכוונה איננה לארה"ב אלא לסין: הוא כל כך רע לראשונה, עד שהוא טוב לאחרונה. כמה מאנשי האליטה הפוליטית רואים את הדברים בצורה קצת שונה: בחירתו מחדש היא סימן לשקיעתה של ארה"ב, מה שמאפשר לשליטי סין לקדם את הגרסה שלהם לניהול העולם. אבל הם גם יודעים שטראמפ מציב סיכונים של ממש, במיוחד לכלכלתה של מדינתם השקועה בצרות.

חלפו כמעט 100 שנים מאז הפעם האחרונה בה הקונגרס האמריקני אישר חוק שהטיל מכסים. החוק משנת 1930, שקבע מכס של כ-20% והצית מלחמת סחר של הכל בכל. החוק היה יעיל מאוד בהרסנותו: הסחר העולמי צנח בשני שלישים וגרם למחוקקים שלא לגעת בנושא מאז.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il