קשיים ראייתיים ופגיעה בהליך הוגן: בוטל כתב האישום בפרשת שדה תימן

התביעה הצבאית קבעה כי התשתית הראייתית בתיק מורכבת ואינה מספקת להרשעה שחרור העציר הביטחוני לעזה פגע ביכולת לבסס את האישומים הדלפת חומרי חקירה וראיונות לתקשורת עוררו טענות להגנה מן הצדק הרמטכ"ל הורה להפיק לקחים בעקבות כשל מקצועי חמור

עידן יוסף חדשות פרשת שדה תימן תגובות
יולי 2024 – פתיחת חקירה נגד משרתי מילואים מכוח 100
פברואר 2025 – הגשת כתב אישום נגד חמישה נאשמים
אוקטובר 2025 – שחרור העציר הביטחוני לעזה ופתיחת חקירת הדלפה
תחילת 2026 – בחינה מחודשת של הראיות על-ידי הפצ"ר
מרס 2026 – החלטה על ביטול כתב האישום

הפרקליט הצבאי הראשי, אלוף איתי אופיר, החליט לבטל את כתב האישום נגד חמישה חיילי מילואים שנאשמו בפרשת "שדה תימן". ההחלטה התקבלה לאחר בחינה מחודשת של הראיות וההתפתחויות שחלו מאז הגשת כתב האישום, ובהן קשיים ראייתיים, שחרור העציר הביטחוני לעזה וטענות חמורות לפגיעה בהליך הוגן.

לפי הודעת דובר צה"ל, ההחלטה התקבלה לאחר בחינה של מכלול השיקולים, הראיות והנסיבות הרלוונטיות. בין השיקולים שצוינו: מורכבות התשתית הראייתית, שחרור העציר הביטחוני במסגרת עסקת החטופים, טענות להגנה מן הצדק בשל התנהלות גורמים במערכת האכיפה הצבאית, וכן קשיים פרוצדורליים בקבלת חומרי חקירה מתיק המתנהל במשטרת ישראל.

הפצ"ר קבע כי הצטברות הנסיבות החריגות והפגיעה האפשרית בזכות להליך הוגן מחייבות את ביטול כתב האישום.

רקע לפרשה

החקירה החלה ביולי 2024 נגד מספר משרתי מילואים ששירתו בכוח 100 במחנה שדה תימן. הם נעצרו בחשד לעבירות אלימות כלפי עציר ביטחוני. המעצר עורר סערה ציבורית ומחאות, שחלקן אף כללו פריצה לשני בסיסים צבאיים.

זמן קצר לאחר פתיחת החקירה פורסמו בתקשורת חומרים מתוך תיק החקירה, ובהם קטעים מסרטון אבטחה ותוצאות בדיקות פוליגרף של חלק מהחשודים. הפרסומים עוררו ביקורת ציבורית חריפה והובילו לפתיחת בדיקה פנימית לאיתור מקור ההדלפה.

בפברואר 2025 החליטה הפצ"רית דאז להגיש כתב אישום נגד חמישה מהחשודים בעבירות אלימות.

אולם בהמשך חלו התפתחויות דרמטיות: באוקטובר 2025 נפתחה חקירה במשטרת ישראל בחשד להדלפת חומרי חקירה ושיבוש בדיקה פנימית בפרקליטות הצבאית. זמן קצר לאחר מכן ביקשה הפצ"רית לסיים את תפקידה והודתה כי היא שהורתה על העברת החומרים לכלי תקשורת במהלך החקירה. בעקבות זאת הושעו מספר קצינים בפרקליטות הצבאית.

קשיים ראייתיים משמעותיים

ההחלטה המקורית להגיש כתב אישום נשענה על שלושה רכיבים מרכזיים: עדותו של העציר הביטחוני, סרטון אבטחה שתיעד את אזור הכליאה ומסמכים רפואיים שנגעו למצבו לאחר האירוע.

עם זאת, במסמך המסכם של הפרקליטות הצבאית צוין כי הסרטון אינו מציג תמונה חד־משמעית של המעשים המיוחסים לנאשמים. חלק גדול מהפעולות מוסתר, ולא ניתן לקבוע באופן ברור כי התרחשו מעשי אלימות ברף הנדרש להרשעה פלילית. בנוסף, נמצאו סתירות בגרסאות שמסר העציר לגורמים שונים לגבי נסיבות פציעתו.

נקודת מפנה נוספת התרחשה באוקטובר 2025, כאשר העציר הביטחוני שוחרר לרצועת עזה במסגרת עסקת שחרור החטופים. מצב זה יצר קושי משמעותי בהבאתו לעדות ובחקירה נגדית, ובכך פגע ביכולת לבסס את האישומים ולהבטיח הליך הוגן לנאשמים.

טענות להגנה מן הצדק

הפרקליטות הצבאית ציינה גם צבר נסיבות חריגות שעשויות לבסס טענת "הגנה מן הצדק". בין היתר נזכר ראיון טלוויזיוני שבו חוקר שהיה מעורב בפרשה התייחס בפומבי לראיות מתוך תיק החקירה בזמן שההליך הפלילי עדיין מתנהל.

בנוסף, החקירה הפלילית שנפתחה במשטרה בנוגע להדלפת חומרי החקירה והחשדות נגד בכירים בפרקליטות הצבאית התנהלה במקביל להליך הפלילי נגד החיילים. לפי המסמך, נסיבות אלו פגעו באופן משמעותי בתחושת ההוגנות המשפטית ובהליך הפלילי עצמו.

קשיים פרוצדורליים בניהול התיק

גם במישור הדיוני נמצא קושי להמשיך בהליך. חומרי החקירה במשטרה הנוגעים להדלפה עשויים להיות רלוונטיים להגנת הנאשמים, אך התביעה הצבאית אינה חשופה להם בשלב זה. מצב זה עלול להאריך את ההליך ולהקשות על בירור מלא של הטענות המשפטיות.

בנסיבות אלו קבע הפצ"ר כי קיים קושי משמעותי להמשיך בניהול התיק הפלילי.

שר הביטחון ישראל כ"ץ בירך על ההחלטה ואמר כי מדובר בצעד מתבקש:
"הצדק נעשה. אני מברך על החלטת הפרקליט הצבאי הראשי לסגור את תיקי שדה תימן נגד חיילי צה"ל ולבטל את כתב האישום נגדם". כ"ץ מתח ביקורת חריפה על ההחלטה המקורית של הפצ"רית המודחת אלופה יפעת תומר ירושלמי להעמיד את החיילים לדין ואמר כי המשפט "נולד בחטא תוך שימוש בעלילת דם נגד חיילי צה"ל ובשיטות חקירה עברייניות". לדבריו, תפקיד המערכת המשפטית הצבאית הוא להגן על חיילי צה"ל הלוחמים במלחמה ולא על "זכויות מחבלי הנוח'בה".

הרמטכ"ל עודכן בפרטי ההחלטה והביע גיבוי לפרקליט הצבאי הראשי. עם זאת, בעקבות מה שהוגדר ככשל מקצועי חמור הורה להפיק לקחים ולנקוט צעדים למניעת הישנות מקרים דומים.

לדברי צה"ל, עם גילוי הפרשה הושעו כל הקצינים המעורבים בשירות, והרמטכ"ל הנחה להשלים בהקדם את בחינת ההליכים הסגליים בעניינם.

בצה"ל הדגישו כי עצמאותה המקצועית של הפרקליטות הצבאית היא עיקרון יסוד, וכי אנשיה ממשיכים לפעול במקצועיות גם בימי הלחימה.

Author
עיתונאי וראש מערכת החדשות. חשבון ב-X ↗ ; פייסבוק ↗
תאריך: 12/03/2026 | עודכן: 12/03/2026
+מדוע גיא פלג לא מתנצל 21:06 12/03/26 | משה כהן-אליה | לרשימה המלאה
ערוץ 12 נמנע מהתנצלות בפרשת שדה תימן ▪ פער בין הדיווח לכתב האישום ▪ הגשת תביעות השתקה נגד המבקרים ▪ עלילת דם נגד חיילי צה"ל במסמכי האו"ם
פלג. מדוע הוא לא מתנצל [צילום: חיים גולדברג/פלאש 90]
+נתניהו: "ישראל חייבת לרדוף את אויביה - לא את לוחמיה" 17:59 12/03/26 | עידן יוסף
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לסגירת התיק נגד לוחמי כוח 100 בפרשת שדה תימן ואמר כי "עלילת הדם שנקראת פרשת שדה תימן נגד לוחמי כוח 100, שהוציאה את דיבת ישראל בעולם בצורה חסרת תקדים, הגיעה לקיצה". נתניהו הוסיף כי "לא מתקבל על הדעת שלקח כל כך הרבה זמן לסגור את התיק שנוהל בצורה פושעת נגד לוחמי צה"ל שמתמודדים עם הגרועים שבאויבינו", והדגיש כי "מדינת ישראל חייבת לרדוף את אויביה ולא את לוחמיה הגיבורים".


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
קשיים ראייתיים ופגיעה בהליך הוגן: בוטל כתב האישום בפרשת שדה תימן
תגובות  [ 1 ] מוצגות   [ 1 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
כותרת התגובה שם הכותב שעה    תאריך
1
אריאלה
12/03/26 17:03
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / פרשת שדה תימן
היועצת המשפטית של משרד המשפטים, יעל קוטיק, לא עדכנה את היועצת המשפטית לממשלה, גלי מיארה, בחוות דעתה לגבי ליווי פרשת הפצ"רית לשעבר, יפעת תומר-ירושלמי. כך מציינת (9.3.26) פרקליטות המדינה, שהגישה לבג"ץ את עיקרי חוות דעתה של קוטיק. זאת, למרות שחוות הדעת נוגעת אישית למיארה ולמרות שקוטיק כפופה לה מבחינה מקצועית (כמו כל היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה וביחידותיה).

פרקליט המדינה, עמית איסמן, יטפל בתיק הפצ"רית לשעבר, יפעת תומר-ירושלמי - הודיעה (8.3.26) היועצת המשפטית של משרד המשפטים, יעל קוטיק. התיק לא יועבר ליועצת המשפטית לממשלה, גלי מיארה, בשל האפשרות שמי מאנשי לשכתה יתבקש להעיד בהליך.

היועצת המשפטית של משרד המשפטים, יעל קוטיק, קיבלה ארכה של שבוע להודיע לבג"ץ למי בפרקליטות ניתן להעביר את ליווי תיק הפצר"ית לשעבר, יפעת תומר-ירושלמי. השופטת דפנה ברק-ארז נענתה (2.3.26) לבקשת הארכה, תוך שהיא רושמת לפניה את דבריה של קוטיר ולפיהם "ייעשה המאמץ להשלים את המלאכה עוד קודם לכן".

היועצת המשפטית במשרד המשפטים, עו"ד יעל קוטיק, הודיעה לבית משפט השלום (יום ג', 24.02.26) כי היא מבקשת מיוזמתה להסיר את צו איסור הפרסום שהוטל על פרשה הנוגעת אליה.
24/02/2026 | יואב יצחק | חדשות

שופטת בית המשפט העליון, דפנה ברק-ארז, רומזת (22.2.26), כי על היועצת המשפטית למשרד המשפטים, יעל קוטיק, להעביר לגורם בפרקליטות את ליווי חקירת פרשת שדה תימן והפצ"רית. כך עולה מהחלטה שנתנה הערב, בעקבות עתירה של התנועה לאיכות השלטון.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il