חמישה מיליון שמות: יד ושם משלים 80% מזיהוי קורבנות השואה

מדובר באבן דרך היסטורית במלאכת הזיכרון עוד כ-250 אלף עשויים להתגלות בעזרת בינה מלאכותית במכון מדגישים: מאות אלפים יישארו ללא תיעוד משום שלא נותר מהם כל זכר ביום חמישי ייערך יום עיון מיוחד על עבודת האיתור רבת-השנים

עידן יוסף חדשות שואה וגבורה תגובות
יד ושם הכריז על הישג היסטורי: חמישה מיליון שמות של קורבנות השואה כבר מתועדים במאגר המרכזי, המונגש לציבור הרחב. זוהי פסגה יוצאת דופן במלאכת איסוף הנתונים, שנמשכת כבר למעלה משבעים שנה מאז הקמת המוסד. על-אף ההישג, מומחי יד ושם מעריכים כי מאות אלפי קורבנות לא ניתן יהיה לזהות לעולם, משום שלא נותר כל תיעוד לקיומם.

לדברי הצוות המקצועי, המאגר משלב כיום עשרות מיליוני רשומות - דפי עד, רשימות גירוש, מפקדי אוכלוסין, יומנים אישיים ותיקים משפטיים. כל פריט נבדק, מוזן ומוצלב במערכות מתקדמות שנועדו לשחזר שמות שאבדו, לעיתים מתוך אותיות דהויות או תעתיקים שונים. אחת החדשנויות המרכזיות היא שימוש באלגוריתמים של למידת מכונה, המאפשרים לאתר קשרים בין נתונים ולזהות התאמות שאיש לא היה מצליח לגלות ידנית.

הד"ר אלכסנדר אברהם, מנהל מאגר השמות ב־37 השנים האחרונות, מסביר כי "במקרים רבים דף העד הוא הדבר היחיד שנותר מאדם שנרצח". לדבריו, הגרמנים הנאצים ביקשו "לא רק לרצוח את היהודים, אלא למחוק את עצם זכר קיומם, ומאגר השמות מונע את ההיעלמות הזאת".
מאגר השמות של יד ושם נבנה מאוסף עצום של מקורות. 2.8 מיליון מהשמות נאספו באמצעות דפי עד שמילאו בני משפחה, חברים וקהילות יהודיות ברחבי העולם. בשנת 2013 הוכר האוסף כזיכרון עולם של אונסקו. אחרים התגלו דרך מצבות בבתי עלמין, לוחות זיכרון בבתי כנסת ומכתבים אישיים שנשמרו בבתים פרטיים.

כדי להתאים את המאגר לעידן הדיגיטלי, פיתחו מומחי יד ושם אינדקסים מורכבים של תעתיקים, שמות מקומות וגרסאות כתיב שונות, וכן תוכנות הצלבה שמאחדות נתונים על אדם אחד ממקורות שונים. בזכות כלים אלה, המאגר כולל כיום גם מאות אלפי "תיקים אישיים" המשחזרים פרטים מחייהם של הקורבנות.

יו"ר יד ושם, דני דיין, מתאר את הרגע הנוכחי כנקודת שיא אך גם תזכורת: "מאחורי כל שם יש חיים שלמים - ילד שלא זכה לגדול, הורה שלא שב הביתה, קול שנדם לעד. חובתנו היא שכל אחד מהם ייזכר בשמו".

ביום חמישי הקרוב (6.11.25) יקיים יד ושם יום עיון מיוחד לציון ההישג. במהלכו ייחשפו סיפורים מאחורי תהליך הזיהוי, שיטות העבודה המורכבות, והצצה ליוזמות החדשות שצוותי החוקרים מפתחים כיום באמצעות טכנולוגיות מתקדמות. הוא ייערך באולם ע"ש אדמונד י' ספרא ביד ושם, תחת הכותרת "עד השם האחרון". הכנס יעניק למשתתפים הצצה נדירה אל מאחורי הקלעים של תהליך איסוף השמות ואל הסיפורים שנחשפו לאורך הדרך. ישתתפו בו יו"ר יד ושם דני דיין, הפילנתרופ יוסי הולנדר, הרב הד"ר בני לאו, הד"ר אלכס אברהם, הד"ר יעל ריצ'לר פרידמן, הד"ר אלה פלורסהיים והד"ר יעל נידם־אורביטו.

בתוכנית גם אתנחתהות מוסיקליות בביצוע הכנר מרדכי שנוולד, חברי-דיון מקצועיים וסדנות גנאלוגיה ייחודיות למתעניינים. ההשתתפות חופשית בהרשמה מראש, ומספר המקומות מוגבל.

ביד ושם מדגישים כי גם במאה ה־21, מלאכת איסוף השמות אינה רק תיעוד היסטורי - היא מאבק מוסרי מתמשך נגד מחיקת זהות אנושית. כל שם שנוסף למאגר הוא ניצחון קטן על הרצון הנאצי למחוק את הזיכרון, והבטחה כי קולו של הקורבן לא ייעלם מן העולם.
Author
עיתונאי וראש מערכת החדשות. חשבון ב-X ↗ ; פייסבוק ↗
תאריך: 03/11/2025 | עודכן: 03/11/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
חמישה מיליון שמות: יד ושם משלים 80% מזיהוי קורבנות השואה
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / שואה וגבורה
לראשונה בתולדותיו, יושבת (23.10.25) מוסד "יד ושם" על-ידי עובדיו, המאוגדים ב"כוח לעובדים". כ־400 עובדים ישביתו את כלל הפעילות, במחאה על כך שמשרד האוצר נסוג מהסכמות שנחתמו עימם לאחר שבע שנות מו"מ לשיפור תנאי השכר.
22/10/2025 | עידן יוסף | חדשות

ברשימה זו, המוקדשת לדמותו של אהרון ציזלינג, אני מבקש להתייחד עם בת דודתי האהובה, חנה קלינסקי ז"ל בת המושבה פתח תקוה, ועם חברה לחיים, יובל ציזלינג ז"ל, בנו של אהרון ציזלינג, מי שנמנה בין חותמי מגילת העצמאות והיה שר החקלאות הראשון בממשלת ישראל הזמנית וחבר בכנסת הראשונה והשנייה. מצער, שישנם אנשים שעשו היסטוריה, ופועלם נעלם מאיתנו אי-שם בתהומות הנשייה של ההיסטוריה. כזה היה אהרון ציזלינג.

חלק מבין שלל מעשי הזוועה שביצע חמאס ב-7 באוקטובר 2023, היו גרועים אף אלו שביצעו הנאצים בשואה. חוקי הגזע אסרו על מגע מיני בין "ארים" ליהודיות, ובכלל זה אונס שלהן; אומנם היו פגיעות מיניות בשואה, אך לא בהיקף נרחב (יחסית) ובוודאי שלא כמדיניות מלמעלה. לאנשי חמאס, כידוע לנו היטב, לא היו שום מגבלות כאלה. ובעוד הגרמנים עשו כמיטב יכולתם כדי להסתיר את פשעיהם בכלל ואת רצח היהודים בפרט, חמאס התגאה במעלליו ואנשיו הנציחו ואף שידרו אותם.

שני ציורי שמן נדירים מהמאה ה-17, המתארים זרי פרחים על לוחות נחושת, התגלו לאחרונה במכירה פומבית בעיירה ניוארק שבאוהיו - אך לא מדובר ביצירות רגילות. הציורים, שצוירו על-ידי האמן ההולנדי אמברוזיוס בוסחארט, נבזזו ממשפחת אדולף שלוס היהודית בפריז בשנת 1943, והיו חלק מאוסף אמנות שנשמר במטהו של אדולף היטלר במינכן.
16/09/2025 | מירב ארד | חדשות

ישראל עומדת מול תהום. האיש שהפך את המדינה לזירת הקרב האישית שלו, הצליח להוביל אותנו למצב שבו העולם כולו רואה בנו את מה שחששנו תמיד להיות, עם מצורע. ההזדהות האוטומטית, המובנת מאליה, עם טראומת השואה, נשחקת. זיכרון שהיווה לנו עוגן מוסרי במשך עשרות שנים, מאבד את כוחו, מתפורר לנגד עינינו.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il