|   15:07:40
  איתמר לוין  
מועדון VIP
להצטרפות הקלק כאן
בימה חופשית ב-News1
בעלי מקצועות חופשיים מוזמנים להעביר אלינו לפרסום מאמרים, מידע בעל ערך חדשותי, חוות דעת מקצועיות בתחומים משפט, כלכלה, שוק ההון, ממשל, תקשורת ועוד, וכן כתבי טענות בהליכים בבית המשפט.
דוא"ל: vip@news1.co.il
כתבות מקודמות
מחלקה ראשונה
ניסן-אייר בספריו של איתמר לוין
כתיבת המומחים
מה צריך לדעת כשמתכננים חופשה באילת?
מקווה לנצח באלקטורים [צילום: אלכס ברנדון, AP] מוביל במדינות המפתח [צילום: אנדרו הרניק, AP]

דונלד טראמפ או ג'ו ביידן: מילון המונחים

הנתיב, המעבר, הנקודות, הסקרים

איימי קוני-בארט וקאמלה האריס, ג'ורג' פלויד וג'ים קארי, דיסאינפורמציה ורוסיה, הנתיב ומדינות המפתח, סקרים ונקודות, ישראל וטקסס, קורונה והאנטר ביידן, דוחות מס והסכמי אברהם - וגם 14 בדצמבר
03/11/20  |   איתמר לוין   |   מיוחדים ברשת   |   בחירות בארה''ב 2020   |   תגובות
מדינות המפתח / CNN

איימי קוני-בארט. התקווה הגדולה של דונלד טראמפ, משום שהוא מעריך ש"הבחירות יוכרעו בבית המשפט העליון" ולכן מצפה שהשופטת החדשה תבצר את הרוב השמרני לטובתו. בשני התיקים הראשונים לגבי נוהלי ההצבעה שהגיעו לבית המשפט לאחר השבעתה, היא לא סיפקה את הסחורה.

אלקטורים. שיטה אמריקנית ייחודית הגורמת לעיתים למפסיד להפוך למנצח. נקבעה לפני 250 שנה, והאמריקנים דבקים בה - כמו בחוקתם בכלל - למרות שאי אלו דברים השתנו בתקופה זו, ולמרות שהיא אנטי-דמוקרטית בעליל.

בוש נגד גור. פסק דינו של בית המשפט העליון משנת 2000, שהעניק את הניצחון לג'ורג' בוש הבן על פני אל גור, כאשר הורה להפסיק את הספירה החוזרת של הקולות בפלורידה. המאבקים המשפטיים השנה עלולים לגרום לו להיראות כמו סכסוך שכנים.

בחירות. לנשיא, לקונגרס (ע"ע), ל-11 מושלים, לבתי מחוקקים מדינתיים, למאות משרות בכל זרועות הממשל. בארה"ב זוהי משימה מפרכת, מה שמסביר חלקית של שיעור ההצבעה הנמוך בבחירות לנשיאות: 55.5% לפני ארבע שנים, באופן קבוע מתחת ל-60% מאז 1972.

ג'ורג' פלויד. ראפר שחור שנרצח בידי שוטר לבן בעיר מיניאפוליס במאי השנה - אירוע שחולל הפגנות ומהומות על-רקע גזעי (בעיקר בססמה Black Lives Matters). סלע מחלוקת מרכזי בין דונלד טראמפ לג'ו ביידן.

ג'ים קארי. מגלם את ג'ו ביידן ב-Saturday Night Live. האם בארבע השנים הבאות הוא יתפוס את מקומו של דונלד-אלק טראמפ-בולדווין?

גל אדום / גל כחול. נצחונות סוחפים לרפובליקנים (ה"אדומים") או לדמוקרטים (ה"כחולים") הנובעים מהתלהבות המונית.

דוחות מס. אני או-טו-טו מפרסם אותם; רק לחכות שרואי החשבון שלי יגמרו להכין אותם; רק לחכות שיסתיים הליך השומה. דונלד טראמפ מבטיח זאת כבר חמש שנים, ובינתיים ראינו את הדוחות רק דרך חשיפת ענק של ניו-יורק טיימס. הדובדבן שבקצפת: טראמפ עשה כל כך הרבה תרגילי מס, עד שבשנים 2016 ו-2017 שילם מס פדרלי של 750 דולר בלבד לשנה (ולא חסרים פה כמה אפסים אחרי המספר).

דיסאינפורמציה. תופסת יותר ויותר את מקומן של העובדות. תופעה מדאיגה שאינה מקבלת מענה של ממש.

דסק ההחלטה. באנגלית: decision desk. האנשים המופקדים ברשתות הטלוויזיה על ההערכות לגבי המנצחים במדינות השונות. מישהו מקנא בהם?

האנטר ביידן. קמפיין טראמפ מציג אותו כמושחת וטוען שגם אביו כזה. לשתי הטענות אין כל הוכחה, מה שלא מונע את החזרה עליהן.

הנתיב. באנגלית: path. רשימת המדינות בהן צריך כל מועמד לזכות כדי לנצח בבחירות. כולל את המעוזים של שתי המפלגות, לצד מדינות הנוטות לעבר אותו מועמד ובתוספת כמה ממדינות המפתח (ע"ע).

הצבעה מרחוק. קרוב ל-100 מיליון אמריקנים כבר הצביעו בדואר, כשני שלישים מכלל הבוחרים ב-2016. הסיבה ברורה: הקורונה (ע"ע). דונלד טראמפ (שבעצמו הצביע בדואר כפי שעשה בעבר) טוען שוב ושוב שזהו פתח להונאות ולגזילת הניצחון ממנו. אין לו כל הוכחות לכך, נתוני העבר מלמדים שזוהי טענה חסרת בסיס, אבל טראמפ מכשיר בגלוי את הקרקע לסירוב אפשרי להכיר בנצחונו של ג'ו ביידן.

הקונגרס. יש גם מרוץ ל-35 מושבים בסנאט ולכל 425 המושבים בבית הנבחרים. האמריקנים נוטים לחלק בין שתי המפלגות את השליטה ברשות המחוקקת וברשות המבצעת, מה שמוביל לרוב לשיתוק בדרגות שונות של חומרה. הדמוקרטים צפויים לשמור על השליטה בבית הנבחרים, בעוד המרוץ לסנאט פתוח (כיום 47-53 לרפובליקנים).

הסכמי אברהם. את האמריקנים זה לא מעניין וסביר להניח שלפחות 90% כלל לא שמעו עליהם.

טקסס. המדינה המעניקה 38 אלקטורים, המספר השני בגובהו (אחרי ה-55 של קליפורניה ולפני ה-29 של ניו-יורק ופלורידה). מהווה עשרות שנים מעוז רפובליקני; זוכרים את הנשיאים לבית בוש? אבל הפעם המרוץ צמוד בהרבה, אם כי סיכוייו של טראמפ עודם עדיפים. ניצחון של ביידן כאן יסגור את הסיפור.

ישראל. לא עלתה לדיון במערכת הבחירות, וטוב שכך - משום שהדבר מלמד שהתמיכה בה עודנה מצויה בקונצנזוס. אבל יש סימנים מדאיגים לשחיקה משמעותית במפלגה הדמוקרטית, מה שעלול לגבות מאיתנו מחיר כבד.

מדינות המפתח. כתריסר מדינות בהן אין מסורת של תמיכה מוצקה באחת המפלגות ושהמרוץ בהן צמוד יחסית. החשובות שבהן: ויסקונסין, פנסילבניה, מישיגן, פלורידה, אריזונה וצפון קרוליינה. בשלוש הראשונות ניצח טראמפ בהפרשים מזעריים ב-2016 (פחות מ-1%), וכעת ביידן מוביל בהן בבטחה לפי הסקרים. טראמפ חייב לזכות ברוב מדינות המפתח כדי שיהיה לו סיכוי לנצח.

מוצאי יום הבחירות. באנגלית: election night. השנה זה עלול להימשך יום, יומיים, אולי שבוע, אפילו כמה שבועות - תלוי בספירת הקולות שיישלחו בדואר ובעשרות/מאות הליכים משפטיים עד לבית המשפט העליון.

מניין הקולות. באנגלית: popular vote. המספר הכולל של הקולות בכל ארה"ב. בשל שיטת האלקטורים (ע"ע), יתרון בו אינו מבטיח ניצחון בבחירות. כמו ב-2016, טראמפ יוצא מן הנחה שיפסיד במניין הקולות - ומקווה לנצח במניין האלקטורים.

מעבר. באנגלית: transition. תהליך העברת השלטון מהנשיא היוצא וממשלו לנשיא הנכנס וממשלו. טראמפ סירב, בצורה חסרת תקדים, להבטיח מעבר חלק לממשל ביידן אם יפסיד. יש החוששים, כי במקרה כזה - הוא עלול לפגוע בממשל התקין ותומכיו אולי אפילו יפעלו באלימות.

נקודות. גם: נקודות האחוז. באנגלית: points. המונח הנכון למדידת הפער בין המועמדים. אם מועמד א' מקבל 50% ומועמד ב' מקבל 40%, הפער ביניהם הוא 20% - אבל רק עשר נקודות האחוז.

סקרים. בטראומה מאז 2016. הסוקרים ואמצעי התקשורת המצטטים אותם טוענים שהלקחים הופקו והליקויים תוקנו - אך באותה נשימה מוסיפים שהפעם הקורונה יכולה לטרף את הקלפים. בקיצור: חכו לתוצאות האמת.

עימות. פעם זו הייתה זירה ראשונה במעלה להכרת המועמדים ודעותיהם. דונלד טראמפ גרם לכך, שכאשר העימות השני היה בסך-הכל מכובד וענייני באופן יחסי - כולם היו מרוצים.

עצרות. הכלי המרכזי של טראמפ לשלהוב תומכיו ולקבלת סיקור טלוויזיוני נרחב חינם. נפגע קשות בשל הקורונה (ע"ע) ומשום שהרשתות הפסיקו לשדר אותן במלואן בשידור חי. טראמפ חידש אותן תוך הפרת מגבלות הקורונה. ביידן, לעומתו, עבר לכינוסים כמעט אינטימיים שנראו לעיתים מעוררי רחמים.

קאמלה האריס. לראשונה: מועמד לנשיא או סגן נשיא ששני הוריו מהגרים. לראשונה: אישה שחורה מועמדת לסגן נשיא. לראשונה: מועמד לנשיא או סגן נשיא הנשוי ליהודי. האם האמריקנים בשלים לכל אלו, במיוחד בהתחשב בגילו של ג'ו ביידן (78)?

קורונה. הגורם המשמעותי ביותר בבחירות 2020 - גם בשל המחלוקת על טיפולו של דונלד טראמפ במגיפה וגם בשל ההשפעה של שיעור ההצבעה (ע"ע) ועל ההצבעה מרחוק (ע"ע).

רוסיה. מתערבת גם השנה בבחירות, אם כי בהיקף ובחומרה פחותים מאשר ב-2016. אחד ההסברים: מטרתו הבסיסית של ולדימיר פוטין היא לגרום לחילוקי דעות ולחתור תחת אמינות ההליך ותוצאותיו - ודונלד טראמפ כבר עושה את זה מצוין.

רשתות חברתיות. הבית של הדיסאינפורמציה (ע"ע), עובדה המאפילה על חשיבותן כזירה דמוקרטית לחילופי דעות, הבעת עמדות וגיוס תומכים ותורמים.

שיעור ההצבעה. גבוה טוב לדמוקרטים, נמוך טוב לרפובליקנים. זו הסיבה שמחוקקים, עורכי דין ואפילו שופטים משתי המפלגות מנסים להשפיע עליו כדי להשיג את התוצאה הרצויה להם, במיוחד בנושא ההצבעה מרחוק (ע"ע). תופעה מדהימה ובל-תיאמן: האפשרות להצביע והכללים לספירת הקולות מושפעים משיקולים פוליטיים, הדוחקים את עקרון-העל של הזכות להצביע.

14 בדצמבר 2020. מועד הכינוס של חבר האלקטורים הבוחרים רשמית את הנשיא. המועד בו הכל צריך להסתיים, ברוך השם.

תאריך:  03/11/20   |   עודכן:  03/11/20
איתמר לוין
+"פינוקיו" גם לטראמפ וגם לביידן
17:52 03/11/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
באופן בלתי מפתיע, טראמפ שיקר הרבה יותר מאשר ביידן - אך גם יריבו עשה זאת  ▪  בלופים עובדתיים, טענות אבסורדיות, הבטחות שווא והאשמות כוזבות
(3.64 מול 2.67 [צילום: ינס מאייר, AP])
כיצד טראמפ יכול לנצח, 3.11.20 / CNN
+הקרב הבא בארה"ב: ספירת הקולות
15:01 03/11/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
הרפובליקנים והדמוקרטים מתכוננים למאבקים משפטיים עד רמת המחוז, בעיקר בנוגע לקולות שיגיעו בדואר לאחר יום הבחירות  ▪  טראמפ רמז בבירור שבכוונתו לערער אם ביידן ינצח  ▪  הרפובליקנים כבר מנסים לפסול קולות בהצבעה המוקדמת; אומרים שברצונם להבטיח שרק הקולות הכשרים ייספרו
המצביעים הראשונים: בניו-המפשייר [צילום: סקוט אייזן, AP]
פילדלפיה. חוסר ודאות בפנסילבניה [צילום: מאט סלוקום, AP]
+אלוהים ברך את אמריקה
13:13 03/11/20  |  דן מרגלית   |   לרשימה המלאה
מה שנגלה בארבע שנותיו של דונלד טראמפ בבית הלבן החל זמן רב קודם לכן  ▪  טראמפ רק העצים את הכיעור והציף אותו
(רגע מכריע [צילום: מאט סלוקום, AP])
+הפלות, מריחואנה, שכר, עצמאות
13:02 03/11/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
לא רק הנשיא, בית הנבחרים ושליש מן הסנאט: גם בתי המחוקקים המדינתיים עומדים לבחירה, כמו עוד בעלי תפקידים וגם שורה ארוכה של משאלי עם
([צילום: פטריק סמנסקי, AP])
+החשובות ביותר: פנסילבניה ופלורידה
11:38 03/11/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
אם ביידן ינצח באחת מהן - סיכוייו של טראמפ ישאפו לאפס; אם טראמפ ינצח בשתיהן - סיכוייו ישתפרו משמעותית  ▪  מסביר גם מדוע 2020 שונה מ-2016
(פלורידה. צמוד כתמיד [צילום: AP])
+זה הכלב טמבל!
10:14 03/11/20  |  ארווין קליין   |   לרשימה המלאה
במקרה של טראמפ זה היה יכול להיות דבר כל כך פשוט, לאמץ כלב ולהצטלם אתו מדי פעם, במשך ארבע שנות כהונתו  ▪  אומנם בטח היו כאלה שהיו קמים ואומרים: "מי נתן לך רישיון לכלב יא טמבל!" אבל עם עובדות איש לא יכול להתווכח
(טראמפ. פני הדור כפני הכלב [צילום: אלכס ברנדון, AP])
+הבחירות הללו הן גם על סוגיות
09:10 03/11/20  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
האם לחייב עטיית מסיכות בכל ארה"ב? האם להעלות את שכר המינימום ולהעניק חופשת לידה בתשלום? מה לגבי מערכת המיסים והביטוח הלאומי? כיצד לטפל בבעיית ביטוח הבריאות? מהן העמדות לגבי אירן, השגרירות בירושלים ונאט"ו? האם להקשות על נשיאת נשק ולבטל עונשי מינימום? לא בכל הנושאים יש לשני המחנות תשובות ברורות
נגד מסיכות, בעד קיצוצי מס [צילום: אלכס ברנדון, AP]
בעד הסכם פריז, נגד חומה [צילום: אלכס ברנדון, AP]
+ממתין לתשובה
08:50 03/11/20  |  אביתר בן-צדף   |   לרשימה המלאה
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים  ▪  והפעם - מינוי והשבעה, מעוררי פלצות, משפט ראווה והפרה  ▪  "אל נא רפא נא לה" (במדבר י"ב, פסוק י"ג)  ▪  הרבה בריאות ואושר
(רבין. לא ברור איזו מורשת... [צילום: יעקב סער/לע"מ])
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
הנתיב, המעבר, הנקודות, הסקרים
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
תגובות בפייסבוק
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות   /  בחירות בארה''ב 2020
הניהול הלקוי של משבר הקורונה, יותר מכל דבר אחר, עלול לעלות לדונלד טראמפ במשרתו. המודל של אקונומיסט העניק לו בסוף השבוע שעבר סיכוי של 5% בלבד לנצח בבחירות. אלמלא המגיפה, הוא היה ניצב על סף בחירה מחדש. עד לקורונה הוא קיים את הבטחתו לשמר את הצמיחה הכלכלית; היא אומנם לא התקרבה ל-4% השנתיים שהבטיח, אבל טראמפ הצליח יותר מן התחזיות ורפורמת המס שלו העניקה סיוע פיננסי מתוזמן היטב. בסוף 2019 הייתה האבטלה ברמתה הנמוכה ביותר מזה 50 שנה והשכר בשכבות הנמוכות הלך ועלה.
02/11/2020  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
מנקודת מבטו של מנתח מגמות, המרוץ בין דונלד טראמפ לבין ג'ו ביידן היה משעמם. היו הרבה מאוד אירועים בלתי צפויים, אך רק בודדים מביניהם השפיעו על כוונות הבוחרים. המשבר הבריאותי והכלכלי בשל הקורונה, המהומות בעקבות רצח ג'ורג' פלויד, ועידות המפלגות והעימותים – כל אלו השפיעו במידה מועטה בלבד על הבוחרים. השינויים הללו היו בעיקרם לטובתו של ג'ו ביידן, שפתח פער בחודש אפריל ומאז לא התבונן לאחור. אקונומיסט מזכיר, כי לפי המודל שלו – לביידן יש סיכוי של 96% לנצח בבחירות (ראו קישור משמאל).
02/11/2020  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
הכל יודעים, כי יש סיכוי משמעותי לכך שתוצאות הבחירות לנשיאות ארה"ב לא ייוודעו כבר במוצאי יום הבחירות (לפי שעון ישראל – יום ד', 4.11.20, לפנות בוקר). המספר העצום של אמריקנים המצביעים הפעם בדואר – הוא עשוי להתקרב ל-100 מיליון – יגרום לכך שספירת הקולות תימשך ימים אחדים לאחר יום הבחירות, ובכמה מדינות גם שבוע נוסף. ניו-יורק טיימס מנסה להעריך מתי יפורסמו התוצאות של הקלפיות הפיזיות; אם אחד המועמדים יוביל בהן בשיעור ניכר, ניתן יהיה להניח שההצבעה בדואר לא תשנה את התוצאה הסופית.
02/11/2020  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
מהמדינות השמרניות ביותר ועד למדינות הנוטות לדמוקרטים, המועמדים הרפובליקנים לסנאט ניצבים בפני אתגר אדיר של שמירת הרוב הדחוק שיש למפלגתם כיום (53 מול 47). הקורונה המגיעה לשיאים בימים האחרונים של המרוץ והירידה בתמיכה בנשיא דונלד טראמפ אפילו במדינות הנאמנות לו ביותר, מושכות מטה גם את המועמדים לסנאט ומגדילים את סיכוייהם של הדמוקרטים לחולל מהפך – מסיק וושינגטון פוסט בעקבות שיחות עם עשרה אסטרטגים בשתי המדינות המעורבים לעומק במרוץ לסנאט.
02/11/2020  |  איתמר לוין  |   מיוחדים ברשת
הנהגת הרש"פ נערכת להמשך המאבק המדיני נגד ישראל אחרי הבחירות בארה"ב. ההערכה ברש"פ היא שהמועמד הדמוקרטי ג'וב ביידן הוא שינצח בבחירות ויהפוך לנשיא הבא, אך היא נערכת גם לאפשרות שהנשיא טראמפ יזכה בקדנציה נוספת.
בלוגרים
דעות  |  כתבות  |  תחקירים  |  לרשימת הכותבים
הרצל ובלפור חקק
הרצל ובלפור חקק
דברי הספד עם הבאתה למנוחות של המשוררת דלית בת אדם    שירתה הזכה של דלית בת אדם ידעה לשבות לבבות, שירה שהלכה במסלול השיבה המאוחרת, שיבה למחוזות ילדותה, למחוזות הקסם של ימי האתמול
דרור אידר
דרור אידר
האנטישמיות הגואה באוניברסיטאות בארה"ב ביחד עם המלחמה המתמשכת, גורמים לפקפוקים בצדקת הדרך    מה למדנו מההיסטוריה ומדברי חכמינו שבכל הדורות, מה פסק קרדאווי ומה צייצה חכמת פיזיקה על הת...
רון בריימן
רון בריימן
האשמת נתניהו כאילו הוא זה שמונע עסקה, היא עלילה מרושעת המופצת על-ידי מתנגדי נתניהו אשר שכחו מי האויב    אחת השגיאות החמורות ביותר של ממשלת ישראל: ההפרדה בין חטופים לחטופים, ואי-עמיד...
לרשימות נוספות  |  לבימה חופשית  |  לרשימת הכותבים
הרשמה לניוזלטר
הרשמה ל-SMS
ברחבי הרשת / פרסומת
ברחבי הרשת / פרסומת
News1 מחלקה ראשונה :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
מו"ל ועורך: יואב יצחק © כל הזכויות שמורות     |    שיווק ופרסום ב News1     |     RSS
כתובת: רח' חיים זכאי 3 פתח תקוה 4977682 טל: 03-9345666 פקס מערכת: 03-9345660 דואל: New@News1.co.il