אירופה ניצבת בפני החלטות ביטחוניות קשות מול טראמפ

האם לנסות להרוויח זמן? אולי להתארגן להגנה בלי סיוע אמריקני? וכיצד להגיב להצעת שלום באוקראינה? אקונומיסט מציג יותר שאלות מאשר תשובות ב-The World Ahead 2025

איתמר לוין מיוחדים ברשת מלחמת רוסיה באוקראינה תגובות
שובו של דונלד טראמפ לבית הלבן הוא פצצה מבחינת אירופה. המעצמות ביבשת ניצבות לפני שחיקה, ואולי אף היעלמות, של הברית המרכזית שלהן בדיוק כאשר ידה של רוסיה על העליונה במלחמה באוקראינה. יש להן ברירה חדה: דו-קיום עם הקרמלין או הגדלה ניכרת בתקציבי הביטחון שלהן. הוויכוח יכול לאחד את אירופה או לפלג אותה – מציין עורך אקונומיסט לענייני ביטחון, ששאנק ג'ושי, ב-The World Ahead 2025.

לאחר השבעתו של טראמפ ינסו ממשלות אירופה להגביל את הנזק. מצעד של מנהיגים, שרים ופקידים ינסו לשכנע אותו לאשרר את מחויבותה של ארה"ב לנאט"ו, להמשיך את הסיוע האמריקני לאוקראינה ולהבטיח שכל הסדר שם לא יגזור על קייב כפיפות מתמדת לקרמלין. המזכ"ל החדש של נאט"ו, מארק ראטה, יפנה לגאוותנות של טראמפ ויאמר לו שבטחונה של אירופה בידיו ושהאירופים הם בעלי ברית חיוניים מול סין.

אולם, ממשלות אירופה יודעות שסיכוייהן קלושים. דיונים אלו כנראה ייערכו במקביל למלחמת סחר עולמית, כולל מכסים של ארה"ב על אירופה. אפילו אם טראמפ לא ייצא רשמית מנאט"ו, הוא יכול לרוקן מתוכן את סעיף 5 באמנת הארגון – סעיף ההגנה ההדדית – באמצעות כמה מילים שישרבט.

מדיניותו של טראמפ בנושא אוקראינה תעוצב בידי בחירת עוזריו. הסימנים הראשונים הם של ניצים מהזרם המרכזי, כמו מרקו רוביו ומייקל וולץ, שיצטרכו להתמודד מול קיצונים כמו טולסי גבארד ופיט הגסת'. ייתכן שטראמפ יאמץ סוג של עסקה שהציע ג"ד ואנס: להקפיא את קווי החזית ולדרוש שאוקראינה תישאר ניטרלית. הוא עשוי לבקש מהאירופים להציב בה חיילים.

ג'ושי מנסה לשער כיצד אירופה תגיב. אפשרות אחת היא לנסות למשוך זמן: אולי רוסיה תאבד את התנופה, אולי ולדימיר פוטין יכבד את תנאיה של הפסקת אש, אולי נשיא פרו-אירופי ייבחר ב-2028. זו הייתה ברירת המחדל של אירופה זמן רב. אבל הכהונה השנייה של טראמפ אולי תשכנע אותה שהמדיניות וסדרי העדיפות של ארה"ב השתנו דרך קבע. לצד האפשרות של תבוסה אוקראינית, התוצאה עשויה להיות פעולה דרסטית יותר.

הבעיה הראשונה והדחופה ביותר היא מקורות: רק שני שלישים מחברות נאט"ו עומדות ביעד של 2% מהתוצר לביטחון. בלי ארה"ב יצטרכו להוציא כפליים כדי שתהיה תקווה כלשהי לסגור את הפערים הצבאיים. המשמעות תהיה חובות עצומים, העלאת מיסים או קיצוץ ברווחה ובבריאות, ויידרשו לכך הרבה יותר שנים מאשר כהונתו של טראמפ.

תפקידן של גרמניה, בריטניה וצרפת יהיה חיוני

האירופים יצטרכו גם להחליט האם להתארגן מחדש על בסיס הגנה משותפת. נכון לעכשיו, הם מעדיפים את המסגרת של נאט"ו, לצד הרחבת יכולות הביטחון במוסדות כמו האיחוד האירופי וגושים איזוריים. מאחר שנאט"ו פועלת בקונצנזוס, טראמפ יוכל לשתק אותה בזמן מלחמה ולמנוע מהאירופים לממש את תוכניות ההגנה שלהם. אבל הסתמכות על האיחוד האירופי מותירה בחוץ את בריטניה, בעלת תקציב הביטחון הגדול ביבשת, ואת טורקיה בעלת אחד הצבאות הגדולים. במקביל יתעורר מחדש הוויכוח על מקומו של הנשק הגרעיני הבריטי והצרפתי בהרתעת רוסיה.

הוויכוחים הללו יהיו קשים. ממשלות הגוש המזרחי לשעבר ייאבקו נגד ניסיון אמריקני לכפות על אוקראינה עסקה גרועה. הוצאות הביטחון במדינות הקרובות לרוסיה יעלו עוד יותר, אבל גוש זה אינו יכול למלא לבדו את צרכיה של אוקראינה ובוודאי שלא להוות תחליף לארה"ב. תפקידן של גרמניה, בריטניה וצרפת יהיה חיוני.

בריטניה שותפה עם ארה"ב בתחומי המודיעין והגרעין, ויהיה לה הכי הרבה להפסיד מקרע עם ממשל טראמפ. צרפת תהיה קשוחה יותר ותקרא לאיחוד להתקדם לעבר הגנה משותפת, כמו למשל הנפקת אג"ח למימון הוצאות הביטחון. שתי המפלגות העיקריות בגרמניה רואות את כהונתו השנייה של טראמפ כסוג של שעת חירום שאולי תצדיק גרעון תקציבי למימון הביטחון.

בכל מקרה, לא ברור כיצד ממשלות יגיבו להצעת שלום שיוביל טראמפ. להתנגד לה – פירושו להגדיל את הוצאות הביטחון כדי לממן סיוע לאוקראינה. להסכים לה – פירושו לתת לרוסיה ניצחון חלקי, זמן לבנות מחדש את כוחותיה ולהסכים לחיות עם מסך ברזל חדש או עם סכנה של מלחמה נוספת.
המאמר המלא
Author
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך: 22/01/25 | עודכן: 22/01/25
+הודו ממשיכה בהידוק היחסים עם רוסיה - וזה עלול להיות מסוכן 11:53 22/01/25 | איתמר לוין | לרשימה המלאה
בניגוד לתקוות המערב מאז תחילת המלחמה באוקראינה, שיתוף הפעולה הצבאי והכלכלי בין המדינות מתרחב ▪ אבל, מדגיש אקונומיסט, יש בעיות ביחסים השוטפים וסיכונים לטווח הארוך
מודי ופוטין במוסקבה, יולי 2024 [צילום: AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
אירופה ניצבת בפני החלטות ביטחוניות קשות מול טראמפ
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / מלחמת רוסיה באוקראינה
מאז תחילתה של המלחמה באוקראינה, ניסה המערב לשכנע את הודו להתרחק מרוסיה – אך היא סירבה. ממשלתה ציינה שרוסיה היא ידידה יציבה מזה עשרות שנים, סיפקה 65% מהרכש הצבאי שלה ב-20 השנים האחרונות ושהיחסים עימה הם משקל נגד ליריבתה העיקרית – סין. המסקנה במערב הייתה שהדינמיקה תשתנה לאורך הזמן, כאשר הודו תסתמך יותר על ארה"ב ובעלות בריתה לשותפויות צבאיות וכלכליות, כולל הסכם אמריקני-הודי ב-2023 לייצור מנועים למטוסי קרב.

בגבעת הקפיטול בוושינגטון יושבע מאוחר יותר היום דונלד טראמפ לנשיא ה-47 של ארה"ב, וייכנס לחדר הסגלגל במקומו של הנשיא היוצא ה-46, ג׳ו ביידן. אם לשפוט על-פי דבריו של טראמפ עצמו בשבועות האחרונים, כמו גם מאנשי הצוות שלו ונושאי תפקידים אחרים - לא יהיה רגע דל. כדאי להדק את החגורות.

נשיא אירן, מסעוד פזשכיאן, נפגש במוסקבה עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין (17.01.25), לחתימת הסכם שותפות אסטרטגית ל-20 שנה, הכולל שיתוף פעולה הדוק יותר בתחומי ההגנה, האנרגיה והסחר. ההסכם נועד לאפשר לשתי מדינות אלה לסייע זו לזו, במיוחד נוכח הסנקציות המוטלות עליהן מצד מדינות המערב, ובראשן מצד ארה"ב.
18/01/2025 | יואב יצחק | חדשות

בית המשפט בעיירה פטושקי, כ-100 ק"מ ממזרח למוסקבה, גזר עונשי מאסר (17.01.25) על שלושה מעורכי דינו של אלכסיי נבלני: ודימ קובזב, איגור סרגונין ואלכסיי ליפצר. השלושה נעצרו באוקטובר 2023 והואשמו בשיתוף פעולה עם קבוצות קיצוניות, בעקבות סיווג רשמי של רשתות נבלני כארגוני טרור על-ידי הממשלה הרוסית.
18/01/2025 | יואב יצחק | חדשות

ולדימיר פוטין הדהים את העולם בפלישתו לאוקראינה לפני שלוש שנים, במטרה להפיל את ממשלתה הדמוקרטית, להקים ממשלת בובות ולחשוף את המערב כחלש, מפולג ובנסיגה. אחרי למעלה מ-1,000 ימים, פוטין לא השיג אף אחת ממטרותיו – כותבים שרי החוץ וההגנה היוצאים של ארה"ב, אנתוני בלינקן ולויד אוסטין, בניו-יורק טיימס.
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il