למה למדינת ישראל לא משתלם להשקיע בתחבורה ציבורית

רכב שמחירו בעולם הוא 100,000 שקל, יעלה בארץ בערך פי שניים, כשמחצית מהסכום נכנסת לקופת המדינה ההכנסות מרכבים חדשים בלבד מוערכות ב-20-16 מילארד שקל בשנה!

הראל קליינר יומני בלוגרים תחבורה ציבורית תגובות
אחזקת רכב הוא בדרך כלל ההוצאה השנייה הגדולה ביותר של משק בית בארץ. אנשים מודעים לעובדה שהמיסוי על רכבים הוא סופר גבוה, אבל אני לא חושב שהם מודעים עד כמה. עד כמה המדינה מרוויחה מכל רכב חדש שיורד מהאוניה לכביש ולמה השקעה בתחבורה ציבורית מתחילה להיות משתלמת רק בשנים האחרונות.

נתחיל במיסוי קנייה - מס קניית רכב חדש בארץ עומד על 83 אחוזים, שזה מס מהגבוהים בעולם, על זה תוסיפו 17 אחוז מע"מ. כלומר, רכב שמחירו בעולם הוא 100,000 שקל בערך, יעלה בארץ בערך פי שניים, כשמחצית מהסכום נכנסת לקופת המדינה. ההכנסות מרכבים חדשים בלבד מוערכות ב-20-16 מילארד שקל בשנה!

אחרי שקניתם רכב, הגיע שלב האגרות וביטוחים - אגרת רישוי שנתי תעלה בין 1,000 ל-3,000 שקלים. תוסיפו על כך מע"מ על כל שירות שאתם רוכשים כמו ביטוחים, טיפולים, מוסכים, חניונים, גרירה, צמיגים והגענו למיליארדי שקלים נוספים בשנה שנכנסים לקופת המדינה.

ולבסוף כשהרכב כבר עולה על הכביש, הוא צריך דלק כדי לנסוע. המס על הדלק - "בלו" מגיע לכ-51 אחוזים ממחירו בממוצע. תוסיפו על כך מע"מ, ומתוך מחיר של 7.5 שקל לליטר בערך חמישה שקלים נכנסים לקופת המדינה. כלומר יותר רכבים, יותר פקקים, יותר צריכת דלק, יותר כסף.

עכשיו תחשבו על כל התעשיה שמסביב לרכב הפרטי - יבואני רכב, ליסינג, הלוואות, ביטוחים, חניות. מעבר לכך, שימוש ברכב פרטי מצדיק בנייה של חניונים, כבישים, מחלפים חדשים ולכן כל תעשיית הבנייה בארץ מרוויחה מכך וכאמור מהמס עליה. בהערכה גסה המדינה מרוויחה בערך 50 מיליארד שקל בשנה משוק הרכב הפרטי, בערך תקציב משרד הבריאות.

אז למה בשנים האחרונות אנחנו כן רואים השקעה הולכת וגוברת בתחבורה ציבורית?

מפני שהפרדוקס התשתיתי כאן ובמיוחד בישראל הקטנה והצפופה הוא שעוד מכוניות מובילות לעוד פקקים שמוריד את היעילות של המשק, מעלה את כמות התאונות, מחריף את זיהום האוויר ומוביל לשחיקת התשתיות ותחזוקן. כלומר הרווחים אומנם גבוהים אך העלויות מתחילות להדביק את הפער.

ומעבר לכך - מודעות ציבורית. ההבנה שלשבת שעתיים בפקק כל בוקר זאת איכות חיים מאוד נמוכה ביחס להליכה ברגל או לרכבת מתפקדת. ישראל היום משקיעה פי שלושה פחות בתחבורה ציבורית בהשוואה לממוצע ה-OECD, בזמן שהיא אחת המדינות הפקוקות ביותר במערב.

ולכן בישראל כמו בישראל, דברים מתחילים לזוז באיחור. אבל תפקידנו לעלות את המודעות ולדרוש ממקבלי ההחלטות איכות חיים טובה יותר. וזה עוד לפני שדיברנו על תפקידם של יבואני הרכב בחברות האוטובוסים, אבל זה כבר לפעם הבאה.
פורסם בדף ה-X של הראל קליינר
Author
יו״ר ושותף | סטודנטים בחזית | דוא"ל | רשימות | מעקב
יו"ר ושותף סטודנטים בחזית. X - ↗
תאריך: 25/11/2025 | עודכן: 25/11/2025
+תג מחיר של 1.3 מיליארד ש"ח - התנגדות הממשלה לתחבורה ציבורית בשבת מקבלת חיזוק מקצועי 23:14 25/11/25 | עידן יוסף | לרשימה המלאה
בלעדי: עלות תקציבית אסטרונומית, העמקת המחסור בנהגי, אוטובוס, חשש מפירוק התכנון הארצי והעמקת התוהו ובוהו בקווי לצד הרצון שלא לשבור את הסטטוס-קוו - כל אלה מתכנסים למסמך מקצועי אחד שהונח על שולחנה של שרת התחבורה, ומוביל למסקנה ברורה: הממשלה תתנגד להרחבת התחבורה בשבת
ציבורית בשבת. פוגעת בשירות בימי החול [עיבוד AI]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט סדום ועמורה עיתונות
למה למדינת ישראל לא משתלם להשקיע בתחבורה ציבורית
תגובות  [ 0 ] מוצגות   [ 0 ]  לכל התגובות        תפוס כינוי יחודי            
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות / תחבורה ציבורית
תחקיר שפורסם ב-News1 חשף כי בשנת 2024 לא נוצלו מאות מיליוני שקלים מתקציב התחבורה הציבורית, וכי תחזיות ההכנסות התבררו כמנותקות מהמציאות. המידע הזה מקבל כעת חיזוק במסמך רשמי: משרד האוצר מבקש להעביר לשנת 2025 סכום של 629.7 מיליון ש"ח מהעודפים - מבלי לפרט מה בדיוק לא בוצע ולמה.
24/11/2025 | עידן יוסף | חדשות

ראש הממשלה בנימין נתניהו אומר כי כדי להנגיש מגורים בפריפריה חייבים רכבות מהירות ויעילות "כמו ביפן". דיון לילי שכינס אמש (24.11.25) נגד בלב המחלוקת העמוקה בשנים האחרונות: אופן תפקודה של רכבת ישראל ומידת המעורבות של גורמים פרטיים בתשתיות הלאומיות.
24/11/2025 | עידן יוסף | חדשות

ביום שישי הקרוב (28.11.25) תופסק זמנית תנועת הרכבות בין תחנות נתניה וחדרה מערב, לצורך עבודות תשתית מצילות חיים שמבצעת רכבת ישראל באזור נתניה. תנועת הרכבות המלאה תחזור לסדרה במוצאי שבת 29.11.25.
23/11/2025 | עידן יוסף | חדשות

הרשות הארצית לתחבורה ציבורית קראה לשתי מפעילות אוטובוסים - "תנופה פתרונות תחבורה" ו"דן באר שבע" - להציג תוכניות שיפור מידיות בעקבות ממצאים חמורים של בקרה תפעולית. לפי בקרות של משרד התחבורה, שתי החברות אינן עומדות ברמת השירות המינימלית הנדרשת, והפערים ממשיכים להתרחב לאורך זמן.
23/11/2025 | עידן יוסף | חדשות

העבודות להקמת הקו הכחול בנס ציונה נכנסות לשלב מרכזי נוסף, כאשר משרד התחבורה, עיריית נס ציונה וחברת נתיבי איילון החלו בביצוע עבודות לאורך רחוב ויצמן בקטע שבין רחוב עמק השושנים לדרך יצחק רבין. מדובר בהתקדמות משמעותית במיזם להסעת המונים המבוסס על נתיבי עדיפות ייעודיים לאוטובוסים רבי-קיבולת.
23/11/2025 | עידן יוסף | חדשות
+ כיתבו בפורומים של News1 + חדשות נוספות ברשת | + הודעות נוספות ברשת | + בלוגרים ברשת
News1 ׳ž׳—׳œ׳§׳" ׳¨׳׳©׳•׳ ׳" :  ניוז1  |   |  עריסת תינוק ניידת  |  קוצץ ירקות מאסטר סלייסר  |  NEWS1  |  חדשות  |  אקטואליה  |  תחקירים  |  משפט  |  כלכלה  |  בריאות  |  פנאי  |  ספורט  |  הייטק  |  תיירות  |  אנשים  |  נדל"ן  |  ביטוח  |  פרסום  |  רכב  |  דת  |  מסורת  |  תרבות  |  צרכנות  |  אוכל  |  אינטרנט  |  מחשבים  |  חינוך  |  מגזין  |  הודעות לעיתונות  |  חדשות ברשת  |  בלוגרים ברשת  |  הודעות ברשת  |  מועדון +  |  אישים  |  פירמות  |  מגשרים  |  מוסדות  |  אתרים  |  עורכי דין  |  רואי חשבון  |  כסף  |  יועצים  |  אדריכלים  |  שמאים  |  רופאים  |  שופטים  |  זירת המומחים  | 
׳ž׳•"׳œ ׳•׳¢׳•׳¨׳š: ׳™׳•׳׳‘ ׳™׳¦׳—׳§ ֲ© ׳›׳œ ׳”׳–׳›׳•׳™׳•׳× ׳©׳ž׳•׳¨׳•׳×     |    ׳©׳™׳•׳•׳§ ׳•׳₪׳¨׳¡׳•׳ ׳‘ News1     |     RSS
׳›׳×׳•׳‘׳×: ׳“"׳¨ ׳׳œ׳™׳”׳• ׳›׳”׳Ÿ 1 ׳₪׳×׳— ׳×׳§׳•׳” 4976012 ׳˜׳œ: 03-9345666 ׳₪׳§׳¡ ׳ž׳¢׳¨׳›׳×: 03-9345660 ׳“׳•׳׳œ: New@News1.co.il